Annons

8 anledningar att boka bord i Helsingfors

Helsingfors.
Helsingfors. Foto: Lev Karavanov/Shutterstock

Lika förstklassiga som fåordiga. Den finländska huvudstadens krogutbud blir allt mer smaksäkert. SvD Resor guidar till de hetaste adresserna just nu.

Under strecket
Publicerad

1 / 8

Trendskapare

Juuri
Högbergsgatan 27
juuri.fi

Ekologiskt och närodlat har alltid varit en självklarhet på trendskapande Juuri sedan man öppnade för 14 år sedan. Den hyllade bistron i Helsingfors designdistrikt är svaga för smårätter, gärna tapasformade nytolkningar av klassiska recept med målet att visa upp den finländska matkulturen. Kalla dem för antipasti, mezze, pintxos eller vad du vill. På Juuri stavas de sapas, en förkortning av de finska orden för små finska förrätter. Kökschefen och delägaren Ilja Björs brukar likna sitt köksteam vid kulinariska arkeologer. Något som också stämmer in på matsalsmiljön som är härligt neoruffig med sina lika medvetet avskalade som färgstarka väggar. I källaren brygger Juuri sitt eget öl.

Annons
Annons

Årsgamla Ora fokuserar på lokala smaker inlindade i elegant Michelinkostym.

Foto: MarkoBild 1 av 1

2 / 8

Förfinat

Årsgamla Ora fokuserar på lokala smaker inlindade i elegant Michelinkostym.
Årsgamla Ora fokuserar på lokala smaker inlindade i elegant Michelinkostym. Foto: Marko

Ora
Villagatan 28 A

Chef & Sommelier var i många år en oklanderlig liten nynordisk krog med skyhög svansföring. För ett år sedan bestämde sig ägaren och finländske kockprofilen Sasu Laukkonen för att byta ut såväl namn som meny. Ora kanske klingar en smula italienskt, men smakerna är liksom hos Ask sprungna ur den lokala myllan. Allt serveras oavsett middagstid eller helgens lunch som en sexrättersmeny i ständig förändring, helt beroende på säsong och tillgång. Men överlag med stort fokus på grönsaker. Vintertid dominerar palsternacka, potatis, rödbeta och ett och annat åländskt päron; råvaror som på Ora förvandlas och förfinas inlindade i Michelinkostym. En av de mer spektakulära små serveringarna på senare tid är Laukkonens lövsnacks, med smak och doft av finsk sauna.

Annons
Annons

Farang på Ainogatan är grunden till minikedjans sju krogar i Helsingfors och Stockholm.

Foto: Tuukka KoskiBild 1 av 1

3 / 8

Finkänsligt

Farang på Ainogatan är grunden till minikedjans sju krogar i Helsingfors och Stockholm.
Farang på Ainogatan är grunden till minikedjans sju krogar i Helsingfors och Stockholm. Foto: Tuukka Koski

Farang
Ainogatan 3
farang.fi

Systerkrogen på Tulegatan i Stockholm blev snabbt en modern klassiker med sitt sydostasiatiskt influerade nordiska kök tillsammans med en välbalanserad barkänsla i sofistikerad miljö. Men det var i Helsingfors allt började för nästan tio år sedan. Då jobbade Tomi Björck och Matti Wikberg i köket på toppkrogen Chez Dominique, samtidigt som de drömde om att öppna eget. Sedan dess har de tagit sin ambition till förfining; att hitta och servera de mest exakta asiatiska smakerna, utan att förlora den samtida känslan. I dag har det lilla krogkonsortiet vidgat sitt smakuniversum och expanderat till fem krogar i Helsingfors och två i Stockholm. Men det var som sagt här på Ainogatan 3 som Farang fann sin form första gången.

Annons
Annons

4 / 8

Så in i Norden

Olo
Pohjoisesplanadi 5
olo-ravintola.fi

Kökschefen Jari Vesivalo gillar design. Så pass att han i våras öppnade för ett samarbete mellan sin krog Olo och Helsinki Design Week. Fullt logiskt eftersom båda inriktningarna hyllar det som åtminstone på ytan synes vara genuint enkelt. Vesivalo hyllar allt och alla som har modet att dela sin passion. Han har tävlat flera gånger i Årets kock i Finland och varit medlem i finländska kocklandslaget i fem år. Jari är också svag för desserter. Exakta förberedelser och största möjliga koncentration kännetecknar hans söta meny, inspirerad av världsberömda sockergrisar som de spanska bröderna Roca och Albert Adrià. Smakmässigt finns förstås också mycket att hämta här på hemmaplan. Jari säger sig plocka smakminnen från såväl barndomen som från de 300 öar som väntar utanför husknuten.

Annons
Annons

På klassiska Palace förenas finska smaker med influenser från Frankrike och Asien.

Foto: PalaceBild 1 av 1

5 / 8

Finsk finess

På klassiska Palace förenas finska smaker med influenser från Frankrike och Asien.
På klassiska Palace förenas finska smaker med influenser från Frankrike och Asien. Foto: Palace

Palace
Södra Kajen 10
palacerestaurant.fi

Hans Valimäki är Finlands mest kända kock. I många år drev han tvåstjärniga Chez Dominique, som blev en inträdesbiljett för Helsingfors till den internationella restaurangscenen. Förra hösten tog han plats i köket till restaurangen på hotell Palace. Det här är ingen vanlig krog, snarare en institution. Det mycket modernistiska hotellet öppnade inför sommar-OS 1952 och här sitter man på tionde våningen med ett imponerande panorama utanför de många fönsterpartierna. Palace 1950-talskänsla har fått en försiktig ansiktslyftning, men än i dag domineras matsalen av arkitekten Viljo Revell och designern Olli Borgs stilrena formspråk, som var med att lyfta finländsk design ut i världen. Lika världsvant eleganta är Valimäkis kokkonster, som förenar inhemska klassiker med influenser både från Frankrike och Asien.

Annons
Annons

Mer Medelhav än Östersjön på populära brasseriet Bronda.

Foto: BrondaBild 1 av 1

6 / 8

Barhäng

Mer Medelhav än Östersjön på populära brasseriet Bronda.
Mer Medelhav än Östersjön på populära brasseriet Bronda. Foto: Bronda

Bronda
Södra Esplanaden 20
ravintolabronda.fi

I ett fantastiskt vackert före detta bageri och kafé med högt i tak och generösa ljusinsläpp för alla vintertrötta huserar Bronda. Då, under tidigt 1900-tal, en samlingspunkt för landets intellektuella unga garde med sitt läge vid den vackra parken Esplanadi. Ett sekel senare genomsyras Bronda av en ung, hungrig och kreativ brasserie-känsla. Ägarduon bakom Farang går här loss på en meny som doftar mycket Medelhav och betydligt mindre av östersjö. Bronda är lika omtalat för sitt barhäng, där många börjar kvällen med en cocktail och kallskurna tilltugg från Spanien och Italien.

Annons
Annons

Filip Langhoff är krögare på intima Ask, en av huvudstadens förnämsta krogar.

Foto: AskBild 1 av 1

7 / 8

Parhästar

Filip Langhoff är krögare på intima Ask, en av huvudstadens förnämsta krogar.
Filip Langhoff är krögare på intima Ask, en av huvudstadens förnämsta krogar. Foto: Ask

Ask
Estnäsgatan 8
restaurantask.com

Trenden är tydlig på Helsingfors krogscen. När det kommer till namn ska det vara kort och kärnfullt. Inget tjafs. Fåordigast av dem alla är Michelinmästarna Ask, Ora och Olo. Den förstnämnda med sina blott 22 platser är en av Finlands kanske allra främsta krogar. När närproducerat inte längre behöver skyltas med, utan snarare är en självklarhet, är Asks råvaror sprungna ur medvetna regionala producenters trägna arbete. Biodynamiskt och ekologiskt är nyckelorden för allt på Aska, som bokstavligen andas grönsaker. Ur detta skapar krögarparet Linda (vinansvarig) och Filip (kökschef) Langhoff sedan sex år tillbaka små, vackert komponerade rätter i ända upp till 20 serveringar. Citykvarteren här omkring heter passande nog Kronohagen, uppkallade efter en äng där kronans hästar gick på bete.

Annons
Annons

8 / 8

Världsvant

Salutorget
Norra Esplanaden 15
salutorget.fi

I Stockholm yvs vi just nu över Bank Hotels prisvinnande, stiliga inre. Helsingfors vill inte vara sämre, snarare tvärtom. Det anrika bankpalatset från förra sekelskiftet i Brofelthuset har de vackraste jugendinfluerade handmålade glasfönster, pampiga kolonner och ett fantastiskt läge med en myllrande fiskmarknad i hamnen just utanför. En prisvärd à la carte-meny på brasseriet inkluderar både lammtartar och entrecote på ren. Den som mest är ute efter lite värmande eftermiddagsmys under shoppingrundan hittar till Salutorgets cocktailbar för en afternoon tea – komplett med hemgjorda scones, fingersmörgåsar och fruktkaka från Yorkshire.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons