Annons

Kurslyft för ABB efter vd-avhopp

Ulrich Spiesshofer lämnar vd-posten i ABB. Arkivbild.
Ulrich Spiesshofer lämnar vd-posten i ABB. Arkivbild. Foto: Walter Bieri

ABB:s aktie lyfter med nästan 5 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet om att den schweizisk-svenska verkstadskoncernens vd Ulrich Spiesshofer avgår med omedelbar verkan.

Under strecket
TT
Publicerad

Beskedet kom i ett pressmeddelande tidigt på morgonen.

Spiesshofer tillträdde posten 2013 och ersätts nu av styrelseordförande Peter Voser tills ABB hittat en ny vd.

ABB befinner sig mitt i ett omfattande omstruktureringsprogram, där bland annat enheten Power Grids ska säljas till japanska Toshiba.

Intäkterna under första kvartalet ökade med 4 procent, medan nettovinsten föll 6 procent då lönsamheten pressades av integrationen av General Electric Industrial Solutions i koncernens verksamhet.

Rörelseresultatet steg under första kvartalet till 766 miljoner dollar, vilket kan jämföras med rörelsevinsten på 752 miljoner dollar under samma period föregående år.

Från de stora svenska ABB-ägarna, Wallenbergsfärens maktbolag Investor och aktivistfonden Cevian Capital, var det tummen upp för beslutet att sparka Spiesshofer.

"Vi stödjer styrelsen beslut att nu är rätt tid för en ny person att ta över för att få upp farten på genomförandet av den nya strategin och leverera på finansiella nyckelmål", skriver en talesperson för Investor i en kommentar till Reuters.

Lars Förberg, delägare i Cevian Capital, säger samtidigt att han stödjer den strategiska inriktningen ABB har och att han har fullt förtroende för Peter Voser och ledningens arbete.

Spiesshofer skriver själv i en kommentar att han lämnar över ett slimmat ABB till Peter Voser.

"Som håller rätt kurs och ökar i fart", skriver han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons