Annons

85 000 barn beräknas döda av svält: ”Har slutat gråta”

Magra barnkroppar på galonbritsar har blivit en vardaglig syn på sjukhus runt om i Jemen. Den saudiledda koalitionen anklagas använda svält som vapen i Jemens treåriga konflikt – styrd av de saudiska kronprinsen.

– Jag kan inte sova om nätterna för att jag oroar mig för mina barn, säger Suad.

Under strecket
Publicerad
Foto: Hani Mohammed/AP
Foto: Mohammed Mohammed Xinhua/IBL
Foto: Hani Mohammed/AP
Foto: Hani Mohammed/AP
Foto: Mohammed Mohammed Xinhua/IBL
Foto: Hani Mohammed/AP

Nusair, 13-månader, har stora svarta ögon och skrynklig hud som hänger från de smala armarna. Den ovanligt tysta pojken är en av de otaliga barn som behandlas för akut undernärning på sjukhuset i den jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah.

Det är inte Nusairs första gång på sjukhuset – redan i augusti behandlades han här för sina första symtom på undernärning. Men när stridigheterna mellan den saudiledda koalitionen och Houthi-rebellerna, som kontrollerar staden, drog närmare slutade familjen komma till sjukhuset, i rädsla för att skadas.

Foto: Mohammed Mohammed Xinhua/IBL
Annons
Annons
Foto: Hani Mohammed/AP

I oktober blev Nusair sämre, till slut hade de inga val. Nu ligger han naken på gallonbritsen igen.

– Jag kan inte sova om nätterna för att jag oroar mig för mina barn. Jag kan inte leva om något skulle hända dem, säger Nusairs mor Suad oroligt till Rädda barnen.

Uppskattningsvis 85 000 jemenitiska barn under fem år kan redan ha dött till följd av svält och sjukdomar i krigets Jemens, rapporterar hjälporganisationen Rädda barnen.

– Barn som dör på det här viset lider oerhört när deras livsnödvändiga organfunktioner saktar ner och tillslut stannar av helt. Många av de här barnen är så svaga att de till och med slutat gråta, säger Rädda barnens Jemen-chef Tamer Kirolos.

– Föräldrar tvingas se på när deras barn förtvinar, de är oförmögna att göra något för att rädda dem.

Foto: Hani Mohammed/AP

Inbördeskriget i Jemen har pågått sedan den saudiledda koalitionen inledde sin offensiv mot Jemens Houthi-rebeller i mars 2015. Konflikten har nu orsakat världens värsta humanitära katastrof. Halva landets befolkning, 14 miljoner människor, lider i nuläget av förstadiet till svält enligt FN.

Den saudiska prinsen Mohammed bin Salman har upprepade gånger kritiseras för den blodiga militäroffensiven samt för blockaden mot Jemen som försvårar och förhindrar leveranser av både mat och mediciner till landets allt mer nödställda civila.

– För varje barn som dödas av kulor och bomber så svälter ett dussin barn till döds, en dödsorsak som hade gått att förebygga, säger Tamer Kirolos, Rädda barnens Jemen-chef.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons