Annons

8 safariäventyr du aldrig glömmer

Exklusiva tält, middag i bushen och the big five bakom träden. En safariresa är ett minne för livet. Vi har valt ut vinterns mest unika vildmarksupplevelser.

Under strecket
Publicerad

På Okonjima farm i Namibia kan man följa rehabiliteringen av kattdjur.

Bild 1 av 1

1 / 8

Namibia – Okonjima farm

På Okonjima farm i Namibia kan man följa rehabiliteringen av kattdjur.
På Okonjima farm i Namibia kan man följa rehabiliteringen av kattdjur.

Okonjima farm är mer än bara en lodge. Här ligger även högkvarteret för organisationen AfriCats som jobbar för att skydda Namibias kattdjur. I reservatet Okonjima, mitt emellan huvudstaden Windhoek och nationalparken Etosha, kan man således följa rehabiliteringen av leoparder, lejon och geparder. Safariturer, till fots eller med bil, arrangeras flera gånger om dagen och naturälskare som vill uppleva vildmarken på egen hand och fågelspana (här finns fler än 250 arter) tar sikte på vandringsstigarna i bergen. Den rustiklyxiga lodgen har ett flertal boendealternativ, från enklare standardrum till stora villor med egen pool, kock och bil.

Pris per natt och person från 1 050 kr i standardrum, inkl. helpension och utflykter. Ingår i Afrikasafaris utbud.

Okonjima, Namibia. Home of the Africat Foundationokonjima.com
Annons
Annons

2 / 8

Etiopien – Limalimo Lodge

Afrikas största bergsområde lever upp till förväntningarna. De etiopiska Simienbergen är dramatiska som få, med kilometerdjupa klyftor och 4 000 meter höga toppar. Bergen bjuder dessutom på ett unikt djurliv med geladababian, etiopisk varg, leopard och lammgam.

Förhoppningsvis ser du dem under en vistelse på nyöppnade Limalimo där modern design möter uråldrig byggteknik. Morgonen inleds gärna med champagnefrukost på hemlig plats. Därefter väntar världens mest spektakulära trekking-område på att utforskas.

Dubbelrum från 1 700 kronor per natt, inklusive helpension. Ingår i Tour Africas utbud.

Limalimo Lodgelimalimolodge.com
Annons
Annons

Sandibe i Botswana, ett gömställe för vuxna.

Foto: Dook PhotoBild 1 av 1

3 / 8

Botswana – Sandibe Okavango

Sandibe i Botswana, ett gömställe för vuxna.
Sandibe i Botswana, ett gömställe för vuxna. Foto: Dook Photo

Framtidens safariboende är här. I Okavangodeltat har Sandibe struntat i kolonialromantiken och i stället inspirerats av vävarfågelns unika bon. Resultatet är ett antal kokongliknande sviter utan raka linjer, gjorda med ett lapptäcke av timmer. Vi har svårt att tänka oss en mer arkitektoniskt banbrytande lodge, samtidigt som den smälter väl in i omgivningarna.

Detta är i första hand ett gömställe för vuxna där avkoppling är lika viktigt som djurupplevelser. Men slappa inte bort hela vistelsen. Deltat har ett enastående djurliv och safariturer anordnas tre gånger om dagen. Den som vill se de mer svåråtkomliga delarna bokar en helikoptertur.

Pris per person och natt från 11 900 kr, inklusive helpension och utflykter. Ingår i Travel Beyonds utbud.

Luxury African Safaris | South America & South Asia Toursandbeyond.com
Annons
Annons

I Virungabergen kan du få se bergsgorillorna i sin rätta miljö.

Foto: IBLBild 1 av 1

4 / 8

Rwanda – Virunga Lodge

I Virungabergen kan du få se bergsgorillorna i sin rätta miljö.
I Virungabergen kan du få se bergsgorillorna i sin rätta miljö. Foto: IBL

Vi instämmer i hyllningskörerna för Volcanoes Safaris som skapat en ansvarsfull turism i några av de sista trakterna där bergsgorillan lever. Inför sitt tioårsjubileum öppnade man Virunga Lodge, högt uppe på en bergsrygg med utsikt över de dimhöljda Virungabergen. Det är där bergsgorillorna finns och med lodgens halvdagstur utlovas en oförglömlig upplevelse inför mötet med dessa mäktiga djur, upp till tre gånger större än en människa men påtagligt fredliga och toleranta inför besökare.

Lodgen består av tio generöst tilltagna bandas (gästhus) med egen terrass och milsvida vyer. Utöver gorillaturer anordnas vulkan- och regnskogsvandringar där man med lite tur får se den gyllene trubbnäsapan.

Pris per person och natt från 4 300 kr, inkl helpension och utflykter.

Luxury Gorilla Safari Holidays, Uganda and Rwanda Gorilla Tours - Volcanoes Safarisvolcanoessafaris.com
Annons
Annons

Campen Sararas naturliga infinitypool bjuder på fin utsikt över Matthews­bergen.

Bild 1 av 1

5 / 8

Kenya – Sarara Camp

Campen Sararas naturliga infinitypool bjuder på fin utsikt över Matthews­bergen.
Campen Sararas naturliga infinitypool bjuder på fin utsikt över Matthews­bergen.

När zoologen Ian Craig kom till Sarara i norra Kenya på 1990-talet hade tjuvjägare i det närmaste utrotat hela elefantstammen. Craig lyckades övertala det lokala Sararafolket att skydda djurlivet i utbyte mot framtida turismintäkter och samarbetet blev en framgång. 25 år senare lever 4 000 elefanter i området och med dem har även andra djurarter återvänt.

Sararas intima camp består av sex ekochica tält med stora terrasser och vidsträckt utsikt. På programmet finns både natt- och dagsafari samt vandringar i bergen. Men det är lika härligt att bara ligga och flyta i lodgens pool. Har du tur kommer en flock elefanter för att dricka i vattenhålet alldeles nedanför.

Pris per person och natt från 3 200 kronor, inkl. helpension och utflykter. Ingår i Safari Patrols utbud.

Ekochica tältsararacamp.com
Annons
Annons

6 / 8

Sydafrika – Jaci's Lodges

I vidsträckta Madikwe Game Reserve, fyra timmars bilresa från Johannesburg, stannar vi hos barnkära Jaci’s. Här råder ingen åldergräns utan snarare tvärtom; familjer uppmanas att ta med de allra yngsta.

– Vi var den första lodgen som välkomnade barn under tolv år. Det har gjort att vi har en sådan härlig atmosfär, säger ägaren Jan van Heteren och berättar att man arrangerar särskilda djungelturer för barn upp till fem år. Fast roligast är det förstås när hela familjen är samlad och åker iväg på en spännande familjesafari.

Jaci’s sviter har egen pool, uteplats och bil, men om barnen får bestämma blir det lyxkoja med balkong och utsikt över savannen.

Pris per person och natt från 2 300 kronor inkl. helpension och utflykter. Ingår i Sydafrika-expertens utbud.

Jaci's Lodges, Madikwejacislodges.co.za
Annons
Annons

The Highlands ligger högst upp i det tanzaniska vulkanområdet Ngorongoro crater highlands.

Bild 1 av 1

7 / 8

Tanzania – The Highlands

The Highlands ligger högst upp i det tanzaniska vulkanområdet Ngorongoro crater highlands.
The Highlands ligger högst upp i det tanzaniska vulkanområdet Ngorongoro crater highlands.

Ngorongoro Crater Highlands liknar inget annat. Miljontals år av vulkanisk aktivitet har skapat tre enorma kalderor och i dessa har det sedermera uppstått ett unikt klimat med vattentillgång året runt och ett enastående djurliv.

Vid kanten till den minsta av kalderorna, på hisnande 2 660 meters höjd, tronar The Highlands med sina åtta futuristiska lyxtält. Just denna kaldera är förskonad från turistmassorna, då den saknar de stora vilddjuren, och känslan är som att ha hela detta grönskande, kvittrande och porlande paradis alldeles för sig själv. ”En glimt av världen genom guds ögon”, som Karen Blixen uttryckte det i ”Mitt Afrika”.

Pris per person och natt från 3 700 kr inkl. helpension och utflykter. Ingår i Africana Travels utbud.

African Safari | Kenya & Tanzania | Asilia Africaasiliaafrica.com
Annons
Annons

Nationalparken Mana Pools är känd för sina många elefanter.

Foto: IBLBild 1 av 1

8 / 8

Zimbabwe – Ruckomechi Camp

Nationalparken Mana Pools är känd för sina många elefanter.
Nationalparken Mana Pools är känd för sina många elefanter. Foto: IBL

Zimbabwe är tillbaka på safarikartan. Så även Ruckomechi Camp som återinvigdes i våras med tio exklusiva tält inbäddade bland mahognyträden i nationalparken Mana Pools. Miljömedvetenheten går som en röd tråd genom lodgen – sviterna är gjorda i naturmaterial och sammanbundna med gångbroar för minsta möjliga miljöpåverkan.

Denna del av Zimbabwe är känd för sina många elefanter, flodhästar och älgantiloper. Vi kikar på dem under en båttur på floden Zambezi, ett betydligt mer rogivande färdsätt än jeep. Tillbaka på lodgen väntar en sundowner på bryggan som följs av en trerättersmiddag i det dova ljuset av facklor.

Tältsvit från 6 100 kr per natt och person, inkl. helpension och utflykter. Ingår i Travel Beyonds utbud.

Africa's Leading Safari Tour Operator | Wilderness Safarishttp://www.wilderness-safaris.com/
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons