Annons

600 båtflyktingar till slut välkomna i Spanien

Räddningsfartyget har över 600 flyktingar ombord som räddats på Medelhavet – men varken Malta eller Italien låter dem kliva i land. Nu meddelar Spanien att landet kan erbjuda en hamn.

Länderna måste nå en snabb uppgörelse om migranterna som är strandade på fartyget Aquarius, uppmanar EU på måndagen.

Under strecket
TT, SvD
Publicerad

Räddningsfartyget Aquarius med en överlastad gummibåt med flyktingar i förgrunden. Bilden är från en räddningsaktion i april 2016.

Foto: Patrick Bar/NTB ScanpixBild 1 av 2
Foto: Laurin Schmid/APBild 2 av 2

Räddningsfartyget Aquarius med en överlastad gummibåt med flyktingar i förgrunden. Bilden är från en räddningsaktion i april 2016.

Foto: Patrick Bar/NTB ScanpixBild 1 av 1
Räddningsfartyget Aquarius med en överlastad gummibåt med flyktingar i förgrunden. Bilden är från en räddningsaktion i april 2016.
Räddningsfartyget Aquarius med en överlastad gummibåt med flyktingar i förgrunden. Bilden är från en räddningsaktion i april 2016. Foto: Patrick Bar/NTB Scanpix

Natten till söndagen plockade räddningsfartyget Aquarius upp 100-tals migranter, varav flera gravida kvinnor och barn, i centrala Medelhavet.

Men medan de 629 migranterna räddats från de sjöodugliga båtar de färdades i så är de nu fast på havet i en politisk låsning.

Malta meddelade på måndagen att landet inte kommer att ta emot Aquarius. Och Italien, med dess nya högerregering, hotade under helgen med att stänga sina hamnar för räddningsfartyg om inte Malta tar vad man menar är landets ansvar.

”Malta kan inte fortsätta att titta åt andra hållet när det gäller att respektera internationella konventioner”, skriver flera italienska ministrar i ett uttalande.

Tyskland går också ut i ett eget uttalande och uppmanar Italien och Malta att ”ta sitt humanitära ansvar”.

Annons
Annons
Foto: Laurin Schmid/APBild 1 av 1

På måndagseftermiddagen meddelade dock Spanien att man står redo att ta emot fartyget, uppgav Reuters.

Malta försvarar sig med att landet följer sina internationella åtaganden. ”Malta kommer således inte att ta emot det aktuella fartyget i sina hamnar”, skriver landets regering i ett uttalande.

Önationen hävdar bland annat att man inte har någon skyldighet att ta emot migranterna då dessa räddades inom libyskt sökområde, och att operationen styrdes från Italien.

På måndagen syntes Aquarius på marina trafikkartor strax nordost om Malta och söder om italienska Sicilien. Fartyget rörde sig på eftermiddagen långsamt med en dryg knops fart i ostlig riktning, uppenbarligen i väntan på besked om var de över 600 människorna ombord kan gå i land.

Foto: Laurin Schmid/AP

Fartyget har fått order att hålla sig flera tiotals kilometer från den italienska och maltesiska kusten, enligt nyhetsbyrån AP.

Aquarius har genomfört räddningsaktioner på Medelhavet under flera år. Byggd 1977 var hon tidigare tyskt kustbevaknings- och fiskeskyddsfartyg. Sedan början av 2016 drivs fartyget av hjälporganisationerna SOS Méditerranée och Médecins Sans Frontières (Läkare utan gränser) med att ta hand om migranter som försöker ta sig till Europa över Medelhavet.

Annons
Annons

Läkare utan gränser, som har personal ombord, uppger enligt AP att åtminstone vissa av de över 600 flyktingarna ombord är omedvetna om det diplomatiska och politiska dramat som omgärdar räddningsinsatsen.

Det Italienska agerandet tyder på en kursändring av Italiens nya invandringsfientliga regering.

– Om någon tror att jag inte kommer att röra en fena medan vi får ännu en sommar med idel fartyg som kommer i land, så tror de fel, säger inrikesminister Matteo Salvini från partiet Lega, långt ut på högerkanten.

Italienska myndigheter höll i helgen också kvar räddningsbåten Sea-Watch i hamnen Reggio Calabria i mer än tolv timmar, med ett stort antal räddade flyktingar ombord. Polisen genomförde långa förhör med besättning och migranter.

Malta har kraftigt minskat antalet migranter landet tillåter, från 2 775 under 2008 till enbart 23 under 2017, enligt AP. Italien och Spanien tagit emot en stor del av de flyktingar som alltjämnt kommer över Medelhavet. Enligt siffror från FN har 27 482 migranter nått europeiska kuster under 2018 års första fem månader. 7 614 har tagits emot av Spanien. Minst 785 har drunknat, enligt FN.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons