Annons

8 anledningar att boka bord i Berlin

Restaurangerna i Berlin fortsätter att imponera.
Restaurangerna i Berlin fortsätter att imponera. Foto: Becca Crawford och Staffan Sundström

Från gastronomiska grönsaksskådespel till DDR-nostalgi. Berlin fortsätter att vara Tysklands bästa krogstad. Detta är våra favoriter just nu.

Under strecket
Publicerad

Oförutsägbar stämning, excentriska viner och ett robust österrikiskt kök på Freundschaft.

Foto:  Johannes SchellhornBild 1 av 1

1 / 8

Excentriker

Oförutsägbar stämning, excentriska viner och ett robust österrikiskt kök på Freundschaft.
Oförutsägbar stämning, excentriska viner och ett robust österrikiskt kök på Freundschaft. Foto:  Johannes Schellhorn

Freundschaft
Mittelstraße 1
facebook.com/bar.Freundschaft

Utifrån ser baren ut som en gammal ölkällare med gallerförsedda fönster på en tråkig cityadress. Men inomhus gömmer sig en oval bardisk som nog kostat mer än en sportbil att bygga. I mitten håller två österrikiska sommelierer ställningarna, medan gästerna ägnar sig åt att dricka allt från dyra årgångsviner till excentriska naturviner ur små partier. Maten är robust och förankrad i det österrikiska husmansköket, men serveras i form av mer modernt presenterade mellanrätter. Du hittar ofta folk från krogbranschen här, som går hit efter att deras skift tagit slut, och stämningen brukar vara totalt oförutsägbar. Ibland supersober, ibland väldigt högt i tak, beroende på om det är flest anhängare av de dyra eller konstiga flaskorna som befinner sig i lokalen.

Annons
Annons

Hos Ernst finns bara ett alternativ – 35 grönsaksfokuserade rätter inom loppet av tre timmar.

Foto: Staffan SundströmBild 1 av 1

2 / 8

Skådespel

Hos Ernst finns bara ett alternativ – 35 grönsaksfokuserade rätter inom loppet av tre timmar.
Hos Ernst finns bara ett alternativ – 35 grönsaksfokuserade rätter inom loppet av tre timmar. Foto: Staffan Sundström

Ernst
Gerichtstraße 54
ernstberlin.de

Den enda krogen på listan som inte är helt nyöppnad, men det är i gengäld här du äter Berlins mest ambitiösa, grönsaksfokuserade 35-rättersmeny. Det är helt nödvändigt att både boka och betala i förväg och dessutom anlända punktligt. Restaurangen, som egentligen är mer av ett öppet kök, har endast tolv sittplatser och alla gäster sitter på rad i baren. Det är ett litet skådespel som pågår framför ens ögon under de tre timmar som middagen varar och servicen är förnamnspersonlig. Kockarna har jobbat på ställen som Daniel Berlin, Fäviken och i Tokyo och det märks på de enkla presentationerna av de ytterst avancerade rätterna. Här behandlas varje råvara som ett nyfött kungabarn och det är inte ovanligt att det som tar två minuter att äta upp, har krävt två dygns tillagning.

Annons
Annons

3 / 8

Nya vågen

Wagner Cocktail Bistro
Paul-Lincke-Ufer 22
wagnercocktailbistro.com

2018 stängde Industry Standard, en av Berlins bästa krogar i genren modern europeisk bistromat. Man kan säga att Indy var den tyska motsvarigheten till Köpenhamns Noma när det handlar om att utveckla unika kockar, bagare och sommelierer. För plötsligt har det öppnat ett helt gäng olika ställen, vars ägare eller personal tidigare jobbade på Industry Standard. Ett av dessa är Wagner, som fått sitt namn efter en begagnad skylt som någon råkade hitta. Här lagar den italienske köksmästaren rätter baserade på det som finns i närheten och är i säsong, med inslag av sådant som sparats under året. Fermenterade plommon med citronsalt och picklad lavendel är en typisk decemberrätt. Vinerna är naturliga och säljs i sommelierens vinbutik på innergården, dit du kan få tillträde om du frågar snällt.

Annons
Annons

4 / 8

Smörglädje

Albatross på Instagram.

Albatross
Graefestraße 66/67
instagram.com/albatrossberlin

Detta smöriga bageri drivs av bagaren från Industry Standard tillsammans med två kollegor, samtliga med sinne för både surdeg och smördeg. Bakverken brukar ta slut någon gång strax efter lunch, men finns även att köpa på flera av specialkaffebarerna runt om i staden. Det är framförallt för smördegen man bör gå hit. Varje dag bakas den oerhört populära kouign amann, ett slags potpurri av smördegsbitar tillsammans med en wienerbrödsliknande skapelse som fylls med det som finns till hands i fruktväg. Många kommer hit för att köpa med sig bröd och bullar hem, men det går även att fika på plats. Det står en kaffemaskin på bardisken och en barista lurar där bakom. Inredningen är fortfarande aningen provisorisk eftersom de öppnade lite hastigt och lustigt, men en mer ombonad miljö är utlovad.

Annons
Annons

Barra vill vara en tidlös klassiker med rätter lika överraskande som självklara.

Foto: Colin FreemanBild 1 av 1

5 / 8

Sunt förnuft

Barra vill vara en tidlös klassiker med rätter lika överraskande som självklara.
Barra vill vara en tidlös klassiker med rätter lika överraskande som självklara. Foto: Colin Freeman

Barra
Okerstraße 2
instagram.com/barraberlin

Ännu en restaurang där kockarna kommer från Industry Standard. I köket står två britter med diametralt olika åsikter om precis allting, utom att restaurangen ska vara en tidlös klassiker som serverar ”common sense cooking”. Även sommelieren är britt och jobbade tidigare på naturvinsbaren Jaja. Här kan du välja mellan att sitta vid småbord eller att samsas kring det stora sällskapsbordet i rummet längst in. Rätterna är tänkta att dela och består av så få råvaror som möjligt, sammanförda i kombinationer som känns både överraskande och självklara. Särskilt läcker är den råa havsabborren med kålrabbi, äpple och hasselnötter. Möblerna i tysk ek är tillverkade av en skotsk snickare och hållbarhet är ett ledord för hela restaurangen.

Annons
Annons

Naturviner och skandinaviska gästspel på finskägda Palsta.

Foto: Becca CrawfordBild 1 av 1

6 / 8

Nynordiskt

Naturviner och skandinaviska gästspel på finskägda Palsta.
Naturviner och skandinaviska gästspel på finskägda Palsta. Foto: Becca Crawford

Palsta
Oderstraße 52
palstawinebar.de

Efter att ha promenerat en stund genom ett bostadsområde precis bredvid Tempelhofer Feld hittar du den här finskägda naturvinskrogen. Väggarna är oputsade och stolarna ser ut att vara hämtade från en gammal skola, men personalen är kunnig och klientelet lite mer städat än på Berlins billigare barer. Här går maten i nynordisk anda och ganska ofta anordnas gästspel med kockar från bland annat Finland och Danmark. När de egna kockarna lagar mat blir det skandinaviskt inspirerade mellanrätter som man gärna samsas om vid bordet. Gillar man naturviner är det schysst att gå hit även efter middagen för att prova någon av alla trevliga flaskor som finns. Även glasvinerna brukar ha bra bredd och vinlistan skiftar ofta. Minst en i personalen pratar svenska.

Annons
Annons

Kockarna på Tisk lagar nytyskt med inslag av barndomens smaker från DDR.

Foto: TiskBild 1 av 1

7 / 8

Husmanskost

Kockarna på Tisk lagar nytyskt med inslag av barndomens smaker från DDR.
Kockarna på Tisk lagar nytyskt med inslag av barndomens smaker från DDR. Foto: Tisk

Tisk
Neckarstraße 12
tisk-speisekneipe.de

De båda kockarna, kompisarna och delägarna är uppväxta på varsin sida av Berlinmuren och lagar nytysk mat med smaker hämtade från barndomen. Det betyder att det finns inslag av såväl DDR och Turkiet som traditionell tysk husmanskost. Allting serveras stiligt och med ett samtida uttryck. Ingenting känns stabbigt och grått, utan snarare nyfiket och påhittigt. Här kan man bland annat få rödbetor serverade med yoghurtdrycken ayran, små blodkorvssnacks och en helgrillad kyckling att dela på två. Den ena kocken har vunnit ett tyskt matlagningsprogram, är ganska showig och hade tidigare en popuppkrog tillsammans med sommelieren från Wagner.

Annons
Annons

8 / 8

Sena vanor

Shishi
Ritterstraße 12-14
shishiberlin.de

Ägaren är från Tel Aviv och driver även den kaotiska mezerestaurangen Yafo där det nästan alltid blir dans i baren framemot stängning. Detta är hennes sofistikerat boudoir-inredda och lite finare krog, där ingredienserna är lokalproducerade och serveras enkelt och Medelhavsinspirerat. Nästan allting är ekologiskt och rätternas huvudingredienser skiftar beroende på vad som finns på marknaden för dagen, medan tillbehör som labneh, sumak och chilisåsen zhug känns igen från Mellanöstern. Krogen ligger lite hemligt till, på en innergård omgiven av gamla tegelbyggnader, så detta är inte ett ställe man bara råkar gå förbi. Men det gör också att alla gäster som är här verkligen kommit hit med avsikt. Det är ofta öppet sent, eftersom personalen inte verkar gilla att gå och lägga sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons