Annons

8 hetaste krogarna i New York just nu

Fotografiskas nya satsning och en ofattbart tjusig krog på Lower East Side är två av de hetaste restaurangerna i New York just nu.
Fotografiskas nya satsning och en ofattbart tjusig krog på Lower East Side är två av de hetaste restaurangerna i New York just nu. Foto: Adrian Gaut och Rachel Vanni

Poetiska italienare, hippa egyptier och allvarliga japaner. SvD Resor guidar till New Yorks hetaste krogar just nu.

Under strecket
Publicerad

Litet och okomplicerat. På Peoples ryms 20 gäster och 15 olika viner på glas.

Foto: Maxwell Schiano

1 / 8

Vilda droppar

Litet och okomplicerat. På Peoples ryms 20 gäster och 15 olika viner på glas.
Litet och okomplicerat. På Peoples ryms 20 gäster och 15 olika viner på glas. Foto: Maxwell Schiano

Peoples
115 Delancey St
peoples.wine

Peoples är en smäcker liten vinbutik och bar med plats för 20 gäster. Konceptet är enkelt: 15 viner på glas och en kort meny av drinkvänliga snacks. Inget komplicerat, men allt varsamt handplockat av teamet bakom rosade krogarna Contra och Wildair, vilket innebär naturviner och kreativa munsbitar. Peoples hyllar människorna som producerar ekoviner, de tappra vinmakarna som inte kontrollerar slutproduktens pH-värde och exakta alkoholhalt utan låter vinerna utvecklas till de vilda ting de vill vara.

Stället bor på källarplanet i nya, skinande The Market Line; en matbasar som upptar tre kvarter kring Essex Crossing, fylld av försäljare med anknytning till nejden. Om ett år är byggprojektet helt färdigt, då kommer detta vara en av världens största saluhallar.

Annons
Annons

Franskt, japanskt och koreanskt möts på Kochi, där alla rätter serveras på spett.

Foto: Melissa Hom

2 / 8

Fingerfärdigt

Franskt, japanskt och koreanskt möts på Kochi, där alla rätter serveras på spett.
Franskt, japanskt och koreanskt möts på Kochi, där alla rätter serveras på spett. Foto: Melissa Hom

Kochi
652 10th Ave
kochinyc.com

Att äta med fingrarna är alltid skoj. Att äta finmat med fingrarna är snäppet bättre. Kochi betyder spett på koreanska, och Kochi i Hell’s Kitchen serverar en modernistisk avsmakningsmeny av nio koreanska, bambuspettade rätter. Naturligtvis presenteras även desserten på en pinne – en barndomens glassfavorit i vuxentappning.

Stordådet är Sungchul Shims första solosatsning, efter lång och trogen tjänst som chefskock på tokhyllade Per Se och Bouley. Här minglar Shim franska och japanska tekniker med koreanska aromer och hämtar inspiration från Joseondynastins hovkök då koreanska kungligheter åt säsongsbetonade juvelliknande delikatesser, många av dem direkt från träkolsgrillen – därav spetten. 75 dollar för en raffinerad måltid i en sobert trävarm miljö känns nästan som ett kap.

Annons
Annons

Fotografiska museets New York-filial har rönt stor uppmärksamhet med Verōnika.

Foto: Adrian Gaut

3 / 8

Kulturmiddag

Fotografiska museets New York-filial har rönt stor uppmärksamhet med Verōnika.
Fotografiska museets New York-filial har rönt stor uppmärksamhet med Verōnika. Foto: Adrian Gaut

Verōnika
281 Park Avenue S
veronikanyc.com

Stockholms Fotografiska museum har ynglat av sig till andra sidan Atlanten och öppnat dörrarna på Park Avenue, i en k-märkt byggnad från 1894. Med generösa öppettider (till kl. 23 på vardagar och midnatt om helgerna) kan du få dig en dos kultur och middag i ett svep. Verōnika, döpt efter fotografins skyddshelgon, är museets svulstiga brasseri. En resa i tid och rum till ett svunnet, grandiost Europa med en meny av Escoffier-värdiga klassiker; piroger och sufflé, kyckling Kiev och bergtunga meunière.

Missa inte heller baren bakom en anonym dörr i lobbyn. Här låg tidigare en katedral, det är tyst och pösigt och perfekt för en drink-dejt à la gyllene tidsåldern. Etablissemanget drivs av superkrögaren Stephen Starr som gett stan idel hits, bland annat Pastis och Le Coucou.

Annons
Annons

4 / 8

Konstfull pizza

Leo
123 Havemeyer St, Williamsburg
leo-nyc.com

Pizza frågar aldrig varför du är sen till jobbet, eller varför du är bakis. Kungen av komfortmat kan inte göra något ont. Pizza är gräddad trygghet och när den kommer från samma bagare som kioskvältaren Ops i Bushwick är den garanterat livgivande. Bägge krogar drivs av ett team kvalitetsmedvetna gastronördar som hittat den heliga graalen av surdegar.

Leos perfekt syrliga pizzabotten – gräddad i en svensk Pizza Master-ugn – är extra krispig, penslad med olivolja och toppad med klassiska såväl som otippade ingredienser. De veganska varianterna är stående inslag. I sann Williamsburg-anda är stämningen otvungen, du delar bord med andra och hämtar själv vin i kylen. Leo funkar lika bra för en dagen efter-kur som för en bakverksfylld fikapaus.
6.

Annons
Annons

5 / 8

Sann italienare

Rezdôra
27 East 20th St
rezdora.nyc

I Modena kallas farmor och mormor rezdôra. I New York kallar vi Rezdôra höjden av italiensk gästfrihet. Den stimmiga restaurangen i Flatiron-distriktet drivs av Stefano Secchi som lärt sig sina tricks hos en av världens bästa kockar; Massimo Bottura på Osteria Francescana i just Modena. Rezdôras meny är en delikat karta av regionens berömda gastronomi. Charkuterierna är ett måste, trion av friterade gnoccikuddar likaså, och pastan är ej förhandlingsbar.

Liksom Bottura diktar poetiska namn på sina rätter tar Secchi med oss på lyriska strapatser. ”Mormor promenerar i skogen i Emilia” är små gröna, purjofyllda pastaknyten på en bädd av svamppuré. Anrättningen doftar mylla och smakar sidenlena vårlöften. Den här gamla tanten kommer att bli din nya bästis.

Annons
Annons

Ernesto’s har öppnat i det som tidigare var Lower East Sides mest fallfärdiga utkant.

Foto: Rachel Vanni

6 / 8

Modern basker

Ernesto’s har öppnat i det som tidigare var Lower East Sides mest fallfärdiga utkant.
Ernesto’s har öppnat i det som tidigare var Lower East Sides mest fallfärdiga utkant. Foto: Rachel Vanni

Ernesto’s
259 E Broadway
ernestonyc.com

Det är nästan ofattbart att en tjusig krog som denna nästlat sig in på Lower East Sides rivfärdiga utkant, på en gudsförgäten hörna som en gång i tiden hyste en bodega; en sjavig butik där nejdens mindre bemedlade handlade mackor och burköl. Gentrifieringen har därmed hittat till en av Manhattans sista anonyma sidor.

Den ljusa, långsmala matsalen ankras av en ändlös bar, och inredningen är en modern vink till art déco med klotlampor och stolar som gjorda för långsittningar. Kocken Ryan Bartlows meny är en kavalkad av baskiska favoriter såsom kycklingkroketter, kummelkinder i pil pil-sås samt en grillad biffkotlett, för den som letar efter något stadigare och vill betala för grannskapets dyraste varmrätt. Vinlistan premierar spanska och franska viner.

Annons
Annons

7 / 8

Hipp egyptier

Zooba
100 Kenmare St
zoobaeats.com

Eklektisk, egyptisk streetfood, hippt förpackad med en hälsosam inriktning och tillsatsbefriade ingredienser. Zooba är lika färggrann och kryddigt exotisk som Kairos episka Khan el-Khaili-basar är ändlöst fascinerande. Nykomlingen från faraonernas land har sex utposter i Kairo, här i New York sprider mini-kedjan sitt vegotunga evangelium i Nolita-nejden.

Köket är en neon-skrikig flygande matta, matsalen designad för en snabb bit mat efter gymmet och menyn lockar med falafel-liknande ta’ameya, ”pitafickor” fyllda med puckar av favabönor och örter, kryddade med ost, eldiga pepparfrukter och picklad citron. Prova även koshari, en bowl med linser, kikärter, ris, krispig lök och het tomatsås, eller hawawshiburgaren som är en mix av grönsaker och biff serverad i en brödficka.

Annons
Annons

Yakitoritemplet Torien är en uppvisning i perfekt träkolsgrillade kycklingdelar.

Foto: Liz Clayman

8 / 8

Träkolsdröm

Yakitoritemplet Torien är en uppvisning i perfekt träkolsgrillade kycklingdelar.
Yakitoritemplet Torien är en uppvisning i perfekt träkolsgrillade kycklingdelar. Foto: Liz Clayman

Torien
292 Elizabeth St
torien-nuyc.com

Med enkom 17 platser är det lika svårt att få bord på yakitoritemplet Torien som det är att få en fot innanför dörren på Tokyoflaggskeppet Torishiki – enligt experterna världens bästa ställe för denna nischade delikatess. Allt från sojasåsen och stengodset till kryddorna och träkolsgrillarna har importerats från Japan och upplevelsen är i mångt och mycket densamma här som där: 14 rätter baserade på väl utvalda kycklingdelar, de flesta direkt från glöden, somliga välkända (vingar och lår), andra mer exotiska (hals och mjälla köttbullar).

Alltsammans serverat med Kurosawa-allvar, dyrbara sakesorter samt valfria tillägg som ramennudlar med mer fågel. Dekoren är en enkelresa till östern, foajén en stenträdgård och den svarta matsalen en estrad för kockarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons