Annons

Kristersson redo: ”Mitt tålamod är oändligt”

Sänkt marginalskatt och storsatsning på försvaret. Det var några av förslagen när Ulf Kristersson presenterade Moderaternas budgetmotion.

– Det finns inga skäl att inte lägga en riktig budget, säger Ulf Kristersson.

Under strecket
TT, SvD, Per Kudo
Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson och Elisabet Svantesson.

Foto: Lars Pehrson

Oscar Sjöstedt, ekonomisk politisk talesperson för SD.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas talesperson i ekonomisk politik.

Foto: Lars Larsson/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ulf Kristersson och Elisabet Svantesson.

Foto: Lars Pehrson
Efter reklamen visas:
M hoppas få med C och L på budgettåget

Stora delar av budgetmotionen är känd sedan tidigare. M vill ta steg för att avskaffa värnskatten och utöka jobbskatteavdraget. Dessutom vill man öka antalet polisanställda med 10 000 personer till 2024 och satsa sammanlagt 18 miljarder kronor på försvaret under perioden 2019–2021.

– Vi lägger en budget som vi tycker gör det möjligt att genomföra som mycket politik som möjligt i det här läget, säger Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson och Elisabet Svantesson.
Ulf Kristersson och Elisabet Svantesson. Foto: Lars Pehrson

– Vi kommer inte att tolerera en socialdemokratisk regering, säger Ulf Kristersson när han inleder presskonferensen om budgeten.

– C och L har levererat en omfattande kravlista med borgerlig politik som villkor. Sakpolitiskt är det det rimliga, men vi tror att förutsättningarna är större att bedriva den politiken i en borgerlig regering än i en socialdemokratisk.

Annons
Annons

Oscar Sjöstedt, ekonomisk politisk talesperson för SD.

Foto: Pontus Lundahl/TT

– Avsaknaden av strukturreformer under de fyra år som gått är nästan fascinerande, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson vid pressträffen.

Hon understryker att M vill rusta Sverige inför kommande lågkonjunktur.

– Det finns ett brett stöd för att sänka inkomstskatten, säger Elisabeth Svantesson.

– Vi presenterar ett förslag att sänka inkomstskatten med 10 miljarder, säger hon. Det är viktigt strukturellt och påverkar sysselsättningen. Det är rättvist att man får behålla mer av sin lön.

Om Stefan Löfven misslyckas med att få sitt regeringsförslag godkänd i riksdagen är Ulf Kristersson redo att sondera igen.

– Mitt tålamod är oändligt, säger Ulf Kristersson.

– Jag har sagt till talmannen att om han tycker det är lämpligt, då finns vi kvar.

Det förslag som Ulf Kristersson presenterade för riksdagen förra gången ligger fortfarande på bordet.

– Vi är beredda att komma tillbaka med det förslaget eller en variant på det förslaget som kan ena alliansen, säger Ulf Kristersson.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna VAD SKA LÖFVEN VÄLJA?
Oscar Sjöstedt, ekonomisk politisk talesperson för SD.
Oscar Sjöstedt, ekonomisk politisk talesperson för SD. Foto: Pontus Lundahl/TT

När Sverigedemokraterna på torsdagen presenterade sin budgetmotion för 2019 påminde den mycket om partiets tidigare budgetförslag. En stor förändring är dock att partiet vill göra stora besparingar på Sveriges biståndsbudget.

Annons
Annons

Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas talesperson i ekonomisk politik.

Foto: Lars Larsson/TT

SD vill ta bort en fjärdedel av biståndet, vilket motsvarar en indragning på 11 miljarder kronor under 2019. Enligt budgetförslaget behövs pengarna i ”vården, rättsväsendet, försvaret och äldreomsorgen”. Posten innebär den näst största besparingen i SD:s budget.

Genom nedskärningen ska biståndet landa på 0,75 procent av Sveriges bruttonationalinkomst, BNI. SD menar att detta är en fullgod nivå eftersom FN rekommenderar en biståndsbudget på 0,7 procent av BNI.

Det svenska biståndet har sedan lång tid tillbaka legat på betydligt högre nivåer genom det så kallade enprocentsmålet. Övriga riksdagspartier är överens om att biståndsbudgeten ska motsvara 1 procent av BNI.

Beskedet innebär en ny linje från SD, som enligt partiet självt har haft en mer generös biståndspolitik än de övriga riksdagspartierna den senaste mandatperioden. I budgetmotionen för 2018 menade partiet att man lade 250 miljoner kronor mer på biståndsbudgeten än regeringen.

SD skriver i sin budgetmotion att nedskärningarna ska åstadkommas genom ”breda besparingar” på bland annat ”området demokrati och mänskliga rättigheter, inkl. jämställdhet och förvaltning samt vissa av Världsbankens instrument”. Partiet vill fortsätta satsa på humanitärt stöd, vatten, sanitet och flyktinghjälp.

S lägger ingen egen budgetmotion

Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas talesperson i ekonomisk politik.
Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas talesperson i ekonomisk politik. Foto: Lars Larsson/TT
Annons
Annons

Socialdemokraterna kommer inte att lägga någon egen budgetmotion, uppger partiet för TT.

S hoppas att C och L i slutändan ska stödja övergångsbudgeten, eller en modifierad sådan, och stoppa ett M+KD-förslag stött av SD.

– Det rimliga är att den övergångsbudget som ligger också blir riksdagens beslut och då har partier som inte varit lika tydliga som Moderaterna möjligheten att stödja den. Det är öppet för både liberaler och centerpartister att rösta på övergångsbudgeten, säger Fredrik Olovsson, vice ordförande i riksdagens finansutskott och Socialdemokraternas talesperson i ekonomisk politik i riksdagen, till TT.

Både C och L har hittills sagt att de ska lägga fram egna budgetmotioner och rösta på dem i kammaren. När deras förslag fallit har de sagt att de ska lägga ner sina röster. I det scenariot skulle Moderaternas budgetförslag, i form av en reservation med Kristdemokraterna, kunna vinna omröstningen med stöd av Sverigedemokraterna. Då skulle övergångsregeringens avskalade budget falla.

Övergångsregeringen skulle kunna bli sittande med en M-budget.

S och Fredrik Olovsson hoppas att det ska gå att undvika. Hoppet står till C och L.

– Jag tycker att man kan kräva av de politiska partierna att man visar upp lite mer impulskontroll än vad Moderaterna har gjort under hösten, säger Olovsson och hävdar att oordning och extra val annars väntar bakom hörnet.

Ska inte ni försöka skriva en reservation i finansutskottet tillsammans med C och L och MP?

– Vi får se hur diskussionerna går de närmaste veckorna, jag vill inte spekulera i det, säger Olovsson.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rustar inför lågkonjunktur

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stora reformer för arbetsmarknaden, bostadsmarknaden, infrastrukturen och skatterna. Det är fokus i den budgetmotion Centerpartiet lämnar till riksdagen på fredag.

"Nu är sista chansen att genomföra de reformer Sverige behöver och som rustar svensk ekonomi inför den kommande lågkonjunkturen", skriver partiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström (C) på partiets hemsida.

Centern föreslår reformer på arbetsmarknaden som ska göra det möjligt att ta en anställning till en något lägre ingångslön och sedan lära sig på jobbet. Partiet föreslår också friare hyressättning på bostadsmarknaden för att öka rörligheten samt förenkla regler för byggandet.

Andra förslag är förstärkt infrastruktur och snabbare utbyggnad av bredband.

Centern föreslår även en stor skattereform med högre skatter på miljöfarliga utsläpp och lägre skatter på arbete och företagande. De konkreta förslagen offentliggörs först när budgetmotionen lämnas in. Någon presskonferens om budgetmotionen blir det inte.

Moderaterna återanvänder skolpolitiska förslag i den kommande budgetmotionen som riksdagen ska rösta om i december. M vill fortsatt satsa på längre skoldagar, ännu ett år i grundskolan och utökad lovskola. Moderaterna lägger i sin budgetmotion tio miljoner kronor på förhöjd säkerhet för trossamfund, bland annat i form av tekniska skyddsåtgärder.

Partiet vill även ge Säpo 55 miljoner extra, samt förbjuda deltagande i våldsbejakande organisationer.

”Alla i Sverige ska kunna utöva sin tro utan att känna sig rädda eller hotade”, skriver Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson, och partisekreterare Gunnar Strömmer i en debattartikel i Aftonbladet.

”I Sverige ska rättigheter, skyldigheter och möjligheter gälla lika för alla. Det kräver att vi stenhårt motar den växande politiska och religiösa extremismen samtidigt som vi gör mer för att öka säkerheten för dem som är särskilt utsatta”, skriver de.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons