SvD Perfect Guide
Annons

6 museer att besöka online

Flera av världens främsta museer håller som bekant stängt nu. Men det går ändå att besöka dem online.

Text: Oskar Hammarkrantz - 2 april 2020
Foto: Alamy

1 / 6

Louvren

Foto: Alamy

Mäktiga, maffiga Louvren i Paris brukar vara fullpackad med turister som trängs framför Leonardo da Vincis Mona Lisa. Köerna ringlar sig ofta långa förbi I.M. Peis glaspyramid som utgör en av ingångarna. Men nu finns möjligheten att betrakta delar av samlingarna i lugn och ro, i virtuell form. Just nu erbjuder man flera olika guidade digitala turer på sin hemsida, bland annat en vandring genom avdelningen för egyptiska antikviteter. På hemsidan finns också digitala fördjupningar där man kan lära mer om vissa utvalda verk. Mona Lisa finns så klart med.

Annons
Annons

2 / 6

Moderna museet

Moderna museets så kallade soffvisningar har snabbt blivit en omtalad succé. I lite taffligt producerade men oerhört charmiga och personliga videosnuttar guidar Skeppsholmen-museets guider till utvalda verk i livesändningar på Facebook. På lördag , den 4 april, handlar livesändningen klockan 12 om Pablo Picassos skulptur Tête de femme, på söndag är det en specialsänd visning för barn planerad. På museets Facebook-sida går det även att kolla in redan sända avsnitt.

Annons
Annons
Foto: Alamy

3 / 6

Guggenheim

Foto: Alamy

Solomon R. Guggenheim museum på Manhattan låter dig besöka och vandra runt i Frank Lloyd Wrights ikoniska byggnad och beskåda samlingarna även om du sitter vid köksbordet. På hemsidan, i den egna appen, i museets kanaler på
Facebook och på Instagram finns en rad olika guidade turer. Dessutom går det alldeles utmärkt att promenera både utanför och inne i museet genom att skriva in 1071 5th Ave, New York i Google maps och välja gatuvy.

Annons
Annons
Foto: Denis Doorly / Imaging and Visual Resources, Mo

4 / 6

Museum of modern art

Foto: Denis Doorly / Imaging and Visual Resources, Mo

Museum of modern art i New York har sedan 1929 samlat på sig fler än 200 000 konstverk och designobjekt. Och inte mindre än 84 000 av dessa verk, från 26 000 olika konstnärer och designers, finns att beskåda och lära sig mer om på museets hemsida. Somliga verk presenteras bara med bild och ytterst kortfattad text, medan andra lyfts fram med betydligt mer fördjupad bakgrund. Och den alldeles utmärkta museishoppen är öppen dygnet runt för den som vill kombinera shopping med kulturupplevelser.

Annons
Annons

5 / 6

National museum of modern and contemporary art

National museum of modern and contemporary art i Sydkorea består egentligen av fyra museer utspridda över landet. På huvudmuseet i Gwacheon finns inte mindre än 7 000 olika verk, både av koreanska konstnärer, formgivare och fotografer, men också av internationella storstjärnor. Eftersom museet nu är stängt för besökare har man skapat en egen Youtube-kanal där kuratorer och experter guidar till väl valda verk.

Annons
Annons
Foto: Alamy

6 / 6

Bauhaus foundation

Foto: Alamy

Den inflytelserika tyska designskolan Bauhaus var rejält i ropet under förra året, i samband med att man firade 100-årsjubileet av grundandet. Bauhaus foundation i Dessau håller stängt för besökare men det går utmärkt att utforska
skolans betydelse genom inte mindre än 29 små online-utställningar, som bland annat handlar om skolans framträdande kvinnor, synen på praktiskt boende, Marcel Breuers byggnader världen över och spåren av Bauhaus i Afrika. Välproducerat, lärorikt och faktiskt ganska lättsamt.

Annons