Annons

8 högklassiga herrgårdshelger

Baldersnäs i Dalsland.
Baldersnäs i Dalsland. Foto: Baldersnäs

Sjurätters och magnifika bruksmiljöer. Inget slår en anrik svensk herrgård. SvD Resor guidar till vårens åtta favoriter.

Under strecket
Publicerad

Perfekt för släktresan. 1700-talsgården Aspas koncept är att hyras ut i sin helhet.

Foto: Aspa herrgård

1 / 8

Närke

Perfekt för släktresan. 1700-talsgården Aspas koncept är att hyras ut i sin helhet.
Perfekt för släktresan. 1700-talsgården Aspas koncept är att hyras ut i sin helhet. Foto: Aspa herrgård

Aspa herrgård
Aspa bruk
aspaherrgard.se

Högtidliga planer på gång, eller sugen på att resa med famljen? Aspa herrgård anno 1740 i närheten av Vätterns norra strand har som koncept att hyras ut i sin helhet. Antingen den fullständiga herrgården med fyra fristående unika hus, eller något av dem enskilt – den luxuösa huvudbyggnaden, flygeln, paviljongen eller det charmiga handelshuset. Samtliga är självhushåll med lantkök, matsal, vardagsrum och sovrum, vilka erbjuds till en fast kostnad oavsett om ni är två eller tjugofyra.

Här är ni omgärdade av en av Sveriges mest förtjusande bruksmiljöer i närheten av ljuva Tivedens nationalpark med vandrings- och cykelleder liksom fina kajak- och fiskemöjligheter. Önskar ni er den slags avkoppling som innebär frihet från matlagning går det även att boka personal eller catering.

Annons
Annons

2 / 8

Värmland

Ulvsby herrgård
Sunne
ulvsbyherrgard.se

Ulvsby herrgård ringer månne ingen klocka. Det gör kanske däremot Länsmansgården, namnet som Selma Lagerlöf gav godset i Gösta Berlings saga. Dess historia är dock längre än så: lantegendomen fanns innan den blev upptecknad i jordeboken 1540 och hundra år senare utnämnde Drottning Kristina Ulvsby till säteri för att sedermera lägga beslag på den för egen del. Hennes officerare var förtjusta i kalas och det festades ordentligt på alla herrgårdarna runt sjön Fryken.

Den traditionen har satt en viss känsla i väggarna, vilka omgärdar rummen inredda med fin dekor som inspirerats av platsens förflutna och litterära betydelse. Ändå är det lugnet som härskar här bland björkar och tystnad. Missa inte drottningens badstuga med olika sorters bastubad och kopparkar för varma dopp med utsikt över sjön.

Annons
Annons

1500-tals-gården Asa har hittat en charmig kombination av gammalt och nytt.

Foto: Asa herrgård

3 / 8

Småland

1500-tals-gården Asa har hittat en charmig kombination av gammalt och nytt.
1500-tals-gården Asa har hittat en charmig kombination av gammalt och nytt. Foto: Asa herrgård

Asa herrgård
Asa 1, Lammhult
asaherrgard.se

Långt från allfartsvägarna, i den totala tystnaden. På riktigt. Asa herrgård, sagolikt gömd i djupa skogar med utsikt över Asasjön norr om Växjö, är nämligen utsedd till tyst trakt. Här hörs inget brus från vägar eller buller från flygtrafik, bara gässens skvaller i sjön och naturens egna melodier. Herrgården har helt bestämt anor från 1500-talet, men med all förmodan faktiskt forntida härstamning.

Numera är Asa en charmig kombination av gammalt och nytt. Flyglarna och drängstugan rymmer rummen, finast är de större med jacuzzibadkar. Bäst av allt är restaurangen med personal som brinner för naturen och lokala råvaror. Alldeles intill i skogen bland mossa, barrträd och himmel dukas det så kallade småländska bordet upp där ni själva på plats skapar måltiderna komponerade av svenska stjärnkockar.

Annons
Annons

Praktfulla Baldersnäs ligger bokstavligen vid vägs ände, på en halvö i Laxsjön.

Foto: Baldersnäs

4 / 8

Dalsland

 Praktfulla Baldersnäs ligger bokstavligen vid vägs ände, på en halvö i Laxsjön.
Praktfulla Baldersnäs ligger bokstavligen vid vägs ände, på en halvö i Laxsjön. Foto: Baldersnäs

Baldersnäs herrgård
Baldersnäs 22, Dals Långed
baldersnas.eu

Vid vägs ände ute på en halvö i Laxsjön ligger en praktfull herrgård som håller hög klass. Baldersnäs blev herresäte 1796, och i den vita fastigheten inbäddad i en engelsk park intill ett naturreservat med samma namn blandas sekelskiftescharm med förstklassiga moderniteter. Omgivningarna reflekterar menyn på restaurang Öjentorps Kök där kockarna lagar husmanskost, klassiker och årets nya satsning, en sjurätters avsmakningsmeny på lokala råvaror och vad som växer i den egna köksträdgården.

Extra poäng får Baldersnäs av det faktum att gården driver ekologiskt jordbruk med utrotningshotade svenska lantrasfår, vilka bevarar det lövträdsbevuxna landskapet med öppna ängar. Välj mellan den eleganta herrgårdsbyggnaden eller övernattning i en flygel med utsikt över vattnet.

Annons
Annons

Lantlig romantik råder vid Mälarens strand och Krägga herrgård.

Foto: Jonas Ingman

5 / 8

Uppland

Lantlig romantik råder vid Mälarens strand och Krägga herrgård.
Lantlig romantik råder vid Mälarens strand och Krägga herrgård. Foto: Jonas Ingman

Krägga herrgård
Bålsta
kragga.se

Ynka fyrtiofem minuter norr om Stockholm hittas en förtjusande oas vid Mälarens strand. En gård som finns omnämnd redan i källor från 1300-talet och vars första kända ägare uppges vara riddaren Birger Ulfsson, son till heliga Birgitta. Den nuvarande nyklassicistiska byggnaden uppfördes dock på 1800-talet som en brudgåva från far till dotter, så inte är det konstigt att den lantliga romantiken är så omisskännelig.

Kom tidigt för att njuta av sjö-spa med jacuzzi på bryggan, vedeldad bastu och lyxigt afternoon tea med bakverk och bröd från gårdens bageri samt champagne. Vila därefter en stund på rummet, i fristående Sjövillan eller Härbret med naturen som närmsta granne, innan ni intar en trerätters komponerad efter säsong med fingertoppskänsla och hjärta.

Annons
Annons

Fredrik Åström med familj familj driver Dufweholms herrgård.

Foto: Dufweholms herrgård

6 / 8

Sörmland

Fredrik Åström med familj familj driver Dufweholms herrgård.
Fredrik Åström med familj familj driver Dufweholms herrgård. Foto: Dufweholms herrgård

Dufweholms herrgård
Herrgårdsvägen 16A, Katrineholm
dufweholm.se

Göran och Emmy Åströms hussamlande inleddes i början av 1980-talet när de tog över pensionatet Plevnagården, omdanade det till hotell och flyttade dit Greta Garbos gröna sommar-hus. Det borgar för ett väloljat gästfrihetsmaskineri. I dag kallas verksamheten Svenska Kulturpärlor och drivs av sonen Fredrik med familj, vilka värnar om flera sörmländska guldkorn. Däribland Dufweholms herrgård från 1484 som erbjudit kost och logi de senaste hundra åren.

Upplevelserna är otaliga: fika i den lummiga bersån, vandra utmed Duveholmssjön och ta uppfriskande dopp från någon av badbryggorna. Utforska lusthuset som konstnärerna Zorn och Engström ​lämnat avtryck i och besök den unika champagnekällaren. Titta även in på gårdsmuseet och den 100-åriga lanthandeln.

Annons
Annons

7 / 8

Östergötland

Husby säteri
Söderköping
husbysateri.se

Välbevarade Husby Säteri, en mil utanför Söderköping vid natursköna Sankt Anna skärgård, erbjuder kulturhistoriska upplevelser som går att spåra tillbaka till 1795. Under många år på 1900-talet förföll byggnaden och de omkringliggande flyglarna. Men en tjugo år lång och varsam renovering hade vid millennieskiftet återställt Husby till sina forna glansdagar, med säregna miljöer som andas autentisk atmosfär från sent 1700-tal.

Tänk stiltrogna lyxsviter, bibliotek och spökhistorier. Lägg därtill vackra matsalar, välsorterad vinkällare i anrika källarvalv och måltidskreatörer som värnar om traditioner och gammeldags recept. Det har bland annat lett till konceptet Den historiska måltidsresan, en fyrarätters i sällskap av Carl Michael Bellman och Ulla Winblad.

Annons
Annons

8 / 8

Värmland

Hennickehammars herrgård
Hennickehammar 3, Filipstad
hennickehammar.se

Att Filipstad är den goda matens vägskäl hade vi inte en susning om. Men den svenska matrevolutionen når numera vårt avlånga lands varje vrå och i den gamla värmländska kur- och brunnsorten har 1700-talsherrgården Hennickehammar orienterat sig mot vad man kallar en filosofi om det naturliga köket. Något hjul uppfinner kökschef Markus Larsson inte, men det är just tanken: att på dagsfärska råvaror från bygdens skafferi laga klassiskt värmländskt.

Nu senast bland annat fisk- och skaldjurssoppa med västerbottenchips, rosmarin- och timjanaromatisk hjortinnerfilé med murkelsås och ostar från Lakene att njuta i långa sittningar. Därefter: sorgfällig avkoppling i romantiska Sjögården vid Hemtjärn, omgärdad av trolska skogar. John Bauer hade inte kunnat måla det bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons