Annons

8 semesterpärlor i Sverige – i stället för resa utomlands

Istället för grekiska Oía lockar ön Åstol.
Istället för grekiska Oía lockar ön Åstol. Foto: Jonas Forsberg/TT

Varför åka utomlands när allt finns på hemmaplan? SvD Resor tipsar om åtta svenska pärlor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Teleborgs slott.

Foto: Little Adventures/Shutterstock

1 / 8

I stället för Ashford Castle:

Teleborgs slott

Teleborgs slott.
Teleborgs slott. Foto: Little Adventures/Shutterstock

Slottsallén, Växjö
teleborgsslott.com

Innan Ashford Castle blev slottshotell hade invånarna i västra Irland – bland dem bryggerisläkten Guinness – gjort sig hemmastadda bland vallar, torn och Waterford-takkronor i åtta århundraden. Riktigt så gammalt är inte småländska Teleborgs Slott, vilket Fredrik Bonde af Björnö lät bygga som morgongåva till hustrun Anna Koskull med inflyttningsår 1900. Men greven sparade inte på krutet. Granit och tegel hämtades från Torpa och Västervikstrakten, Sveriges skickligaste stuckatörer och dekorationsmålare anlitades, öppna spisar och kakelugnar transporterades från Göteborg och smidesarbeten kom från Köpenhamn. Det borgar i dag för en kunglig känsla av svunnen tid bland trettio unika rum och sviter, restaurang med avsmakningsmeny och hänförande vacker slottspark.

Annons
Annons

Tivedens nationalpark.

Foto: Anders Good/TT

2 / 8

I stället för Dolomiterna:

Tivedens nationalpark

Tivedens nationalpark.
Tivedens nationalpark. Foto: Anders Good/TT

Västergötland
tiveden.se

Mäktiga smörblomsängar, spetsiga kalkstensberg och dramatiska vyer så långt ögat når. Att vandra i sydtyrolska Dolomiterna bjuder på spektakulära upplevelser, samtidigt som moderna bekvämligheter går att hitta i byarna runt knuten.

En svensk motsvarighet, med allt vad det innebär av mossbevuxna klippskrevor och gigantiska granitblock där folk hävdar sig se vättar och skogsrån hämtade ur John Bauers sagovärld, är Tivedens nationalpark. Här, i en av Sveriges mest otämjda skogar, går vandringslederna genom tumultartade blockmarker med upp till tio meter höga klippor som kommit med inlandsisen. Vildmarkskänslan är påtaglig, samtidigt som läget mellan Vänern och Vätterns kulturbygder innebär att det även är lätt att hitta vandrarhem, kaféer och konst.

Annons
Annons

På gotländska Långmyre vineri är man redo för sin första skörd.

Foto: Långmyre vineri

3 / 8

I stället för Piemonte:

Sudret

På gotländska Långmyre vineri är man redo för sin första skörd.
På gotländska Långmyre vineri är man redo för sin första skörd. Foto: Långmyre vineri

Gotland
gotland.com

I Piemonte, som tar vid där Alperna planar ut, är det italienska vinet så berömt att byar som Barolo och Barbaresco fått ge namn till druvdryckerna som skapas här. Än är inte Sudret, vilket är det gemensamma namnet på Gotlands fem sydligaste socknar, synonymt med något vitt eller rött. Men det växer så det knakar i de svenska vingårdarna och hit till södra Gotland lockades entusiasterna tidigt eftersom terroir, vindar och soltimmar visat sig särskilt lämpliga.

Redan i slutet av 90-talet började Gute med hantverksvin, och på Långmyre bygger just nu svenska Emma Serner och Salerno-bördige Andrea Guerra ett ambitiöst vineri, vars första skörd kommer i höst med försäljning lagom till påsken 2021. Säregen natur, vita stränder och några av Sveriges främsta hotell och krogar kommer på köpet.

Annons
Annons

Djäkne-sundets smaragdgröna vatten är en välgömd västsvensk pärla.

4 / 8

I stället för Stiniva:

Djäknesundet

Djäkne-sundets smaragdgröna vatten är en välgömd västsvensk pärla.
Djäkne-sundets smaragdgröna vatten är en välgömd västsvensk pärla.

Västergötland
vastsverige.se

För ett par år sedan utnämndes stranden Stiniva på kroatiska ön Vís till Europas vackraste. Den snäva, något krökta viken på öns södra kust gömmer en turkos lagun där vågorna kluckar mot kritvit klappersten, omgärdad av berghällar klädda i gröngrå macchia.

En timme från Skövde hittas något liknande; naturreservatet Djäknesundet med kristallklart smaragdgrönt vatten inringat av höga klippor. Lägg därtill fridfull grönskande skog, en familjevänlig sandstrand och gångavstånd till brygga och båthamn och du får en välgömd västsvensk medelhavspärla. Den bästa tiden att besöka Djäknesundet är förstås för sol och bad under sommaren, men även andra tider på året är det en mycket fin utgångspunkt för paddling och dykning.

Annons
Annons

Ingen biltrafikmen desto mercharm på idylliskaklippön Åstol.

Foto: Robert Matton/Alamy

5 / 8

I stället för Oía:

Åstol

Ingen biltrafikmen desto mercharm på idylliskaklippön Åstol.
Ingen biltrafikmen desto mercharm på idylliskaklippön Åstol. Foto: Robert Matton/Alamy

Bohuslän
bohuscoast.se

Innästlat vid Santorinis nordvästra hörn hittas Oía som med sina sluttande sockerbitshus och bländvita kyrkor med välvda blå tak blivit sinnebilden av den grekiska övärlden. Men även Göteborgs skärgård är smyckad med ett magiskt litet samhälle, närmare bestämt klippön Åstol mellan Tjörn och Marstrand. Behagligt nog existerar så gott som ingen motortrafik, varför det vilar en särskilt idyllisk stämning bland de vackra vita trähusen på den steniga ön.

Den sydöstra sidan lämpar sig för bad, den hästskoformade hamnen med guppande snipor och segelbåtar för promenad. Här kan du även slå dig ner för att njuta av dagsfärska skaldjur och traditionell äggost. Vårt tips är fiskrestaurangen Åstols Rökeri som bjuder på både havets färska läckerheter, musik samt butiksförsäljning.

Annons
Annons

På Zorn-gården blandas engelsk arts and crafts med klassisk dalatradition.

Foto: Zorngården

6 / 8

I stället för La Maison de Monet:

Zorngården

På Zorn-gården blandas engelsk arts and crafts med klassisk dalatradition.
På Zorn-gården blandas engelsk arts and crafts med klassisk dalatradition. Foto: Zorngården

Vasagatan 36, Mora
zorn.se

Visst är det något speciellt med att gå i Claude Monets fotspår i franska Giverny, den store impressionistens hemort där hans illustra tavlor kommer till liv. Speciellt är det också att bege sig på konstpilgrimsvandring till Mora för att se Zorngården, en gång makarna Anders och Emma Zorns hem. Värdparet må vara borta, men besökare välkomnas att upptäcka huset; en timmerstuga från 1800-talet som under olika etapper ritades om och byggdes ut av konstnären själv.

I de originellt utformade rummen blandas lokal byggnadstradition, engelsk arts and crafts och dalatradition: vävda tapeter, antika marmorskulpturer, målningar av äldre mästare och möbler som Zorn designat. Särskilt spektakulärt är Stora rummet på andra våningen som mäter nio meter i takhöjd. Intill ligger Zornmuseet.

Annons
Annons

Hallands vindar gör Apelviken till en självklar destination för surffantaster.

7 / 8

I stället för Ericeira:

Apelviken

Hallands vindar gör Apelviken till en självklar destination för surffantaster.
Hallands vindar gör Apelviken till en självklar destination för surffantaster.

Varberg
visithalland.com

Surfkonnässörer vet att stränderna runt portugisiska Ericeira tillhör de bästa i Europa. Till de bästa i Sverige hör Apelviken strax intill sommarstaden Varberg; ett av landets främsta vind- och kitesurfingnästen tack vare Hallands havsnära natur. De starka vindarna ligger till grund för det sällsamt vackra, karga landskapet med sanddyner, krokiga tallar, öppna strandängar och ljunghed – liksom vågorna att rida på.

Apelviken roterar runt jakten på de ultimata svallen med gott om övernattningsmöjligheter, restauranger, surfbutiker (missa inte Surfers Paradise som är landets största) och otaliga surfskolor, inklusive Sveriges enda gymnasieskola med vindsurfing på schemat. Till vårbrisarna 2021 planeras även nya surfmeckat Stormhuset stå klart med allt en surfare kan tänkas behöva.

Annons
Annons

Lappländska Trollsjön väntar cirka två timmars vandring från Abisko.

Foto: Kristin Lagerqvist/Alamy

8 / 8

I stället för Rifflsee:

Trollsjön

Lappländska Trollsjön väntar cirka två timmars vandring från Abisko.
Lappländska Trollsjön väntar cirka två timmars vandring från Abisko. Foto: Kristin Lagerqvist/Alamy

Lappland
swedishlapland.com

Drygt 2 000 meter upp i Alperna ligger kristallklara Rifflsee. Österrikes högst belägna sjö är kringskuren av bergstoppar och vandringsleder liksom glaciären Pitztal, som den får sitt vatten från, och som vintertid förvandlas till 68 kilometer skidleder. Även i norra Sverige finns en besläktad plats.

Trollsjön ligger två timmars promenad från Abisko och vandringen är ett äventyr i sig som inleds i björkskog innan en brant stigning tar dig till dalgången Kärkevagge med stenformationer från istiden, över ängar som ståtar av fjällblommor och förbi porlande små bäckar. Väl framme väntar den magiska Trollsjön omsluten av vindpinade fjälltoppar. På nordsamiska heter Trollsjön Rissájávri, ”sjön som glimmar av eld”, och det är vårt lands klaraste med ett siktdjup på svindlande trettiosex meter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons