Foto: Alamy
Resa

8 måsten på tyska rivieran

Medelhavet i all ära. Nordsjöregionen i Schleswig-Holstein är en lika saltstänkt oas med milsvida stränder och Michelinhyllade gastrotraditioner.  

KURORT

Sankt Peter-Ording

Annons

Traditionsrika kurorten Sankt Peter-Ording må vara belägen på halvön Eiderstedt med tolv kilometer strand, men det är inte några säregna springbrunnar som sägs vara källan till välbefinnande – det är vinden. I nära nog två århundraden har människor vallfärdats hit för att lindra andningsbesvär, gagna immunsystem och mildra hudåkommor. Detta tack vare all fukt och särskilda antiinflammatoriska partiklar i saltstänket. Några vetenskapliga belägg för detta saknas, däremot står det snabbt klart att kusten och det tallklädda landskapet inåt land är som balsam för själen med sin skönhet och alla fysiska aktiviteter. Två långa pirer bjuder därjämte på behaglig stros och några av regionens främsta fiskrestauranger.

st-peter-ording.de

Foto: Alamy

HETT ÖLIV

Sylt
Tjusiga Sylt, den största av de nordfrisiska öarna, är ett slags Martha’s Vineyard på tyska. En ankarformad sandbank som kröker sig mot Nordsjön, pyntad med designbutiker, godisrandiga fyrtorn och traditionella stugor vars vassklädda tak blivit pittoreskt vindpinade. Ön är känd som lekplats för Tysklands jetset, men just det där blåsvädret skapar även ypperliga förutsättningar för bräd- och vindsurf längs de fyra milen sandstrand. Därav öns sköna potpurri av de förmögna, de konstnärliga och de naturälskande. Runt den chica huvudorten Westerland kan det bli trångt, men det är inte långt till vida dyner och blomstrande heder som bjuder på avskildhet. Bäst blir strandtillvaron i en typisk solhytt; söt, bekväm och perfekt värn mot brisen mellan havsdoppen.

sylt.de

FRISISK FUSION

Foto: Pressbild

Alt Wyk

Det låter internationellt bekant – en krog med fokus på närproducerade råvaror i säsong, tillagade i autentisk miljö. Men på Michelinprisade Alt Wyk, belägen på frodiga ön Föhr strax söder om Sylt, blir det obestridligt frisiskt. Precis som grundaren Daniela Dittrich och hennes kockmake René vill ha det. Lokalen stoltserar med flärdfri charm: blått kakel, marin dekor och rutiga dukar. Menyn utmärks i sin tur av regionens bästa, men i oväntade föreningar. Som nötkött och vit sparris med asiatiska smaker, kräftor i citrongräsconsommé, lammspjäll och fänkål i mäktig curry. Rustika ögonbrynshöjare som paras med viner från Sachsen och Baden. Lämna plats åt dessertostarna, sensationellt ystade på råmjölk.

alt-wyk.de

TIDVATTENSAFARI

Vadehavet

Världsarvslistade Vadehavet är jordens största sammanhängande strandområde med tidvatten. Med andra ord: mil efter mil präglas av ett sällsamt kuggspel mellan det torra och det våta. Precis som runt Everglades möts land och hav, flyter ihop, dräneras och så börjar det om. Hela horisonten blir diffus när kusten vrider och vänder, höjer och sänker på sig, i oändlighet. Det skapar förutsättningar för några av de mest fängslande vandringarna i Europa, nämligen att vid ebb traska på saltängar, sandbanker och havsbotten mellan ”de flytande drömmarna”; de världsunika små hallingarna. Med tanke på vattnets framfart är det bäst att vandra med kunnig guide. Med lite tur pekar hen ut Vadehavets rika flora och fauna med knubb- och gråsäl, tumlare och havsörn i sin krona.

waddensea-worldheritage.org

SPA-LYCKA

Foto: Pressbild

Lundenbergsand

Kusten ligger ljusblå och stilla i den solvarma eftermiddagen. En ljum bris blåser över backarna och prasslar i gräset, fåren i hagen bräker. Alla sinnen lugnas, börjar flyta ut – och vaknar. En mer idylliskt avlägsen fond för ett luxuöst spahotell får man leta efter. Lundenbergsand är en ynnest att vistas på för alla som drömmer om att börja morgonen med energigivande massage, följt av långvariga bastubad och hälsosamma men delikata måltider à la grillad torsk med sötsur pumpapuré. Samtliga omvårdnadsritualer går i utmärkande nordtysk anda med alger, lera, salter och mineraler utvunna från miljön rakt utanför Lundenbergsands portar. Apropå portar; spats halmklädda originalgård uppfördes 1895 men renoverades för fem år sedan för att sätta en mer modern twist på den hävdvunna vården.

hotel-lundenbergsand.de

BRYGGERIPOESI

Husum Brauhaus

”Till glaset bör man gå med glädje, men aldrig till flaskan med sorg!” Theodor Storm, en av de största berättarna inom poetisk realism på 1800-talet, undvek visserligen sådana gängse tankekorn i sina stämningsdikter om havet och kärleken. Men i hans hemstad Husum har hotellet som är döpt efter honom sitt eget lilla mikrobryggeri. Och ja, det är så bra som vi förväntar oss att det ska vara hos öltillverkare i dessa humletraditionstyngda regioner. Med stämning lika god som den söta smaken på en gyllene veteöl, uppfriskande och med spår av kryddnejlika. Ölnördar bör prova på en något starkare Bernstein full av läckert bitter hallertauhumle, medan riktiga eldsjälar kombinerar en visit med att besöka bryggeriet i källaren.

husum-brauhaus.de

KULTURTÄTT

Foto: Pressbild

Genießer Hotel Altes Gymnasium

Väl i Husum: välkommen till skolningens före detta högsäte – en pampig tegelklädd egendom fylld av träbjälkar och tunga möbler bland mörka kulörer och härligt kitschiga blommönster. I dag arkaisk femstjärnig hotellfiness mitt i hjärtat av den charmiga hamnidyllen. På den tiden det var lärosäte föreläste bland annat Nobelpristagaren Rudolf Eucken här, och i rummen där filosofen sökte ”inbegrepp af det andliga lifvet” kan vi nu slumra utan risk för rapp på fingrarna. Eller för all del sätta oss till bords för att prova gastropåhitten i hotellrestaurangen döpt efter den forne magistern. Komfortabelt och historiskt upplysande! Något som för övrigt gäller hela Husum, som började växa 1362 och har så mycket kulturellt att bjuda på att den lilla staden inrättat en speciell kulturstig med ett trettiotal stopp.

geniesserhotel-altes-gymnasium.de

KONSTNÄRSBY

Foto: Alamy

Friedrichstadt

Vattnet rinner som ett åderverk genom Friedrichstadt, på balansgång mellan floderna Eider och Treene. Anlagd av holländare, invaderad av danskar och slutligen övertagen av schleswig-holsteinarna genom så intensiv eld att det mesta lades i aska. Mycket vatten har runnit genom byns kanaler sedan dess, men det förflutna är en krönika som går att läsa i Friedrichstadts förtjusande arkitektur. Den största lockelsen är dock faktumet att blott tvåtusen invånare lyckats producera en sådan uppsjö gallerier och hantverksstudior. I den näpna bykärnan ligger de på rad; keramikmakare Jan Stümpel bredvid glaskonstnären Pawel Borowski bredvid guldsmed Martina Wickord bredvid akvarellmålare Margarethe Kahle. Med flera, med mera. Ett promenadvänligt sagoland för såväl konstintresserade som interiörsentusiaster.

friedrichstadt.de

Foto: Pressbilder, Alamy.

Till Toppen