Annons

8 svenska vinteräventyr bortom pisten

Norrskenssafari och snöskovandring i världsarv. SvD Resor listar åtta anledningar att fara till fjälls utan att uppsöka pisten.

Under strecket
Publicerad
Foto: Roland Persson

1 / 8

Samiskt spa i Tänndalen

Foto: Roland Persson

Mii Gullo Spa
Härjedalen
fjallnas.se

Mii Gullo betyder ”hur mår du” på samiska. Svaret är ”utmärkt” när du sjunker ner i det exklusiva spats 38-gradiga varmkarbad på anrika Fjällnäs, Sveriges äldsta fjällhotell.

Badet ligger mitt i snön, precis i höjd med sjön Malmagens klara vatten. Det finns även en isvak för uppfriskande dopp, men värmen är förstås mer fridfull, inte minst när kvällningens vinterljus förskönar utsikten över Rutfjället i sällsamma kulörer.

Inomhus erbjuds sju olika behandlingar, baserade på en kombination av välmåendetraditioner från hela världen som förenats i syfte att ge kraften tillbaka efter hårda pass på fjället. Vi rekommenderar Långnästjärnen, en helkroppsupplevelse som börjar med bodyscrub, fortsätter med massage och avrundas med en ansiktskur med krämer anpassade efter just dig.

Annons
Annons
Foto: Martin Soderqvist

2 / 8

Heliskiing i Riksgränsen

Foto: Martin Soderqvist

Arctic Elements
Lappland
arcticelements.com

Vanliga dödliga skidåkare undviker ibland Riksgränsen på grund av ringa nedfarter, snälla fallhöjder och brist på solsken. Desto bättre för mer styva puderentusiaster som får Sveriges främsta offpistlandskap för sig själva.

Här gick man redan 1983 i bräschen med heliskiing och den luftburna jakten på orörd snö har fortsatt sedan dess. Bland arrangörerna sticker Arctic Elements ut, störst i Europa och kanske också bäst med sina all inclusive-resor med guide på upp till sju dagar.

För den som antar utmaningen utlovas en skandi-exotisk upplevelse i till synes oändligt vinterlandskap. Det är lyxen med 5 000 kvadratkilometer terräng och hundratalet krökta bergstoppar där hisnande couloirs och ospårade vidder får magens fjärilar att nå halsgropen.

Annons
Annons
Foto: Alamy

3 / 8

Snöskovandring i Skuleskogen

Foto: Alamy

Skuleskogen
Docksta, Ångermanland
sverigesnationalparker.se/skuleskogen

Uppe på Skuleberget breder Skuleskogens nationalpark ut sig som om man såg den från en molnkant: ett väglöst och hjärtknipande vackert världsarv.

Alla väderstreck är snöklädda, inget av den för området så karakteristiska röda rapakivigraniten syns till. Ullångerfjärden täcks av is, något mindre imposant sådan än den inlandsis som för tio tusen år sedan släppte sin omfamning från vilken Höga kusten fortfarande reser sig.

Det monumentala landskapet som ständigt framträder pyttebit för pyttebit – skrevor, kalottberg, klapperfält och skärgård – är underbart för snöskovandringar. Önskas sällskap genomförs gemensamma sådana i regi av Friluftsbyn.

Men spåren ligger redo i en värld förvandlad till en snövit och himmelsblå vintersaga att sugas in i. Lugn, skön och tidlös.

Annons
Annons
Foto: Alamy

4 / 8

Längdåkning i Järvsö

Foto: Alamy

Harsagården
Hälsingland
harsa.se

Utpräglat skandinaviskt friluftsliv. Eller: som att kliva rakt in i ett svenskt vykort skickat till en äkta längdåkningsnjutare.

Runt pastorala Harsasjön, under snötyngda grenar i Sveriges skogtätaste landskap mitt i en levande kulturbygd, breder de väl preparerade lederna ut sig. Från en och en halv kilometer till två mil klassiska, samt en mil skejt bland gran och myrmarker, vilka dagligen spåras med bandvagn eller skoter.

Skötseln rår Harsagården om, som även ser efter trötta muskler vid dagens slut. Egendomen kombinerar nämligen gamla traditioner med modern komfort i form av restaurang och timrade övernattningsstugor, samt tillgång till valla-bod, vallaservice och butik.

Annons
Annons

5 / 8

Hundspann i Sälen

Hundspann i Sälen
Dalarna
fjallaventyr.com

Glatt viftande svansar byts snabbt mot höga skall och ylanden när hundarna spänns i sele framför slädar. De fyrfota vännerna vet att det ska bli åka av och de vill ut – nu!

Snart kan glädjeskutten övergå i det arbete som blandrasen alaskan husky är så förtjusta i att utföra; turer med två övernattningar i Fulufjällets nationalpark, en av Skandinaviens vidsträckta höglandsplatåer. På arrangören Fjälläventyrs hundspannturer är man max åtta deltagare som leds av certifierade guider med god lokal kännedom.

Du kommer bland annat att se Sveriges högsta vattenfall Njupeskär, världens äldsta träd El Tjikko, liksom historiska platser som Altarringen och gamla lämningar, vilka inte skulle kunna nås utan hundspann eftersom ni rör er i ett naturreservat.

Annons
Annons

6 / 8

Norrskensspaning i Abisko

STF Aurora Sky Station
Lappland
auroraskystation.se

Norrskenet kan vara skyggt, men bättre förutsättningar för att lyckas se det än under ett nattligt besök på STF Aurora Sky Station mitt i Auroraovalen är svåra att hitta. Enligt statistiken är rymdskådespelet synligt hela 70 procent av den tiden som stationen är öppen, med mer eller mindre aktiva norrsken så gott som varje natt från oktober till slutet av mars.

Ty uppe på fjället Nuolja är det mörkt, kallt och praktiskt taget molnfritt: perfekta förhållanden att från utomhusterrassen och utkikstornet blicka mot stjärnhimlen för att se den vetenskapliga magi som uppstår när solpartiklar krockar med partiklar från de yttre delarna av vår atmosfär. Antalet platser är begränsat, så glöm inte boka biljett.

Annons
Annons

7 / 8

Nya smaker i Klövsjö

Humleliret
Blybergsvägen 9, Jämtland
oppistuggu.se

”Sveriges hemligaste bryggeri” är knappast okänt längre utan snarare en succé. Självklart tack vare humledryckerna, men dessa dagar minst lika mycket tack vare restaurangen där den mexikanske kockens nyfikenhet möter svenska ingredienser.

Tänk till exempel syrligt smakrik gryta på råvaror från Nybå gård i Vemhån ihop med tomatillo, koriander, jalapeño, bönor, rostad lök och tortillas. Och missa för all del inte den vitt omtalade messmörsglassen!

Humleliret ligger i en gammal timrad ladugård där borden pryds av linneservetter och levande ljus. Det är rustikt och sofistikerat på en och samma gång, vällagat och mycket gott.

Humleliret öppnar för säsongen den 26 december och populariteten växer för varje år, så bordsbokning i god tid rekommenderas.

Annons
Annons
Foto: Alamy

8 / 8

Isfiske i Saltoluokta

Foto: Alamy

STF Saltoluokta Fjällstation
Lappland
svenskaturistforeningen.se

Isborr, pimpelspö, ett par blänken och några krokar. Något att sitta på och varma kläder. Det är allt som behövs för isfiske. En syssla som till sin natur inte är speciellt komplicerad eller pulshöjande. Ska man tro de invigda, är det snarare allt det andra som kommer på köpet som gör det fängslande: Tystnaden. Stunderna av meditativ besinning. Miljön man befinner sig i.

Isfiske, närmare bestämt att pimpla fjällröding, tillhör de aktiviteter som erbjuds under familjefjällsveckorna vid STF Saltoluokta Fjällstation. Sedan 1912 belägen mitt på Kungsleden i väglöst land intill världsarvet Laponia och de mäktiga nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek. För att ens nå hit om vintern krävs färd längs utstakad isled över frusna sjön Langas, månne inspirerande startskott på stundande fiske.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons