Annons

8 saker som faktiskt står på president Trumps agenda

Donald Trump har utlovat en rivstart för sitt projekt att förändra USA. Att Trump har stor tro på sin egen förmåga står klart för alla som följde honom under valkampanjen, men vad är det egentligen han vill göra? SvD:s Therese Larsson Hultin listar de viktigaste punkterna på Trumps agenda i Vita huset.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det finns en ny hälsoplan, hävdar Donald Trump.

Foto: DPA/IBLBild 1 av 1

1 / 8

Det finns en ny hälsoplan, hävdar Donald Trump.
Det finns en ny hälsoplan, hävdar Donald Trump. Foto: DPA/IBL

Skrota Obamacare

Ett av Donald Trumps paradnummer under valrörelsen var att hetsa publiken mot Obamas sjukvårdsreform som han sade skulle ”förstöra USA för all framtid” om den inte revs upp. Obamacare är ett rött skynke även för republikanerna i kongressen som har bekämpat Affordable Care Act, som det officiella namnet lyder, ända sedan den infördes utan att få en enda republikansk röst i kongressen.

Nya hälsoplanen kommer att vara ”enklare, billigare och mycket bättre”.

Problemet är att det, trots alla år av republikanskt motstånd, inte finns ett färdigt förslag för vad Obamacare ska ersättas med. Åtminstone var det var omvärlden trodde fram tills Donald Trump i en intervju med Washington Post som publicerades den 16 januari, överraskade hela det politiska etablissemanget med att säga att det visst finns en plan – en plan som ”ska försäkra alla”, utan att vilja gå in på några närmare detaljer.

– Det är formulerat ner i minsta penseldrag. Vi har inte lagt fram den ännu, men vi kommer att göra det snart, sade Trump och tillade att den nya hälsoplanen kommer att vara ”enklare, billigare och mycket bättre” än Obamacare.

Att republikanerna i kongressen inte kände till att en ny hälsovårdsreform nästan är klar är tydligt, eftersom många ledamöter så sent som veckan innan intervjun uttryckt oro för att det inte fanns något färdigt förslag kring sjukvården.

Annons
Annons

Donald Trumps uttalanden om Nato sänder chockvågor genom Europa.

Foto: Imago/IBLBild 1 av 1

2 / 8

Donald Trumps uttalanden om Nato sänder chockvågor genom Europa.
Donald Trumps uttalanden om Nato sänder chockvågor genom Europa. Foto: Imago/IBL

Modernisera Nato

Trump fick återigen europeiska politiker att sätta kaffet i vrångstrupen.

Donald Trump sände chockvågor genom Europa när han förra sommaren sade att det inte var självklart att USA skulle hjälpa Baltstaterna om de skulle bli invaderade av Ryssland – ett uttalande som klart strider mot Natos artikel 5 som slår fast att en attack mot en medlemsstat, är en attack mot samtliga. Trump påpekade att så länge det bara är fem av länderna som uppfyller kraven på att lägga två procent av BNP på försvaret, så kan man inte räkna med att USA ska komma sättandes om något händer.

Helgen innan Trumps installation kallade han Nato för ”förlegat” i en intervju, och fick återigen europeiska politiker att sätta kaffet i vrångstrupen. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sade i samband med ett möte i Bryssel att han ”oroades” över uttalandet, men påpekade att Trumps blivande försvarsminister – den pensionerade generalen James Mattis – betonat försvarsalliansens vikt under sitt förhör i senaten.

– Vi måste vänta och se vad betyder för amerikansk politik, sade den tyske utrikesministern.

Annons
Annons

Donald Trump riktar in sig på intensiv första dag i Vita huset.

Foto: Charles Dharapak/APBild 1 av 1

3 / 8

Donald Trump riktar in sig på intensiv första dag i Vita huset.
Donald Trump riktar in sig på intensiv första dag i Vita huset. Foto: Charles Dharapak/AP

Lägga om handelspolitiken

Trumps förändringsarbete kommer att gå snabbt. USA:s näste president har lovat att genomföra många av sina löften redan under sin första dag i Vita huset – ett löfte han upprepade i en intervju med brittiska Times och tyska Bild helgen innan presidentinstallationen.

Till löftena hör att Trump vill omförhandla NAFTA – frihandelsavtalet med Mexiko och Kanada, lämna TPP – det kommande handelsavtalet med ett antal asiatiska länder, och eventuellt säga upp medlemskapet i världshandelsorganisationen WTO.

Donald Trump har även sagt att han ska införa tullar på 35 procent för företag som lägger sin produktion i låglöneländer som Mexiko och sedan exporterar till USA.

Annons
Annons

Trump som vaxdocka i Madrid.

Foto: Paul White/APBild 1 av 1

4 / 8

Trump som vaxdocka i Madrid.
Trump som vaxdocka i Madrid. Foto: Paul White/AP

Sänka skatterna

Den 45:e presidenten vill genomföra en massiv skattesänkning både för privatpersoner och företag, och dessutom förenkla regelverken för mindre bolag. Förslagen är en del av det som fått smeknamnet Trumponomics och de har skapat en opitmism och framtidstro bland småföretagare som inte skådats sedan 2004, enligt en analys som banken SEB skickar till sina kunder.

Trump vill sänka den högsta skattenivån från drygt 39 till 33 procent, och ha två andra fasta skattenivåer på 25 och 12 procent. Även företagsskatten sänks från dagens 35 procent till ”15–20 procent, vi har inte bestämt en slutgiltig nivå”, som Trump uttryckte det i den tidigare nämnda intervjun med engelska Times och tyska Bild, där han även sade att USA skulle göra sig av med 75 procent av regleringarna för företag.

Det finns olika syn på vad förslagen kommer att leda till. Tankesmedjan Tax Foundation tror att skattesänkningarna kan skapa två miljoner nya jobb i USA, medan en annan tankesmedja, Peterson Institute, förutspår att Trumps handelspolitik snarare kommer kosta landet fyra miljoner jobb, eftersom han riskerar att starta ett handelskrig.

Annons
Annons

Trump vill träffa Putin snart.

Foto: Sergei Ilnitsky/APBild 1 av 1

5 / 8

Trump vill träffa Putin snart.
Trump vill träffa Putin snart. Foto: Sergei Ilnitsky/AP

Få ny relation till Ryssland

Donald Trump planerar att träffa Vladimir Putin på ett toppmöte, troligen i Reykjavik.

Donald Trump och Vladimir Putin har de senaste månaderna bedrivit en högst offentlig ”bromance” där de båda hyllat och prisat varandra, och Trump har om och om igen upprepat att det är bättre att ha en bra relation med Ryssland än en dålig. Men nyheten om att ryssarna försökt påverka det amerikanska presidentvalet till Trumps fördel har satt press på den blivande presidenten, som först inte ville erkänna rysk inblandning, men som senare gick med på de amerikanska underrättelsetjänsternas påståenden.

På den uppmärksammade presskonferens Donald Trump höll den 11 januari upprepade han att det bara var bra om Putin gillade honom, men tillade att han skulle vara tuff mot den ryske presidenten om det behövdes.

Sedan dess har det kommit fram att Donald Trump planerar att träffa Vladimir Putin på ett toppmöte, troligen i Reykjavik, tidigt under sitt presidentskap. Tanken är givetvis att man ska dra paralleller till de två presidenterna Ronald Reagan och Mikhail Gorbatjovs historiska möte i den isländska huvudstaden 1986. Då diskuterade den amerikanske och den ryske presidenten nedrustning, och även om det inte blev något avtal då, ses toppmötet som ett avgörande steg mot det nedrustningsavtal som Reagans efterträdare George H.W. Bush skrev under några år senare.

Annons
Annons

Avstängd bro vid Walnut Creek nära Washington i Oklahoma i november 2016.

Foto: Betty LaRue/IBLBild 1 av 1

6 / 8

Avstängd bro vid Walnut Creek nära Washington i Oklahoma i november 2016.
Avstängd bro vid Walnut Creek nära Washington i Oklahoma i november 2016. Foto: Betty LaRue/IBL

Satsa på infrastruktur

Alla som åkt bil i USA vet att landets infrastruktur lämnar mycket att önska. Underhållet är eftersatt och broar rostar sönder och många vägar har stora hål. Trump har lovat att han ska investera 1000 miljarder dollar på tio år, en satsning som även skulle få fart på den amerikanska ekonomin.

Infrastruktur är ett område där Demokraterna i kongressen lovat att samarbeta med presidenten, samtidigt som många republikaner bävar över den stora prislappen eftersom satsningen med största sannolikhet kommer spä på den amerikanska statsskulden.

Annons
Annons

Ett upplyst Eiffeltornet och budskapet ”Parisavtalet är klart” den 4 november 2016.

Foto: Michel Euler/APBild 1 av 1

7 / 8

Ett upplyst Eiffeltornet och budskapet ”Parisavtalet är klart” den 4 november 2016.
Ett upplyst Eiffeltornet och budskapet ”Parisavtalet är klart” den 4 november 2016. Foto: Michel Euler/AP

Lämna Parisavtalet

Donald Trump är allt annat än en trädkramare och har flera gånger förnekat att den globala uppvärmningen existerar. I november 2012 skrev fastighetsmagnaten i en uppmärksammad tweet att ”Konceptet global uppvärmning skapades av och för kineserna för att inte göra amerikansk produktion konkurrenskraftig.”

Under valrörelsen förra våren sade Trump att USA inte skulle respektera det så kallade Parisavtalet, där världens länder förbinder sig att arbeta för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Donald Trump har även sagt att han vill slopa regleringar som försvårar gas- kol- och oljeutvinning i USA.

Vad gäller just Parisavtalet fick Trump mothugg av sin blivande utrikesminister Rex Tillerson, som i sin senatsutfrågning fick frågor om klimatavtalet.

– Jag tror att vi tjänar på att sitta med vid bordet, snarare än att lämna det, sade Tillerson, som tidigare var vd för oljebolaget ExxonMobil.

Annons
Annons

Ivanka och Donald Trump under invigningen av Trumps hotell i Washington i oktober 2016.

Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 1 av 1

8 / 8

Ivanka och Donald Trump under invigningen av Trumps hotell i Washington i oktober 2016.
Ivanka och Donald Trump under invigningen av Trumps hotell i Washington i oktober 2016. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Införa mödrapenning

Donald Trump vill införa en allmän mödrapenning där nyblivna mammor ska få sex veckors betald ledighet efter förlossningen. (Förslaget gäller enbart mödrar, och är alltså ingen föräldrapenning enligt svensk modell.) USA är i dag ett av få länder i västvärlden som inte har någon lagstadgad rätt för nyblivna föräldrar att få vara hemma med lön. Han vill även införa skatteavdrag för barnpassning för att underlätta för främst mammor att fortsätta arbeta.

Förslagen sägs komma från Donald Trumps dotter Ivanka som länge har varit engagerad i kvinnors rättigheter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons