Annons

ABB säljer Power Grids till Hitachi

Ulrich Spiesshofer, vd i ABB. Nu säljs enheten Power Grids till Hitachi.
Ulrich Spiesshofer, vd i ABB. Nu säljs enheten Power Grids till Hitachi. Foto: Walter Bieri

ABB säljer sin enhet Power Grids till Hitachi. Det är dags för ett nytt kapitel i bolaget, och det är rätt tid att sälja nu, meddelar bolaget, som också organiserar om verksamheten och ändrar strategi mot mer digital utveckling.

Under strecket
TT
Publicerad

Värdet på Power Grids uppges vara 11 miljarder dollar. Inledningsvis kommer ABB att behålla 19,9 procent av Power Grids för att säkra affären, som beräknas vara färdig under det första halvåret 2020.

Försäljningen är ett led i ABB:s strategi att fokusera, förenkla och skärpa sin verksamhet på det digitala området, enligt ABB:s vd Ulrich Spiesshofer.

– Vi gör tre saker nu, vi säljer Power Grids, vi ändrar och förenklar vår affärsmodell och struktur, och vi skärper vår affär utifrån kundernas behov, säger han på en presskonferens.

ABB grundades 1988 när svenska Asea gick ihop med schweiziska Brown Boveri och bildade en gigant på världsmarknaden med inriktning mot elkraft. Bolaget är numera verksamt inom mer än 100 länder och har 147 000 anställda. Verksamheten har tidigare varit uppdelad i ytterligare tre globala divisioner: Electrification Products, Industrial Automation samt Robotics and Motion.

Nu ska ABB:s organisation anpassas efter kunderna, enligt Ulrich Spiesshofer, med fyra affärsområden – Electrification, Industrial Automation, Robotics & Discrete Automation samt Motion.

Försäljningen av Power Grids har varit föremål för spekulationer under lång tid.

– Nu är det rätt tid för nästa kapitel. Kundernas behov har ändrats, säger Ulrich Spiesshofer.

Ännu är bara huvuddragen i omorganisationen och den ändrade strategin fastlagda. I februari kommer en mer detaljerad beskrivning av hur det nya ABB ska se ut, förklarar Ulrich Spiesshofer.

Investor, som är en av ägarna till ABB, kommenterar försäljningen: "Avyttringen av Power Grids till Hitachi är industriellt logisk, sker vid lämplig tidpunkt och ger ABB möjlighet att fokusera på verksamheterna inom automation och elektrifiering”, skriver Johan Forssell, Investors vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons