Annons

750 strandsatta när Solresors bolag konkursar

Mängder av charterresenärer blir strandsatta på grund av konkurs för Primera Air. Det är Solresor i samma koncern som anlitar flygbolaget.

Under strecket
Publicerad

Primera Air begärs i konkurs under tisdagen.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1

Primera Air begärs i konkurs under tisdagen.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
Primera Air begärs i konkurs under tisdagen.
Primera Air begärs i konkurs under tisdagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Solresors största flygleverantör har ansökt om konkurs. Primera Air ska imorgon lämna in sin konkursbegäran. Därmed ser både de skandinaviska och de baltiska grenarna av bolaget ut att få stoppa sina flyg.

Just nu befinner sig 750 av Solresors resenärer på utländska destinationer. Ytterligare 750 väntar på att resa ut från Sverige under denna vecka.
– Vårt fokus är just nu på resenärerna, säger Torbjörn Lehmann på Solresor där budskapet är att Solresor klarat av liknande stormar tidigare.

Men det är just nu oklart hur researrangörerna i gruppen påverkas. Solresor har sålt resor med sitt eget flygbolag som huvudleverantör till och med nästa sommar. Därmed råder just nu osäkerhet också om vinterns destinationer, inte minst Azorerna som trafikeras av Primera Air.

Annons
Annons

Koncernens namn är Primera Travel Group, där även arrangörerna ingår, olika varumärken i varje land, till exempel Bravoflyv i Danmark och Solresor i Sverige.

Solresor har sedan många år Primera Air som sitt främsta flygbolag. Den förklaring som just nu ges till konkursen är att man tvingats hyra in dyr flygkapacitet på grund av försenade leveranser av Airbus-plan.

Företaget beklagar förstås att verksamheten upphör och att kunderna just nu inte får all information. Danska flygsajten Check-in.dk skriver att flygbolagets personal i den baltiska grenen fick mejl om att officiell information sänds ut vid midnatt från ägarna.

Men störst effekter blir det för de tiotusentals danskar, svenskar och norrmän som har brukat flyga med Primera Air, detta till många vanliga destinationer, som Spanien och Grekland.

Primera Airs flighter stoppas enligt danska uppgifter från midnatt, det vill säga de plan som är i luften just nu hinner normalt tillbaka till nordiska flygplatser. Charterresenärer som just nu är på semester på långväga destinationer lär alltså få åka hem med andra returflighter dagarna framöver.

Så sent som i förra veckan hamnade bolaget på resetidningen Vagabonds årliga svarta lista. I augusti hotade ett danskt fackförbund Primera Air med en blockad på Köpenhamns flygplats Kastrup.

Primera Airs strategi var att försöka växa och bredda sig, med Norwegian som förebild. Faktum är att charterflyget just nu står i stenhård konkurrens från aktörer som just Norwegian. Nyligen beslutades att TUI, dit Fritidsresor hör, lägger ner sina flygnav i Oslo och Malmö.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons