Annons

8 klassiska kriser vi aldrig glömmer

Vissa skandaler och kriser blåser snabbt förbi, andra går till historien – och kan ta åratal för de inblandade att hämta sig från. Här är kriserna vi inte glömmer i första taget. Läs om dem i SvD:s arkiv.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

1 / 9

Annons
Annons

En av många SvD-artiklar om tsunamikatastrofen 2004.

Foto: SvD Bild 1 av 1

2 / 9

1. UD:s och Fritidsresors skilda hanteringar av tsunamikatastrofen

En av många SvD-artiklar om tsunamikatastrofen 2004.
En av många SvD-artiklar om tsunamikatastrofen 2004. Foto: SvD

Tidigt på annandagens morgon julen 2004 fick både UD och Fritidsresor information om tsunamin. Omfattningen av katastrofen var vid den tidpunkten inte känd, men mycket pekade på att läget var allvarligt.

Hanteringen av krisen kunde inte skilja sig mer åt mellan det skralt bemannade departementet, där majoriteten var på julledighet, och researrangören som agerade snabbt och rådigt. Medan förvirringen på UD så småningom utvecklades till den kanske sämsta krishanteringen någonsin, visade Fritidsresor – med dåvarande informationsdirektör Lottie Knutsson i spetsen – på desto större handlingskraft och engagemang. Hon informerade, var tydlig och empatisk – allt det som den svenska regeringen inte lyckades med.

Så bevakade SvD tsunamikatastrofen 2004svd.se
Annons
Annons

SvD Näringsliv avslöjade SCA-ledningens lyxresor 2014.

Foto: SvD Bild 1 av 1

3 / 9

2. SCA:s fartblinda lyxresor

SvD Näringsliv avslöjade SCA-ledningens lyxresor 2014.
SvD Näringsliv avslöjade SCA-ledningens lyxresor 2014. Foto: SvD

Efter att SvD avslöjade excesserna som SCA:s ledning unnade sig själva, andra näringslivstoppar och sina familjer stormade det rejält kring bolaget. Tillsammans med andra tungviktare inom näringslivet hade företagets högsta chefer åkt på jaktresor i skogsbolagets privatjet – som även hade använts till mängder av andra lyxiga resor.

Jeanette Fors-Andrée, krishanteringsexpert, ställer sig väldigt kritiskt till ledningens agerande efter granskningen. SCA:s vd Jan Johansson gjorde sig onåbar i hopp om att krisen skulle blåsa över, medan styrelseordförande Sverker Martin-Löf in i det längsta hävdade att han hade ägarnas förtroende.

– Båda två uppvisade en usel krishantering och total avsaknad av självkritik, konstaterar hon.

Så avslöjade SvD SCA-ledningens lyxresor svd.se
Annons
Annons

SvD Kultur skrev om von Triers skandal 2011.

Foto: SvD Bild 1 av 1

4 / 9

3. Lars von Triers skämtande om Hitler

SvD Kultur skrev om von Triers skandal 2011.
SvD Kultur skrev om von Triers skandal 2011. Foto: SvD

Regissören Lars von Trier blev bannlyst från filmfestivalen i Cannes efter att han uttalat sig positivt om Hitler under festivalen som arrangerades våren 2011. Under presskonferensen om den egna filmen ”Melancholia” sa han bland annat att ”jag förstår till viss del Hitler, jag kan sympatisera med honom lite grand”. Strax efter händelsen bad Lars von Trier om ursäkt för det han hade sagt och försäkrade att han inte är antisemit.

– Ett par månader senare hade de starka känslorna lagt sig. Det blev inte heller någon bojkott av filmen. Det beror till stor del på att han snabbt tog tillbaka det han hade sagt och bad om ursäkt. Om man vill ha en provocerande attityd, är det jätteviktigt att erkänna när man har gått för långt, säger Jeanette Fors-Andrée.

Läs om von Triers nazi-skandalsvd.se
Annons
Annons

En av många nyheter genom åren om giftskandalen i Hallandsåsen.

Foto: SvD Bild 1 av 1

5 / 9

4. Giftskandalen vid tunnelbygget genom Hallandsåsen

En av många nyheter genom åren om giftskandalen i Hallandsåsen.
En av många nyheter genom åren om giftskandalen i Hallandsåsen. Foto: SvD

För snart 30 år sedan började man förbereda en tågtunnel genom Hallandsåsen. När borrningarna i berget startade fyra år senare läckte det in massor av vatten i tunneln. Sprickorna tätades då med med Rocha-Gil, ett medel som innehåller stora mängder av det giftiga ämnet akrylamid. Giftet läckte ut i vattnet runt åsen och förgiftade både kor och fiskodlingar. Ett tjugotal tunnelarbetare drabbades också av nervskador.

När giftskandalen var ett faktum stoppades bygget och Skanska som höll i det fick böta 3 miljoner kronor. Två ansvariga dömdes också till dagsböter. På Skanska visade man dock ingen ånger, istället uttryckte man besvikelse över domen. Sexton år försenad kunde tunneln slutligen invigas år 2015.

Läs om giftlarmet från Hallandsåsen 1997svd.se
Annons
Annons

Artikel ur SvD om kungens krishantering 2011.

Foto: SvD Bild 1 av 1

6 / 9

5. Kungens eventuella besök på strippklubbar

Artikel ur SvD om kungens krishantering 2011.
Artikel ur SvD om kungens krishantering 2011. Foto: SvD

Våren och sommaren 2011 diskuterades det intensivt om huruvida en bild som påstods vara tagen av Kungen på strippklubb var äkta eller inte. Det spekulerades både om eventuella sexklubbsbesök och om kontakter med kriminella – uppgifter som kom fram i boken ”Den motvillige monarken”. Kungen kommenterade debatten med att han ville ”vända blad”.

– Han varken dementerade eller bekräftade något. Om han inte hade vistats på opassande klubbar borde han ha varit tydlig med det väldigt tidigt, säger Jeanette Fors-Andrée.

Så bevakade soppan kring kungaboken "Den ofrivillige monarken" 2011svd.se
Annons
Annons

Juholt-affären briserade hösten 2011 och tvingade S-ledaren att avgå.

Foto: SvD Bild 1 av 1

7 / 9

6. Juholt-affären

Juholt-affären briserade hösten 2011 och tvingade S-ledaren att avgå.
Juholt-affären briserade hösten 2011 och tvingade S-ledaren att avgå. Foto: SvD

Hösten 2011 avslöjade Aftonbladet att socialdemokraternas dåvarande ordförande Håkan Juholt bluffade med bostadsbidraget. Trots att han delade sin övernattningslägenhet i Stockholm med sambon, fick han ersättning av riksdagen för hela hyresbeloppet. Förundersökningen lades emellertid ner eftersom det saknades tydliga regler om hyresersättningen för riksdagsledamöter. Däremot hade händelsen allvarligt skadat Juholts förtroende – även internt.

Under senhösten reste han runt till de olika partidistrikten i ett försök att återupprätta förtroendet. Det lyckades inte. I januari 2012 lämnade han posten som partiordförande – en avgång som hade planerats av kamraterna i partitoppen månader i förväg, enligt Juholts talskrivare Daniel Suhonen.

Skandalen kring S-toppens bostadsbidrag 2011svd.se
Annons
Annons

Oscars-fiaskot i februari.

Foto: SvD Bild 1 av 1

8 / 9

7. Århundradets Oscars-tabbe

Oscars-fiaskot i februari.
Oscars-fiaskot i februari. Foto: SvD

Skandalen på årets Oscars-gala är visserligen helt färsk, men har redan hunnit skriva in sig i historien. Warren Beatty och Faye Duaway som delade ut priset för årets film, fick fel kuvert och ropade därför ut fel vinnarfilm. Teamet bakom ”La la-land” hann gå upp på scenen och hålla tacktal innan man konstaterade att det istället var ”Moonlight” som Oscars-statyetten skulle gå till.

Skyldiga till fadäsen var revisorsfirman PwC som i 83 år har haft uppdraget att sammanställa rösterna om vinnarna. De ansvarar också för att dela ut rätt kuvert till rätt presentatör på galan. PwC var snabba med att lägga korten på bordet och be om ursäkt, men de kan nog på kort sikt räkna med förlorade affärer, enligt experter som kommenterade händelsen.

SvD:s rapport direkt från Ocsarsutdelningen i Los Angelessvd.se
Annons
Annons

SAS-kraschen i Gottröra 1991.

Foto: SvD Bild 1 av 1

9 / 9

8. SAS hantering av olyckan i Gottröra

SAS-kraschen i Gottröra 1991.
SAS-kraschen i Gottröra 1991. Foto: SvD

Den 27 december 1991 inträffade både en katastrof och ett mirakel i den lilla byn Gottröra. Ett SAS-plan med 129 passagerare störtar på en åker mellan Norrtälje och Uppsala. Flygplanskroppen knäcktes i tre delar, men som av ett under överlevde samtliga ombord och de flesta kunde ta sig ut ur vraket på egen hand.

Trots att det faktiskt var en flygplansolycka med en mirakulöst lyckosam utgång, valde man på SAS att snabbt måla över logotyperna på vrakdelarna – vilket givetvis dokumenterades av en fotograf. Enligt vissa är detta praxis i branschen för att slippa förknippas med olyckor, men kritiken lät förstås inte vänta på sig.

Läs nyheten i SvD om Gottrörakraschen 1991svd.se
Annons
Annons
Annons
Annons