Annons

ABB:s miljardutdelning upprör finansministern

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Pontus Lundahl/TT

Verkstadskoncernen ABB, med stor verksamhet i Sverige, har klubbat igenom en utdelning till aktieägarna. Det handlar om nästan 18 miljarder kronor.

– Det sticker i ögonen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) som kan tänka sig att skärpa lagstiftningen.

Under strecket
TT
Publicerad

Vid årsstämman i Schweiz beslutades att dela ut 0:80 schweizerfranc per aktie till ägarna. Beslutet var enhälligt, 99,8 procent röstade för enligt ett pressmeddelande från bolaget.

De två största ABB-ägarna är svenska.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor är storägare i ABB med 12 procent av aktierna och får därmed drygt två miljarder av utdelningen. Cevian Capital, med Christer Gardell, äger 5,9 procent av aktierna och får därmed cirka en miljard av utdelningen.

Magdalena Andersson vill inte uttala sig om enskilda bolags beslut. Men hon har invändningar mot aktieutdelningar på ett generellt plan.

– Om företag tar del av statliga stöd, till exempel korttidspermittering, så är det klart att det sticker i ögonen på alla skattebetalare som är med och betalar den korttidspermitteringen om man samtidigt betalar ut stora bonusar och utdelningar, säger hon till TT.

TT: Kan ni göra något åt det genom att se till att de företagen inte får del av det statliga stödet?

– Det återstår naturligtvis att se hur den här lagstiftningen kommer att tillämpas av Tillväxtverket. Om de menar att företag är i djup ekonomisk kris samtidigt som man har en utbetalning, om det är en sån tolkning man gör av lagen, så tvekar jag inte att skruva i den, säger Magdalena Andersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons