Annons

Enkla knepen stoppar sommarplågor

Med värmen och solen frodas säsongens alla plågoris men det finns sätt att slippa inkräktarna och undvika att bli stungen och biten. Här tipsar vi om hur du blir av med ilskna getingar, blodsugande fästingar och mördarsniglar som går bärsärkagång i trädgårdslandet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Hasse Holmberg/TT

1 / 7

Mördarsnigelns värdiga motståndare – myskankan

Foto: Hasse Holmberg/TT

Vill du bli av med de stora slemmiga och bruna sakerna som massakrerar trädgårdslandet är det bästa att skaffa en anka.

Myskankor äter nämligen mördarsniglar, eller Spansk skogssnigel som de egentligen heter, och är ett effektivt vapen i kampen mot salladsmarodörerna.

Ett mer realistiskt tips för de allra flesta är kanske hellre att skaffa snigelsäkra planteringskärl eller löstagbara snigelkanter av plåt som anses hålla dem borta. Även aluminiumfolie runt kanten på en kruka ska enligt somliga snigelexperter ha effekt.

Det lättaste är kanske att ge sig ut och plocka sniglar själv på kvällen eller efter att det har regnat när de märks särskilt tydligt. De dödas enklast genom att man klipper eller skär av huvudet men de kan även avlivas i kokande vatten eller att man lägger dem i en dunk med koncentrerad spolarvätska.

Pröva att tvätta krukor och byt ut jorden på nya växter innan du planterar ut dem, för att förhindra att snigelägg och mindre sniglar sprids i trädgården. Det finns även tips om att kalk och sågspån eller kaffesump, som läggs ut i en barriär runt de växter man vill skydda, ska hindra sniglarna.

Annons
Annons
Foto: Johan Nilsson/TT

2 / 7

Petflaska fylld med saft – effektivt mot surrande plågoris

Foto: Johan Nilsson/TT

Getingar kan vara irriterande rackare sommarvarma dagar när de surrar omkring saftglasen, men de fyller en viktig biologisk funktion både som pollinerare och att hålla efter andra skadeinsekter.

Humlor är inte aggressiva men kan sticka om de bli uppjagade och vill försvara sig. Getingar är mer ettriga, men även här finns det knep för att hålla efter inkräktarna.

Det bästa är att ta bort getingbon, som ofta syns som ping-pong-liknande bollar, tidigt på våren. Gör det helst kvällstid då getingarna är inne i boet.

Täck över kött och söta rätter när du sitter ute och äter under sommaren, ställ hellre ut något gott till getingarna en bit bort för att locka dit dem.

Undvik söta parfymer och kläder i starka färger som gult och mönstrat. Var lugn och gör inga häftiga rörelser ifall getingen surrar omkring nära dig.

Drick aldrig ur en mörk burk eller flaska som stått öppen utomhus.

Det finns särskilda getingfällor att köpa och även tips på nätet hur du kan tillverka din egen fälla med hjälp av en vanlig pet-flaska och koncentrerad saft.

Det finns också overifierade tips på att man kan fylla en papperspåse med tidningspapper, tejpa igen påsen och knöla till den så att det liknar ett annat getingbo. Häng sedan upp påsen på lämplig plats – och vips – getingen tror att platsen redan är upptagen och drar därifrån.

Annons
Annons
Foto: Kyrre Lien/TT

3 / 7

Blodsugaren gillar högt gräs och buskar

Foto: Kyrre Lien/TT

Fästingen må vara ett pyttelitet djur men det skapar rejäla problem eftersom både borrelia och TBE som orsakar hjärnhinneinflammation smittas via fästingar. Dessutom har svenska forskare för första gången hittat exemplar av den fruktade Taigafästingen som kan bära på en betydligt dödligare variant av TBE.
Det är allra bästa skyddet mot fästingburna sjukdomar är att vaccinera sig. Var noga med att ta vaccinet så tidigt som möjligt innan säsongen börjar.

Fästingen stormtrivs när det är varmt och lite fuktigt ute, men den gillar varken kalla nätter eller rekordsomrar med höga temperaturer, då går den i dvala. Några knep för att hålla efter de blodsugande djuren är att klippa gräsmattan i trädgården ofta eftersom fästingen trivs i högt gräs. Om du vistas ute i marker där det finns mycket fästingar, täck så stora delar av kroppen som möjligt – hellre långbyxor och stövlar än sandaler och shorts.

Tänk på att undersöka dig noga när du kommer hem. Fästingen kryper gärna runt på huden en stund innan den biter sig fast, favoritställen är ljumskar och knäveck. Hittar du en fästing, tar bort den med en gång.

Hundar och katter får ofta mycket fästingar så var noga med att kamma deras päls efter att de varit ute eller använd medel som skyddar mot fästingarna.

En del tips handlar om att kalka delar av gräsmattan eftersom fästingar ska torka ut av kalk, men det är oklart om det hjälper. Tänk på att vilda djur har mycket parasiter så avgränsa trädgården med ett staket som hindrar harar och rådjur från att komma in.

Annons
Annons
Foto: Cornelius Poppe/TT

4 / 7

Snus kan hjälpa mot huggormar

Foto: Cornelius Poppe/TT

En prilla och stadiga kängor för att slippa bli ormbiten? Ja det finns många olika tips, mer eller mindre seriösa, om hur du undviker att hamna öga mot öga med en huggorm.

I sommar är det gott om huggormar ute i naturen, Giftinformationscentralen har fått in betydligt fler samtal i juni i år än förra året, rapporterar TT.

Alla ormar är fridlysta och får inte dödas men däremot är det tillåtet att flytta på dem. Det är dock inte att rekommendera eftersom många blir bitna när de är framme och petar på ormen. Ormar är skygga djur och det allra bästa tipset, enligt experterna, är att lämna dem helt i fred.

Använd stövlar eller stadiga kängor när du går i huggormstäta områden, stampa i marken, det gör att de skräms iväg. Stick aldrig ner händerna bakom stenar och i hålutrymmen och täta sprickor i stenmurar och husgrunder där de kan gömma sig.
För huggormar gäller samma som för fästingar – håll gräset kortklippt och rensa tomten från lövhögar och snår. Enligt vissa rekommendationer ska det hjälpa att strö ut snus i gräset men det är oklart om det finns några vetenskapliga bevis.

Blir du biten, kontakta läkare eller uppsök sjukhus direkt. Försök hålla den del där du blivit biten i högt läge och var stilla.

Annons
Annons
Foto: Maja Suslin/TT

5 / 7

Råttor lockas av öppna soptunnor

Foto: Maja Suslin/TT

Gnagare som möss och råttor lever loppan under de varma sommarmånaderna. När parker och trädgårdar fylls av människor som har picknick eller sitter ute och äter ökar också mängden skräp – ett dignande buffébord för diverse djur. Särskilt stora problem med råttor finns i storstadsområdena – Malmö, Göteborg och Stockholm.

A och O är att hålla rent och städa noga efter sig, lämna inte matrester och smulor kvar utomhus. Se till att sopor och skräp slängs i tättslutande sopkärl med lock för att slippa ovälkomna besökare. Under vinter och vår kan fågelbord innehålla mycket som är ätbart även för gnagare så se till att städa undan sådant som hamnar på marken och kan locka dit råttor.

Var noga med att komposten inte innehåller annat än trädgårdsavfall.

Se till att ytterdörrar och luckor sluter tätt. Kontrollera och städa vind och källare och placera saker och kartonger på hyllor så att råttorna inte kommer åt dem. Kontrollera rören, de kan ibland fungera som passager in i huset.

Sätt ut råttfällor eller ta kontakt med en firma som bekämpar skadedjur om du har allvarliga problem.

Annons
Annons
Foto: Carolyn Kaster/TT

6 / 7

Vägglöss – ovälkommna gäster efter semestern

Foto: Carolyn Kaster/TT

De finns i madrassen, väggspringor, bakom eluttaget och på natten kommer de fram och letar efter en lämplig värd för att suga blod. Är det en skräckfilm om vampyrer? Nej, det handlar faktiskt om vägglusen, som egentligen inte är en lus utan en skinnbagge.

Vägglöss var vanligt förekommande för 100 år sedan men är åter på frammarsch. Den senaste veckan har flera fall rapporterats från bland annat Malmö men kulmen brukar komma i augusti-september efter semestern, enligt Anticimex.

De små gynnarna är mycket svåra att bli av med om de väl fått fotfäste inne i en lägenhet eller villa. Några tips är att hålla resväskan stängd när du är ute på resande fot i andra länder och att inte lägga bagaget under hotellsängen av risk för att få ovälkomna liftare med sig.

När du kommer hem, packa inte upp väskan uppe på sängen utan gör det hellre utomhus eller i badkaret. Misstänker du att du fått med dig vägglös, frys eller tvätta plaggen i 60 grader.

Second hand är kul men begagnat kan också sprida lusen. Undersök nog begagnade sängar, textilier, soffor och kläder innan du köper. Har du väl fått in vägglöss i huset är det svårt att bli av med dem, det bästa är att ringa en saneringsfirma.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TT

7 / 7

Kanel och kokande vatten mot svartmyror

Foto: Hasse Holmberg/TT

Kanel, renfana, snus (igen) och kokande vatten är alla typiska husmorstips som sägs hjälpa mot invasioner av svartmyror. De kommer i horder och tar sig in i våra bostäder på jakt efter något ätbart och har de väl fått fotfäste, kan de vara svåra att bli av med.

Det bästa tipset för att stävja invasionen i sin linda är att hålla rent på köksbänkar, bord och andra ytor. Torka av ordentligt och se till att få bort allt sött spill som socker, saft, läskedryck och kaksmulor. Lämna inte hund- och kattmat framme för länge utan plocka bort det som inte blivit uppätet.

Byt soppåse ofta och se till att dammsuga och våttorka i alla skrymslen. Gör det svårare för myrorna att hitta in i huset genom att se över och täta hål i väggar och dörrlister.

Lyckas du lokalisera själva boet som ofta finns under plattor och stenar, kan du prova att hälla kokande vatten över det (det brutala sättet) eller locka bort myrorna med något sött som honung och sirap (det vänliga sättet). Det finns också många tips om att strö ut renfana, snus eller kanel på platser med mycket myror, något de sägs avsky.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons