Annons

95-åriga Eivor svårt skadad i SL-spärr – fick 3 000

Hon bröt bäckenet och plågas av smärtorna. Eivor Stjärnström, 95, fastnade i tunnelbanespärren och skadades svårt. ”Jag satt fast som i ett skruvstäd”, säger Stjärnström som är missnöjd med bemötandet hon fått.

Under strecket
Publicerad

Eivor Stjärnström fastnade i spärren på Hökarängens tunnelbanestation. Nu är hon fast i lägenheten med svåra smärtor.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 2
Foto: Tomas OneborgBild 2 av 2

Eivor Stjärnström fastnade i spärren på Hökarängens tunnelbanestation. Nu är hon fast i lägenheten med svåra smärtor.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Eivor Stjärnström fastnade i spärren på Hökarängens tunnelbanestation. Nu är hon fast i lägenheten med svåra smärtor.
Eivor Stjärnström fastnade i spärren på Hökarängens tunnelbanestation. Nu är hon fast i lägenheten med svåra smärtor. Foto: Tomas Oneborg

SvD har tidigare rapporterat att SL:s spärrar till tunnelbana och pendeltåg fortsätter att skada resenärer även i år. En av de som har anmält en sådan skada är 95-åriga Eivor Stjärnström.

13 juli i år skulle hon ta tunnelbanan hemifrån Hökarängen till en begravning. Men när hon skulle gå igenom spärren så slog den igen på henne:

– Jag satt fast som i ett skruvstäd, jättehårt, och sedan när spärren släppte så föll jag bakåt. Jag hann inte tänka så mycket, det gick så fort. Sedan fick jag hjälp av en flicka som väntade med mig tills att ambulansen kom. Men hon som satt i spärren brydde sig inte ett dugg, hon satt kvar där inne.

Senare på sjukhuset konstaterades det att Eivor Stjärnström skadat flera revben och svanskotan – och att hon hade fått en spricka på bäckenbenet.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Eivor Stjärnström är en pigg 95-åring och har tidigare varit kärnfrisk och inte varit i behov av hjälp. Nu, drygt två månader efter incidenten, har hon fortfarande ont, går bara med rollator och får hjälp av hemtjänst varje dag. Nu har Eivor Stjärnström börjat få hembesök av en fysioterapeut, som hon ska gå ut och gå med en gång i veckan – annars kommer hon inte ut mycket.

– Det gick väl halvdant att gå ut och gå, men det var skönt att få lite luft i alla fall.

Foto: Tomas Oneborg

En månad efter incidenten kom ett brev från MTR, som driver tunnelbanan på uppdrag av Stockholms Läns Landsting, där de beklagar det inträffade. Eivor Stjärnström fick då 3 000 kronor i försäkringspengar.

I kontakt med SvD uppger SL att de genomfört en utredning av spärrlinjen där Eivor Stjärnström fastnade men inte hittat något fel. Ansvaret för skaderegleringen ligger dock på MTR. Claes Nyberg, presskommunikatör på MTR, medger att den personliga kommunikationen med Eivor Stjärnström har varit bristfällig, men kan inte svara på om utredningen gällande skadeersättningen är avslutad eller inte.

Eivor Stjärnström är inte nöjd med bemötandet hon fått, och på frågan om vad hon tycker att SL ska göra för att inte fler personer ska skada sig i spärrarna svarar hon:

– Jag tycker att de ska ta bort spärrarna, helt och hållet. Jag har hört så många som har fastnat. Jag tror inte att de gör så mycket nytta ändå, de som plankar kommer ju igenom i alla fall.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons