Annons

6 tips: Så minimerar du Facebook-skadan

Facebook kan inte skydda dina personuppgifter. Om du ska stanna kvar på plattformen måste du räkna med att dina hemligheter delas med utomstående.

Allt du kan göra är att minimera skadan och här är sex enkla tips på vad du kan göra.

Under strecket
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 2

Mark Zuckerbergs skapelse Facebook håller inte alltid vad den lovar, men få användare tycks beredda att lämna plattformen.

Foto: Marcio Jose Sanchez/APBild 2 av 2

1 / 6

Efter reklamen visas:
Det här vet vi om Facebook-läckan

Tills för några år sedan kunde man fortfarande se dem i äldre fastigheter. De där små skyltarna från 70-talet i brun eller mörkblå plast med vita bokstäver: ”Bettleri och utbjudande av varor förbjudet.”

De satt nästan överallt som ett skydd mot dåtidens gissel – dörrförsäljare.

I dag ringer inga försäljare på dörren för att kränga varor över tröskeln. De har flyttat ut på Facebook.

Detta är i princip vad kritiken mot Facebook har handlat om sedan Cambridge Analytica-skandalen. Är du inte är beredd att lämna plattformen finns det inte mycket mer du kan göra åt saken än vad du kunde göra åt dörrförsäljarna.

Det är därför skandalerna hos Facebook duggar så tätt. Så sent som i fredags började irländska Datainspektionen utreda om bolaget brutit mot GDPR. Något som i slutänden kan ge miljardböter.

Ska du stanna kvar på plattformen är det därför en god idé att skaffa en överlevnadsstrategi:

1. Lär dig vad kritiken handlar om

Foto: Janerik Henriksson/TT

De talar om för dörrförsäljarna var du finns och vem du är.

Facebook är inte ute efter att stjäla dina bröllopsbilder. Det bolaget gör, och ständigt kritiseras för, är att dela med sig av tusentals till synes oskyldiga detaljer om dina surfvanor så att utomstående kan rikta reklam eller politiska budskap till dig.

Lätt förenklat skulle man kunna säga att de talar om för dörrförsäljarna var du finns och vem du är. Det är bolagets affärsidé och den kommer inte att ändras.

Fördelen med detta är att du får erbjudanden som du faktiskt kan vara intresserad av. Nackdelen är att du sorteras in i en eller flera filterbubblor som du inte är medveten om att du har valt att vara i.

Det var detta som utnyttjades av Cambridge Analytica under Donald Trumps valkampanj i USA. De på ytan så oskyldiga personuppgifterna om miljontals Facebookkunder användes för att hitta lättpåverkade väljare som ansågs särskilt mottagliga för Trumps budskap.

Det är denna del av Facebook du inte kan skydda dig mot om du väljer att stanna kvar på plattformen.

Mark Zuckerbergs skapelse Facebook håller inte alltid vad den lovar, men få användare tycks beredda att lämna plattformen.
Mark Zuckerbergs skapelse Facebook håller inte alltid vad den lovar, men få användare tycks beredda att lämna plattformen. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP
Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 1

2 / 6

2. Skaffa e-post bara för att logga in

Foto: Hasse Holmberg/TT

Fördelen är att du kan hålla din "riktiga" e-postadress ganska fri från oönskad reklam och spamutskick.

Skaffa en eller flera separat inloggningsadresser. Det vill säga e-postadresser som du bara använder för att logga in på olika appar som Spotify eller din träningsapp.

Fördelen med fler mejlkonton är att du då också kan hålla din ”riktiga” e-postadress ganska fri från oönskad reklam och spamutskick.

Om du använde din favoritmejladress när du skapade Facebookkontot kan du ändå byta ut den mot en av dina nyskapade inloggningsadresser. Det gör du under inställningar.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

3 / 6

3. Logga inte in utanför Facebook – med Facebook

Foto: Jessica Gow/TT

Använd inte Facebook för att logga in utanför plattformen. Då länkar du ihop dina persondata från andra appar med uppgifterna som redan finns på Facebook.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

4 / 6

4. Städa kontot regelbundet

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det förhindrar inte att dina Facebookvänner lämnar ut information om dig genom att använda samma appar.

Gå in under fliken Appar på inställningar. Där hittar du alla externa applikationer som fått tillgång till ditt konto. Klicka i dem du inte känner igen och ta bort dem.

Det är via appar som information om dig och dina vänner kan läcka ut.

Den här åtgärden innebär bara att du slutar lämna ut information om dig och dina vänner själv. Det förhindrar inte att dina Facebookvänner lämnar ut information om dig genom att använda samma appar.

Återigen: Vill du vara säker på att dina personuppgifter inte delas måste du sluta använda Facebook helt.

Annons
Annons
Foto: Christine Olsson/TTBild 1 av 1

5 / 6

5. Rensa bland vänner och grupper

Foto: Christine Olsson/TT

Har du kollat igenom hela din vänlista någon gång? Känner du igen alla dina Facebookvänner? Det är inte ovanligt att inaktiva konton tagits över av någon annan än den ursprungliga innehavaren.

Ta bort dem du inte känner igen.

Vilken information du faktiskt delar styrs ju av vilka appar dina vänner installerat. På samma sätt bör du med viss regelbundenhet se över vilka grupper du valt att gå med i.

Annons
Annons
Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 1

6 / 6

6. Gillar du verkligen allt du ”gillar”?

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Att klicka gilla är ett harmlöst nöje. Men när du gör det skickar du också en tydlig signal till Facebook om vad du vill veta mer om. Gillar du en sida om böcker så har du i princip bett bolaget om att få bokförsäljare hem till din digitala dörr.

Vilka sidor, filmer och böcker du gillat genom åren hittar du under gillafliken.

Ogilla det du tröttnat på.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons