Annons

ABB kritiseras för skyhöga styrelsearvoden

Styrelsen i ABB, med vice ordförande Jacob Wallenberg, har rekordarvoden, långt högre än Volvo och Ericsson. Totalt fick tio ledamöter i ABB dela på drygt 32 miljoner förra året. Det är mer än dubbelt så mycket som styrelserna i Volvo och Ericsson. Enbart Jacob Wallenberg fick 3,4 miljoner, som vice ordförande i ABB.

Under strecket
Publicerad

Jacob Wallenberg är vice ordförande i både ABB och Ericsson. Men i ABB är hans ersättning mer än dubbelt så hög som i Ericsson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Jacob Wallenberg är vice ordförande i både ABB och Ericsson. Men i ABB är hans ersättning mer än dubbelt så hög som i Ericsson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Jacob Wallenberg är vice ordförande i både ABB och Ericsson. Men i ABB är hans ersättning mer än dubbelt så hög som i Ericsson.
Jacob Wallenberg är vice ordförande i både ABB och Ericsson. Men i ABB är hans ersättning mer än dubbelt så hög som i Ericsson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Det är ett väldigt högt arvode och man kan undra om det verkligen är bästa sättet att ge aktieägarna bra utveckling för sina aktier, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam, som äger aktier för 3,2 miljarder kronor i ABB.

Hon berättar att Folksam sedan länge varit kritiskt till höjda arvoden, och röstat mot höjningar, bland annat i just ABB.

Jag har svårt att se att det krävs sådana arvoden.

– Vi har gjort det för att markera.

Hon kan inte se vilka skäl ABB skulle kunna ha för att avvika så mycket från andra, jämförbara bolag.

– Just ABB har också en väldigt olycklig historia när det gäller arvoden, säger hon.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är också kritisk.

– Jag är negativ. Jag har svårt att se att det krävs sådana arvoden. Man vill få vad man betalar för, men här är det mycket tveksamt om det blir så.

Annons
Annons

De skyhöga arvodena är snarare ett sätt att belöna varandra vänner emellan, utan någon hänsyn till vad de levererar, tycker han. Men den vanlige lille aktieägaren är maktlös inför detta.

– Småsparare har väldigt liten möjlighet att påverka det här, säger Joakim Bornold.

ABB är ett svenskt-schweiziskt börsbolag, med hemvist i Zürich. Bolaget är stort och globalt. Men med hänsyn till andra europeiska bolag som är stora och globala med Europa som hemvist toppar ABB listan av bolag med högst arvoden. Långt före andra europeiska bolagsjättar, som Siemens, LafargeHolcim och BASF.

Totalt betalade ABB:s aktieägare ut över 32 miljoner kronor till sin styrelse under förra året. Motsvarande siffra för svenska storbolag är betydligt lägre. Volvos styrelse fick dela på drygt 12 miljoner kronor, Ericssons styrelse på knappt 14 miljoner. Även Astra Zeneca ligger avsevärt lägre än ABB – kostnaden för läkemedelsjättens styrelse var förra året cirka 17 miljoner.

Även på individnivå är det extremt höga ersättningar. Ersättningen till ABB:s ordförande uppgår sammanlagt till mer än 10 miljoner kronor per år, ordförande sedan ett år tillbaka är Peter Voser. Av svenska bolag är de mest välbetalda ordförandena Leif Johansson. I Astra Zeneca får han 6,8 miljoner kronor och i Ericsson får han 4,5 miljoner kronor. Carl-Henric Svanberg får ”bara” 3,4 miljoner kronor för att svinga ordförandeklubban i Volvo.

Under 2015 delades ordförandeuppdraget i ABB mellan den nuvarande ordförande Peter Voser och den avgående Hubertus von Grünberg. De fick fem miljoner vardera under 2015. Året innan, 2014 fick Hubertus von Grünberg drygt 10 miljoner själv i ersättning.

Annons
Annons

ABB är förvisso något större än Volvo och Ericsson tillsammans. Men som ordförande i ABB tjänar man mer än tre gånger så mycket än vad Carl-Henric Svanberg får på sin post i Volvo och betydligt mer än dubbelt upp än vad Johansson får i Ericsson.

ABB domineras av svenska aktieägare. Mestadels utgörs ägarbilden av institutioner vid sidan av största ägaren, som är Investor följt av Cevian Capital med grundaren Christer Gardell. Investor representeras av Jacob Wallenberg. Han har suttit i styrelsen sedan slutet på 90-talet. Det senaste året har han suttit som vice ordförande vilket innebar en rejäl ersättningsökning jämfört med föregående år.

Jacob Wallenberg fick lika mycket i arvode för sina insatser i ABB som ordföranden Leif Johansson får i Ericsson, 3,4 miljoner kronor. Det är en höjning jämfört med året innan med 630 000 kronor. Jacob Wallenberg är även vice ordförande i Ericsson, men där får han nöja sig med 1,2 miljoner kronor.

De höga arvodena i ABB kan sannolikt reta upp andra aktieägare. Cevian Capital som är näst största ägare vill se att styrelsen och ledningen gör ordentliga strukturförändringar – något ledningen och styrelsen ställt sig kallsinniga till. ABB är ett kraftkonglomerat som skulle tjäna på renodling menar Christer Gardell. En bra början borde vara att särnotera Power Grids vilket ABB:s styrelse satt sig emot enligt uppgifter till SvD. Nu pågår ett ställningskrig i media där de två sidorna försöker föra fram sina ståndpunkter. Att ABB:s ordförande toppar en europeisk ersättningsliga bland jämförbara bolag öppnar för ny kritik. Även Aktiespararna har synpunkter.

– H&M är ett ungefär lika stort bolag som ABB, som också verkar internationellt. Styrelserna i ABB och H&M har lika mycket i ersättning i siffror. Men i ABB är den i schweizerfranc, i H&M i kronor. De verkar ha bortsett från valutaeffekten i ABB, säger Göran Gezelius syrligt, ordförande i Aktiespararna.

Den fjärde oktober håller ABB kapitalmarknadsdag i Zürich, då väntas bolagets vd Ulrich Spiesshofer ge besked om Power Grids framtid – som en fortsatt del av ABB eller om verksamheten ska särnoteras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons