Annons

8 bubblande skäl att åka till Champagne

En resa till Champagne blir en bubblande upplevelse.
En resa till Champagne blir en bubblande upplevelse. Foto: IBL

Nu stundar skördetid i Champagne, så passa på att åka till det kända hörnet av Frankrike för en helg i bubblets tecken.

Under strecket
Publicerad

Korka upp en champagne bland trädkronorna.

Foto: Kiyoshi Takahase Segundo/IBLBild 1 av 1

1 / 8

Champagnekoja – Perching bar

Korka upp en champagne bland trädkronorna.
Korka upp en champagne bland trädkronorna. Foto: Kiyoshi Takahase Segundo/IBL

Är vi på safari i Tanzania eller bubbelweekend i Champagne? Den frågan är inte helt lätt att besvara efter ett par glas skumpa på Perching bar, världens enda champagnebar i ett träd. Läget mitt i Montagne de Reims nationalpark gör det hela än mer exotiskt, liksom den vingliga träbron som leder till barens entré.

Vi applåderar det galna projektet sittande i gungstolar som hänger i rep från taket medan vinmakaren Olivier Borneuf ledsagar oss genom menyn. Utsikten från kojan är lika förnämlig som dryckesutbudet, så kom helst innan skymningen för att kunna njuta av den.

Adress: Foret de Brise-Charrette, Verzy

Perchingbarperchingbar.eu
Annons
Annons

Här bor du så nära vinodlingarna att du kan plocka druvor från fälten.

Foto: IBLBild 1 av 1

2 / 8

Gård med säng – Champagne Eric Isselée

Här bor du så nära vinodlingarna att du kan plocka druvor från fälten.
Här bor du så nära vinodlingarna att du kan plocka druvor från fälten. Foto: IBL

Få saker i livet slår känslan att vakna upp på en vingård. På Eric Isselées lilla b&b Les Grappes d’Or bor man bokstavligen mitt i Côte des Blancs-områdets odlingar, vars gröna fält endast avbryts av slingrande serpentinvägar.

Atmosfären på Isselées vingård är påtagligt småskalig och familjär. Ägarna Eric och Carole umgås gärna med sina gäster och varje kväll korkas det upp champagne i loungen. Och med tanke på att Isselée producerar ett flertal utsökta assemblage med chardonnay och pinot noir är det nog tur att man tillhandahåller gästrum. Provsmakning är gratis och höjdpunkter är deras klassiska vintage Grande selection och den karaktärsfulla Blancs de blancs Millésimé, gjord på druvor från deras äldsta stockar.

Adress: 50 Rue des Grappes d’Or, Cramant

CHAMPAGNE ERIC ISSELEEhttp://champagne-eric-isselee.com/
Annons
Annons

Det är inte svårt att få arbetskraft till Jean Milans vingård. Champagneentusiaster vallfärdar hit i skördetid.

Foto: Giovanni Tagini/IBLBild 1 av 1

3 / 8

Helgarbete – Jean Milan

Det är inte svårt att få arbetskraft till Jean Milans vingård. Champagneentusiaster vallfärdar hit i skördetid.
Det är inte svårt att få arbetskraft till Jean Milans vingård. Champagneentusiaster vallfärdar hit i skördetid. Foto: Giovanni Tagini/IBL

På en sluttning i Côte des Blancs ligger den blomsterprunkande byn Oger. Här bor bland annat den irländska settern Sheila, en lokalkändis som har den viktiga uppgiften att välkomna gäster till Jean Milans vingård. Familjen Milan är framför allt känd för två saker: högklassig grand cru blanc de blancs och druvplockardagar.

Under september och oktober vallfärdar champagnefans till gården för att hjälpa till med skörden och studera pressning. Det finns något väldigt rogivande, för att inte säga romantiskt, med att plocka chardonnaydruvor på de vidsträckta odlingarna och tänka sig att dessa ska bli förnämlig champagne. Den som inte lockas av helgarbete kan boka en guidad tur med provsmakning.

Adress: 6 Rue d’Avize, Oger

Champagne Jean Milanhttp://champagne-milan.com/
Annons
Annons

Baren C Comme har Épernays största utbud av champagne.

Foto: PressbildBild 1 av 1

4 / 8

Välfylld källare – C. Comme Champagne

Baren C Comme har Épernays största utbud av champagne.
Baren C Comme har Épernays största utbud av champagne. Foto: Pressbild

Furu, krom, rött läder och murriga soffor. Nej, den kombinerade baren, butiken och vinkällaren C. Comme Champagne vinner inga inredningspriser. Men den detaljen känns tämligen oviktig när man slår sig ned med den digra menyn och dess väl utvalda odlarchampagne från ett fyrtiotal småproducenter. C. Comme anses allmänt vara Épernays bästa bar och vi kan bara instämma.

Så var börjar man? Låt baren göra urvalet genom att beställa ett av kvällens dryckespaket med sex glas för sympatiska 34 euro. Höj glamourfaktorn med lite svart kaviar som tilltugg, eller en ost- och charkuteritallrik om hungern gör sig påmind. Ta sedan en sväng ner till källaren och kika på de välfyllda valven.

Adress: 8 Rue Gambetta, Epernay

C-Comme Champagne Epernay - C-Comme Champagnehttps://www.c-comme.fr/fr/
Annons
Annons

Hos Leclerc Briant kan du vandra i de labyrintlika kalkstenstunnlar där champagnen lagras.

Foto: a-votreimage.comBild 1 av 1

5 / 8

Grön pionjär – Leclerc Briant

Hos Leclerc Briant kan du vandra i de labyrintlika kalkstenstunnlar där champagnen lagras.
Hos Leclerc Briant kan du vandra i de labyrintlika kalkstenstunnlar där champagnen lagras. Foto: a-votreimage.com

Familjeägda Leclerc Briants kallar sig ”det bio-chica huset”. Redan på 1940-talet började man odla i harmoni med naturen, helt giftfritt och i bjärt kontrast till de många gårdar som köpte sopor från Paris för att använda i sin kompostering (något som numera är förbjudet). I dag sker all odling och tillverkning enligt den biodynamiska läran, och i Leclerc Briants fotspår har ett tiotal champagnehus sadlat om till biodynamisk framställning.

Leclerc Briants guidade rundturer bjuder bland annat på lektioner i pressning och fermentering, liksom en vandring genom deras labyrintartade kalkstenstunnlar. För den som vill köpa med sig en flaska rekommenderas exotiska Brut champagne la croisette med toner av kardemumma och ingefära.

Adress: 67 Rue Chaude Ruelle, Epernay

Leclerc Briant | Découvrez l'univers du champagne Leclerc Briant et explorez nos collections réalisées dans le plus grand savoir-faire.leclercbriant.fr
Annons
Annons

Gården Aspasies ägare Paul-Vincent Ariston bjuder gärna på rundtur och provsmakning.

Foto: Olivier ToussantBild 1 av 1

6 / 8

Udda druvor – Champagne Aspasie

Gården Aspasies ägare Paul-Vincent Ariston bjuder gärna på rundtur och provsmakning.
Gården Aspasies ägare Paul-Vincent Ariston bjuder gärna på rundtur och provsmakning. Foto: Olivier Toussant

225-åriga gården Aspasie ligger en bit bortom de vanliga champagnerutterna, så de turister som hittar hit kan därför räkna med ett varmt mottagande. Nuvarande ägaren Paul-Vincent Ariston ”bubblar” av entusiasm och har mycket bestämda åsikter om champagneframställning. Särskilt stolt är han över gårdens hantverksmässiga dégorgement, en metod för att ta bort fällningen, som här görs för hand under en månadslång process.

Rundtur och provsmakning kostar ingenting, och med lite tur korkar man upp den unika Brut Cépages d’Antan gjord på tre lokala druvsorter – petit meslier, l’arbanne och pinot blanc – som odlades i trakten långt innan champagne blev en världsangelägenhet. Aspasie har även ett litet b&b på ägorna.

Adress: 4 Grande Rue, Brouillet

Aspasiechampagneaspasie.com
Annons
Annons

G Tribauts champagnehus ligger högt och utsikten över Hautvillers är oslagbar.

Foto: Malcolm Park wine and vineyards/IBLBild 1 av 1

7 / 8

Anrik by – Champagne G. Tribaut

G Tribauts champagnehus ligger högt och utsikten över Hautvillers är oslagbar.
G Tribauts champagnehus ligger högt och utsikten över Hautvillers är oslagbar. Foto: Malcolm Park wine and vineyards/IBL

Byn Hautvillers kallar sig gärna champagnens födelseplats. Men nej, byns mest kända invånare genom tiderna, benediktinmunken Dom Pérignon, uppfann inte skumpa. Däremot råder det inga tvivel om att hans arbete hade stor betydelse för drycken. Vi besöker hans grav och tackar för insatserna.

I Hautvillers omgivningar finns i dag åtskilliga vinmakare, få av dem bjuder emellertid på vackrare vyer än G. Tribaut vars champagnehus tronar majestätiskt på hög höjd. Tribaut är i första hand druvleverantör åt Krug och Taittinger, men av det som blir över gör man små upplagor av champagne i eget namn. Provsmakning är gratis och det råder inget köptvång, men risken att gå härifrån tomhänt är minimal. Vi höjer särskilt glaset för deras fruktiga blanc de blancs.

Adress: 88 Rue d’Eguisheim, Hautvillers

Accueil Champagne G Tribautchampagne.g.tribaut.com
Annons
Annons

På Avenue de Champagne i Épernay ligger champagnehusen tätt.

Foto: IBLBild 1 av 1

8 / 8

Drickbar adress – Parva Domus

På Avenue de Champagne i Épernay ligger champagnehusen tätt.
På Avenue de Champagne i Épernay ligger champagnehusen tätt. Foto: IBL

”Världens mest drickbara adress”. Så sammanfattade Winston Churchill champagnehuvudstaden Épernays paradgata Avenue de Champagne. Här trängs de prestigefyllda champagnehusen under ett garnnystan av källargångar. I dessa mondäna kvarter finner man också paret Claude och Ginette Rimaires b&b Parva Domus.

Deras välbevarade 1800-talsmansion, som tidigare var familjen Moëts bostad, består av fem enkla men personliga rum. Den främsta anledningen att bo här är emellertid det varma värdskapet. 77-årige monsieur Rimaire är ett under av vänlighet som bokar restauranger och vinprovningar och tar med sina gäster ner till husets kilometerlånga källare där han lagrar sin egen champagne.

Adress: 27 Avenue de Champagne, Épernay

Parva Domus chambres d'hôtes à Epernay - Chambres d'hôtes Parva Domus, Rimaire à Epernayparvadomusrimaire.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons