Annons

6 storheter som skrivit för SvD Under strecket

Många är de storheter som under 100 år har skrivit kloka och initierade artiklar på Svenska Dagbladets ikoniska ­essäsida.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 6
Bild 2 av 6

Dag Hammarskjöld

Foto: Keystone/IBLBild 3 av 6

Doris Lessing, 1982

Foto: Rue des Archives/IBLBild 4 av 6

Elin Wägner

Foto: Svenskt Fotoreportage/IBLBild 5 av 6
Bild 6 av 6
Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Olof Palme om amerikansk krigsromantisering

Den blott 22-årige Olof Palme, som året innan tagit en filosofie kandidatexamen på ett college i Ohio, gjorde sin debut på Under strecket i februari 1949. Palme skriver om den felaktiga bild han anser att den genomsnittlige amerikanen har om andra världskriget. Samtidigt beskriver Palme att USA som nation går framåt i stället för att titta bakåt, vilket han ser som en styrka. Djupgående analyserar han Norman Mailers bästsäljande ”The naked and the dead”, som skildrar krigets olika fasor ur en soldats perspektiv.

Thor Heyerdahl om befolkningen i Polynesien

Annons
Annons

Dag Hammarskjöld

Foto: Keystone/IBLBild 1 av 2

Doris Lessing, 1982

Foto: Rue des Archives/IBLBild 2 av 2

I en understreckare 1957 berättar den norske äventyraren och marinbiologen hur spanjorer under 1500-talet stötte på sjöskickliga ”infödingar” långt ute på Stilla havet på balsaflottar. Flottar som spanjorerna kom att utnyttja för egna syften under sina erövringar. Heyerdahl berättar hur forskare under 1800-talet konstaterade att kustfolket inte haft någon möjlighet till längre resor till havs och att flottarna inte varit sjödugliga. För att motbevisa dem byggde han senare en liknande flotte, Kon-Tiki, som han sjösatte 1947.

Dag Hammarskjöld om tolerans mellan folken

Dag Hammarskjöld
Dag Hammarskjöld Foto: Keystone/IBL

I maj 1959, två år före sin död, talade FN:s generalsekretare Dag Hammarskjöld inför Akademiska föreningen vid Lunds universitet. Ett tal som dagen efter återgavs i sin helhet i Svenska Dagbladet. Den röda tråden genom talet var solidaritet, mötet mellan öst och väst och kulturöverskridande samtal om religion. En utgångspunkt för talet var att vi fortfarande har kvar en känsla över överlägsenhet gentemot andra kulturer, och att Asien och Afrika upplever en renässans som vi i väst inte har tagit till oss.

Doris Lessing kritisk till fredsrörelsen

Doris Lessing, 1982
Doris Lessing, 1982 Foto: Rue des Archives/IBL
Annons
Annons

Elin Wägner

Foto: Svenskt Fotoreportage/IBLBild 1 av 2
Bild 2 av 2

Doris Lessing påbörjar sin essä Under strecket, på svenska flaggans dag 1982, med att föreställa sig hur framtida generationer kan komma att beskriva 1900-talets konflikter och vapenutveckling. Under det brinnande kalla kriget påpekar den brittiska författaren det märkliga i att somliga nationer i händelse av kärnvapenkrig har en plan för överlevnaden av landets administration men inte för befolkningen. Lessing är även mycket kritisk mot fredsrörelsen som hon anser är våldsam och har underliga åsikter i frågan.

Elin Wägner kritiserade nytolkning av Jobs bok

Elin Wägner
Elin Wägner Foto: Svenskt Fotoreportage/IBL

Elin Wägner, författare och journalist, recenserar i sin understreckare 1919 novellen ”The undying fire”, en nytolkning av Jobs bok i Gamla testamentet. Hon är mycket kritisk till hur den brittiske författaren H G Wells valt att porträttera Jobs hustru, och konstaterar att Wells förändrat gestalten och gjort henne till ”ett våp, en elak liten dåra”. Wägner behandlade bland annat kvinnors rösträtt och rättigheter i sina skönlitterära böcker. 1944 valdes hon som andra kvinna in i Akademien.

Eyvind Johnson om livet i fosterfamilj

Eyvind Johnson skrev Under strecket i januari 1949 om sina föräldrars ursprung, sin barndom och uppväxt hos sina fosterföräldrar i den lilla byn utanför Boden. Artikeln var en del av serien ”Roten och upphovet” där författare som Frans G Bengtsson och Vilhelm Moberg också behandlade samma ämne. Johnson blev 1957 invald som ledamot i den Svenska Akademien och tilldelades 1974 nobelpriset i litteratur tillsammans med Harry Martinson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons