Annons

Vd:n om svenska affären: ”Stretande och tungrodd”

ABB ska fortsätta investera i Sverige, trots att man just sålt kraftdivisionen Power Grids med 4 500 jobb i Ludvika och Västerås. Det säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer i en exklusiv SvD-intervju i Davos.

– Vi kommer definitivt att fortsätta den viktiga resa vi haft i Sverige i många år, säger han.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ulrich Spiesshofer under en presskonferens i december 2018.

Foto: Ennio Leanza/AP

Ulrich Spiesshofer under en presskonferens i december 2018.

Foto: Ennio Leanza/AP
Ulrich Spiesshofer under en presskonferens i december 2018.
Ulrich Spiesshofer under en presskonferens i december 2018. Foto: Ennio Leanza/AP

DAVOS Strax före jul blev en av de största affärerna i svensk industrihistoria klar. ABB meddelade att man säljer kraftnätsdivisionen Power Grids till japanska Hitachi. Affären värderas till elva miljarder dollar, eller 100 miljarder kronor. Jätteaffären innebär att svensk-schweiziska ABB krymper rejält – och att 4 500 jobb i Sverige hamnar i japanska händer.

Nervositeten är stor bland anställda i Ludvika och Västerås vad som kommer att hända efter 2020 då ABB helt släpper kontrollen.

Ska de vara oroliga?

– De kommer att fortsätta vara del av den globalt marknadsledande Power Grids. Jag tror att de förstår vårt agerande, särskilt som det nu finns säkerhet om den långsiktiga utvecklingen.

Men är deras anställningar i Sverige hotade?

Annons
Annons

– Den nya ägaren är ett mycket starkt företag. De kommer att ta över Power Grids och dess anställda som får samma villkor som hittills. Men ABB kommer att fortsätta vara med i företaget under minst tre år, och se till att övergången sker på ett ansvarsfullt sätt.

ABB-chefen menar att avknoppningen av Power Grids och strategin att renodla och lägga mer kraft på digitala verksamheter, nya teknologier och artificiell intelligens (AI) är den enda rätta.

– Låt oss vara ärliga, Power Grids har varit en stretande och tungrodd business. För några år sedan hade vi verkligen stora problem. Många menade att denna del av ABB bara var värd fyra miljarder dollar. Nu är alla stolta, inklusive våra aktieägare, över att vi fick elva miljarder dollar för Power Grids.

Så Christer Gardell hade rätt när han försökte pressa ABB att sälja Power Grids för några år sedan?

– ABB har gått en lång väg från globalt infrastrukturföretag till industriföretag. Vi har skiftat fokus från infrastruktur till industrialisering, automatisering och robotteknik under flera årtionden. Vi ingick faktiskt ett joint venture med Hitachi redan 2014, lång innan Cevian kom in i bilden.

– Vi har en öppen och konstruktiv dialog med både Christer (Gardell) och Lars (Förberg). Nu när vi tagit detta stora steg känns det bra för mig som vd att alla stöttar oss, inklusive Cevian.

Kommer ABB fortsätta att investera i Sverige?

– Vi kommer definitivt att fortsätta vår investeringsstory i Sverige. Vi har investerat mycket i forskning och utveckling, automation och robotteknik. Det ska vi ha kvar.

Annons
Annons

Men det gäller inte bara investeringar i tillgångar utan också i människor, framhåller ABB-chefen.

– Vi har ett fantastiskt team i Sverige som driver teknologisk utveckling och entreprenörskap. Det är mycket viktigt att vi fortsätter vara engagerade med detta team, samtidigt som vi gör investeringar i robotstaden (Västerås), på universitet och inom artificiell intelligens.

– Sverige är och kommer att fortsätta vara en nyckeldel av ABB, försäkrar Ulrich Spiesshofer.

Vad ska ABB nu göra rent konkret för att satsa på digitalisering och AI?

– Vi vill satsa på digitala lösningar för våra kunder för att de ska kunna planera bättre, exempelvis genom 3D-simulation för moderna och smarta hus och fabriker. Det handlar om att hjälpa kunder att använda robottekniken på enkelt sätt. Vi är faktiskt enda företag i världen som redan i dag har en Robot App Store.

– AI innebär stora möjligheter i framtiden. Historiskt har ny teknologi alltid bidragit till framgång, tillväxt och jobbskapande. Fast typen av arbeten ändras nu med en snabbhet som saknar motstycke. Men om vi använder teknologin smart kan vi får tillväxt, även i Sverige.

Men även ABB-chefen är liksom många andra här vid WEF-mötet i Davos orolig för att den globala ekonomin håller på att mattas av, och tillväxtprognoser skrivs ner nästan dagligen. Vilka signaler får ABB om den globala tillväxten?

– Vi kommer ur 2018 med bra momentum och goda chanser att det kan fortsätta under 2019. Men vi har mer osäkerhet än tidigare runtomkring oss i världen. Handelskriget mellan Kina och USA skapar osäkerhet för alla globala industrier.

– ABB har en strategi som bygger på fortsatt tillväxt, och en annan där vi är beredda på avmattning. Men vi har en unik situation med en tredjedel av vår verksamhet i Amerika, en tredjedel i Europa och en tredjedel i Asien/Mellanöstern/Afrika. På så sätt är vi mindre exponerade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons