Annons

8 bästa krogarna i Göteborg just nu

Foto: Bar La Lune och Kampanilen.

En matresa till Västkusten är alltid en god idé. SvD Resor har valt ut Göteborgs vassaste krogar just nu.

Under strecket
Publicerad

José Cerdá på Hoze serverar nigiri enligt det japanska omakase-konceptet.

Foto: Hoze

1 / 8

Intim perfektion

 José Cerdá på Hoze serverar nigiri enligt det japanska omakase-konceptet.
José Cerdá på Hoze serverar nigiri enligt det japanska omakase-konceptet. Foto: Hoze

Hoze
Stigbergsliden 17
hozerestaurant.com

Att äta sushi hos José Cerdá och hans pappa är inte en middag i vanlig bemärkelse. Det är en intim måltidsupplevelse som delas med blott en handfull gäster, placerade på rad längs en bardisk. Menyn bygger på det japanska omakase-konceptet, vilket betyder att det är kocken som bestämmer rätterna. En efter en serveras små, perfekta nigiri gjorda på japanskt ris och svensk fisk, medan pappa Cerdá går runt och ser till att alla har vatten i glasen.

Här erbjuds ingen alkohol och det är heller ingenting man saknar; den här sushin behöver ingen distraktion. Vill man, kan man dricka naturmjöd eller plommonsoda. Det är även kocken som avgör när middagen är slut, men uppemot 20 serveringar brukar det bli. Alla fiskar serveras råa, utom ett fåtal som grillas över öppen eld.

Annons
Annons

2 / 8

Grön klassiker

Koka
Viktoriagatan 12
restaurangkoka.se

En Göteborgsklassiker vid det här laget. Först hette restaurangen Kock & Vin, men sedan några år tillbaka heter den Koka. Här styr kocken Johan Björkman över köket, där han har ett helt skafferi bestående av konserverade, torkade och picklade råvaror från naturen till sitt förfogande. Dessa smaksätter finurliga och lekfulla rätter i modern västsvensk anda, serverade vid bord med justerbar belysning för optimala matbilder.

Fokus ligger på det gröna, medan köttet används som smaksättning och komplement. Det resulterar i serveringar som spetskål med svamp och riven äggula, eller ostron med granskott och broccoli. Ofta kul och överraskande, alltid gott. Kocken gav dessutom ut en kokbok förra året, om man vill försöka sig på att laga maten själv där hemma.

Annons
Annons

Syster Marmelad i Majorna har inte glömt sina rötter som veganrestaurang.

Foto: Syster Marmelad

3 / 8

Majornas bästa

Syster Marmelad i Majorna har inte glömt sina rötter som veganrestaurang.
Syster Marmelad i Majorna har inte glömt sina rötter som veganrestaurang. Foto: Syster Marmelad

Syster Marmelad
Mariagatan 16
systermarmelad.se

Fram till i fjol var Syster Marmelad en veganrestaurang i den stadsdel som på lika delar skämt och allvar kallas för Folkrepubliken Majorna. Nu har en ung trio från Upper House tagit över kök och matsal och gjort om krogen till en seriös blandkostrestaurang, utan att för den sakens skull svika de tidigare stamgästerna; det finns fortfarande många veganska rätter på menyn.

En riktigt fin svamprätt, med en handfull olika texturer och tillagningsmetoder representerade, matchas med ett glas vitt från den ombytliga vinlistan. Stökig pop spelas på stursk volym, för att ingen ska råka missta detta för ett stelt ställe. Extra trevligt är att surdegsbrödet serveras med krogens egna boquerones, gjorda på västkustsill och smaksatta med hasselnöt och bergamott.

Annons
Annons

Wine Mechanics gör egna naturviner som paras med okomplicerade bistrorätter.

Foto: Wine Mechanics

4 / 8

Moderna viner

Wine Mechanics gör egna naturviner som paras med okomplicerade bistrorätter.
Wine Mechanics gör egna naturviner som paras med okomplicerade bistrorätter. Foto: Wine Mechanics

Wine Mechanics
Lilla Waterloogatan 15
winemechanics.se

En spårvagnshållplats nordost om centralstationen huserar stadens naturvinsmakare i en väldig lokal med modern industrikänsla. Gamlestadens före detta slakthusområde ska så småningom omvandlas till västkustens version av Köpenhamns krogdistrikt Kødbyen och då ligger Wine Mechanics helt rätt i tiden.

I stora ståltankar jäser druvor importerade från bland annat Tyskland och Frankrike, och inne i matsalen kan man dricka ett tiotal imponerande hantverksmässiga viner med lustiga namn. Vad sägs om ”Bit i kudden, skattebetalare”, en hyllning till musikern Mattias Alkberg? Eller ”Skinny love riesling”, en aningen orange riesling? Kockarna lagar schyssta och okomplicerade bistrorätter i stil med tartar, oxkind och bouillabaisse, komponerade för att göra vinerna rättvisa.

Annons
Annons

Konditori Kampanilen nya ägarduo förenar klassisk yrkesskicklighet med nytänkande.

Foto: Konditori Kampanilen

5 / 8

Kostymdrama

Konditori Kampanilen nya ägarduo förenar klassisk yrkesskicklighet med nytänkande.
Konditori Kampanilen nya ägarduo förenar klassisk yrkesskicklighet med nytänkande. Foto: Konditori Kampanilen

Konditori Kampanilen
Karl Johansgatan 5
facebook.com/konditorikampanilen

Redan på 1930-talet låg det ett konditori på den här adressen, men det har kanske aldrig mått så bra som nu. Efter att konditorparet Kalle Bengtsson och Hanna Assarsdotter tagit över och totalrenoverat den luftiga hörnlokalen har Kampanilen förvandlats till ett stiligt kondis vars interiör för tankarna till ett kostymdrama om andra världskriget, medan bakverken förenar klassisk yrkesskicklighet med nya idéer. I bageriet bakas surdegsbröd, frasiga croissanter och kanelbullar som är lika delar läckra och vackra; i konditoridelen skapas handgjorda chokladpraliner, konstnärliga tårtor och avancerade bakelser med säsongsenliga smaker. Allting är oerhört tjusigt. Vill man ha något mer matigt serveras luncher i genren svensk husmanskost, från isterband till pytt i panna.

Annons
Annons

6 / 8

Parisisk bistro

Salut Mat & Vinbar
Stora Saluhallen, Kungstorget
salut-saluhallen.se

När Salut öppnade i Saluhallen i höstas var det med fokus på vin, skaldjur och elegans. Men göteborgarna visade sig inte vara så besatta av skaldjur som ryktet säger, så en kort tid senare fanns bara vinerna och elegansen kvar – tillsammans med ett och annat ostron och en toast Skagen. Nu serveras i stället moderna och fiffiga lunchrätter i parisisk bistroanda, där basen är vegetarisk och köttet kan adderas för den som vill. Dessutom står klassiker som köttbullar, råbiff, gravlax och fattiga riddare på hela dagen-menyn. Maten finns även för avhämtning, men halva nöjet är att slå sig ner i myllret av människor för att uppleva en air av fransk måltidskultur.

Annons
Annons

Charmiga Bar La Lune är trång som en skokartong och full av charm.

Foto: Bar La Lune

7 / 8

Naturlig charm

Charmiga Bar La Lune är trång som en skokartong och full av charm.
Charmiga Bar La Lune är trång som en skokartong och full av charm. Foto: Bar La Lune

Bar La Lune
Vasa kyrkogata 1
barlalune.se

Sommelieren Oskar Ahlvins naturvinsbar är inte större än en walk-in closet och trång som en skokartong, men rymmer oändligt med kunskap och charm. Bar La Lune har bara haft öppet i lite drygt ett år, men redan blivit ett tillhåll för stadens naturvinsentusiaster och hitresta anhängare av svåråtkomliga småpartier. Från sen eftermiddag serveras mindre rätter, inspirerade av det italienska och franska köket och lagade med hjälp av en induktionshäll och en salamander.

Här kan man till exempel äta burrata med sardeller, getostgalette, lantpaté och salsiccia med fänkål på bord av terrazzo. Vinerna är europeiska och tillverkade av hängivna och egensinniga producenter med händerna i myllan. På toaletten lyser en neonskylt med texten: ”If only women would run the world”.

Annons
Annons

8 / 8

Modern bonde

Gården
Vasagatan 40
gardengbg.se

Det är inte svårt att gissa sig till att råvarorna på en krog vid namn Gården kommer från lokala bönder och varierar efter tillgång och säsong. I köket kombineras välbekanta ingredienser som gris, morot och kyckling med mer trendiga inslag i stil med rökt renlav, gran och inlagd nyponros, vilket gör anrättningarna både trygga och uppfriskande. Här trivs alla sorters gäster; från foodiesar till familjer.

Dryckerna går i samma medvetna anda som maten; vinerna är naturliga och kaffet levereras från Helsingborgsrosteriet Koppi. Och trots att matsalen ser ut som ett samtida inredningsreportage med gråputsade väggar, många kuddar och moderniserade skolstolar är atmosfären inte ett dugg pretentiös utan snarare varm och kamratlig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons