Annons

70 svenska barn fast i mardröm: ”UD är så usla”

Kvinnor bakom stängsel i al-Hol.
Kvinnor bakom stängsel i al-Hol. Foto: Maya Alleruzzo/AP

Han är morfar till två svenska barnbarn som sitter inspärrade i al-Hol, fånglägret som i en ny rapport beskrivs som ett skräckfäste för barnen. ”Det kan inte fortsätta så här i all evighet”, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

I syriska al-Hol-lägret tros det finnas uppemot 70 svenska barn.

Foto: Maya Alleruzzo/AP
Foto: Baderkhan Ahmed/AP
Foto: Maya Alleruzzo/AP

Kvinnor och barn dör i tält som bränns ner av islamister, det råder brist på mat och är svårt att få fram hjälp. Oron tär på de anhöriga till svenskarna i al-Hol.

Det har snart gått ett halvår sedan IS sista fäste i Baghouz föll och fånglägret al-Hol i nordöstra Syrien fylldes. Nu finns där över 70 000 fångar, varav många svenskar och det talas om uppemot 70 svenska barn.

Här hemma går deras anhöriga och väntar på att något ska hända. Mannen, vars dotter och barnbarn sitter fast i lägret, berättar för SvD om hur påfrestande väntan och oron är.

– Min dotter vill bara komma hem. Hon inser ju att hon har varit där hon har varit – och är beredd att ta ett straff för det, men hon vill absolut komma hem.

Det finns en anhöriggrupp för svenskarna i al-Hol och via den får de anhöriga information om förhållandena i lägret.

Pappan berättar att dottern varit svårt undernärd och i dåligt skick. De försöker hjälpa henne, men det är inte så lätt.

– De är beroende av att få pengar utifrån för att köpa sin egen mat, så vi måste hela tiden skicka pengar via obskyra kanaler där det alltid försvinner en stor del.

Annons
Annons

I syriska al-Hol-lägret tros det finnas uppemot 70 svenska barn.

Foto: Maya Alleruzzo/AP
Foto: Baderkhan Ahmed/AP

På sista tiden har dottern återhämtat sig, men det finns mycket annat som oroar.

– Ibland kommer vakter och för bort kvinnor för att få information om var de varit och vad de gjort. De misshandlar dem, sätter dem i fängelse två dagar och så kommer de tillbaka helt blåslagna.

1/2

I syriska al-Hol-lägret tros det finnas uppemot 70 svenska barn.

Foto: Maya Alleruzzo/AP
2/2
Foto: Baderkhan Ahmed/AP

Han har själv varit i Syrien och fått hjälp att ta sig in i al-Hol för att träffa sin dotter och barnbarnen. Han fascinerandes av att syrierna bemötte honom med en sådan mänsklighet:

– Egentligen borde de ju hata oss, för våra barn var faktiskt anslutna till den där jäkla terrorsekten.

Ett annat växande problem i lägret är också den grupp övertygade kvinnliga islamister som fortfarande upprätthåller terrorgruppen IS ideal.

– Om man inte har slöja eller uppför sig på rätt sätt, så bränner de ner tälten på nätterna. Människor brinner inne – och barnen. Förra veckan var det två tält som brann. Inga svenskar dog, men alla i anhöriggruppen var ju sjukt oroliga innan vi fick det bekräftat.

Vi kan ju bekosta hemfärd och allting.

Pappan säger att situationen är väldigt påfrestande. Stundtals blir rösten tjock och grötig medan han berättar. Han berättar att dottern och barnbarnen håller sig till sitt tält – det finns inte så mycket annat att göra.

– Mina barnbarn är fem och ett halvt och tre och halvt. De har sin mamma där och hennes liv i lägret går ut på att ta hand om barnen, skydda dem och leka med dem. De går inte i något dagis eller så, det är ingen islamistisk indoktrinering. Min dotter är inte radikal överhuvud taget längre.

Han har skrivit en stor mängd brev till utrikesministern, utrikesdepartementet (UD) och regeringen och vädjat om att de ska låta hans dotter och barnbarnen komma hem. Men han uppger att han inte fått några svar.

Annons
Annons
Foto: Maya Alleruzzo/AP

– De är så jävla usla! Syrierna säger att de kan släppa dem när som helst. Bara de får klartecken från Sverige att de får komma hem. Så egentligen är det en jäkligt enkel process. Vi kan ju bekosta hemfärd och allting. Men det hjälper liksom inte, säger han och sväljer hårt.

Foto: Maya Alleruzzo/AP

Han tycker att det är ovärdigt ett land som Sverige att inte göra någonting.

– Damberg står och pratar om att det ska vara en tribunal nere i Syrien. Visst, fine, men gör det då. Håll inte på och vänta i flera år, för det kommer att skada de här människorna för livet.

När det känns som mest hopplöst tröstar sig pappan genom att tänka att den nuvarande situationen inte kan vara för evigt.

– Hoppet är ju att hon måste få komma hem någon gång. Ju längre tiden går desto närmare kommer man det där evighetsstoppet.

I ett mejl svarar UD att uppgifter om medicinska och humanitära frågor alltid tas på stort allvar och att ”i det fall som beskrivs har UD haft omfattande kontakter med anhöriga och andra som engagerat sig.”

Hjälporganisationer som Rädda barnen vill skicka hem de svenska barnen, men UD har pekat på försvårande omständigheter. UD skriver också i mejlsvaret att regeringen arbetar fortsatt hårt med målet att barn med koppling till Sverige om möjligt ska föras hem. ”Det arbetet sker i samarbete med aktörer på plats, bland annat kurderna. Det är dock ett mycket komplicerat arbete – inte minst att identifiera barn med koppling till Sverige. Därför tar det tid.”

Tidigare har departementet också uppgivit att fokuset ligger på ensamma barn, och myndigheten bistod morfadern Patricio Galvéz som under uppmärksammade former fick hjälp med att hämta hem sina sju barnbarn till Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons