Annons

ABB:s vd: ”Svenska anställda är viktiga för mig”

Nu är jätteaffären klar: ABB säljer kraftdivisionen Power Grids till Hitachi. Det betyder att ABB krymper rejält – och att 4 150 jobb i Ludvika och Västerås hamnar i japanska händer.

– För stunden är det ”business as usual”. Anställda kommer inte att känna någon skillnad, säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer.

Under strecket
Publicerad

ABB:s vd Ulrich Spiesshofer under en presskonferens på måndagen.

Foto: Ennio Leanza/AP

Johan Forssell, koncerncgef i Investor.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

ABB:s vd Ulrich Spiesshofer under en presskonferens på måndagen.

Foto: Ennio Leanza/AP
ABB:s vd Ulrich Spiesshofer under en presskonferens på måndagen.
ABB:s vd Ulrich Spiesshofer under en presskonferens på måndagen. Foto: Ennio Leanza/AP

GENÈVE Så har spekulationerna som florerat i månader bekräftats till sist. Svensk-schweiziska industrikoncernen ABB, med högkvarter i Zürich, säljer sin kraftnätsdivision Power Grids till japanska elektronikjätten Hitachi. Det offentliggjordes på måndagen. Affären, värderad till elva miljarder dollar eller 100 miljarder kronor, anses vara en av de största affärerna i svensk industrihistoria.

Vissa analytiker menar dock att divisionen såldes för en alltför låg värdering. Elva miljarder dollar ligger i nedre delen av det spann på 10-14 miljarder som analytikerna räknat med.

Försäljningen kommer att ske stegvis. I en första fas säljs 80,1 procent till Hitachi, och i en andra fas säljs återstående 19,9 procent. Planen är att den första delen ska slutföras under första halvåret 2020, och den andra 2021. Framtill att affären är helt avslutad kommer ABB och Hitachi ha gemensam styrelse över Power Grids-divisionen, vilket betyder att det svensk-schweiziska inflytandet finns kvar. Inga pengar kommer dock att betalas förrän hela affären är avslutad, enligt ABB.

Annons
Annons

Nu fokuserar företaget på en ny kurs, förklarade ABB:s vd Ulrich Spiesshofer vid en presskonferens i Zürich på måndagen. Han var aningen blek efter intensiva slutförhandlingar som slutade med att uppgörelsen undertecknades klockan 06.10 på måndagsmorgonen.

För ABB handlar affären om att renodla och lägga mer kraft på digitala verksamheter, nya teknologier och artificiell intelligens (AI), sa han.

– Detta är rätt tid för denna affär. Vi vill fokusera, förenkla och anpassa vårt företag till att vara konkurrenskraftigt och blir ledande i våra centrala aktiviteter. Samtidigt förenklar vi vår affärsmodell.

ABB vill satsa ännu mer på robotar och automation, medan traditionella verksamheter som generering och kraftöverföring nu knoppas av och försvinner till Japan. Detta vägval har diskuterats under en längre tid, och även drivits av finansmannen Christian Gardell och aktivistfonden Cevian. Men samtidigt blir ABB nu ett betydligt mindre företag med hela 24 procent färre anställda.

– Detta är ett nytt kapitel i vår historia och jag är väldigt spänd inför framtiden. Dessutom är det en win-win-win-situation. Detta är bra för Power Grids, det är bra för Hitachi och det är bra för ABB och aktieägarna, sa Spiesshofer.

Men frågan är hur stor vinning det blir för de 4 150 anställda inom Power Grids Sverige, främst i Ludvika och Västerås. Nu blir de del av ett nytt företag med huvudkontoret i Tokyo istället för Zürich. Dessutom i en bjässekoncern; konglomeratet Hitachi har mer än 300 000 anställda som arbetar med allt från hemelektronik till kärnkraft.

Annons
Annons

Johan Forssell, koncerncgef i Investor.

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

De anställda i Sverige har varit en viktig del av våra överväganden och mig personligen. Vi har velat försäkra oss om att detta blir en tillväxtaffär.

– De anställda i Sverige har varit en viktig del av våra överväganden och mig personligen. Vi har velat försäkra oss om att detta blir en tillväxtaffär. Nuvarande anställda kommer inte att känna någon skillnad och kommer att ha samma förmåner nu, säger Ulrich Spiesshofer.

– Man ska utgå från att det är business as usual tills affären är slutförd 2020.

Men hur oroliga ska anställda i Sverige vara?

– Vi vill vara så öppna och transparenta som möjligt med denna affär. Det är för tidigt att dra tydliga slutsatser. Som läget är nu har Hitachi förbundit sig att ta över alla anställda med samma villkor och förmåner. Jag är säker på att de ser det höga värdet hos våra anställda, säger den globala chefstalesmannen Michael Isaac vid ABB till SvD Näringsliv.

Johan Forssell, koncerncgef i Investor.
Johan Forssell, koncerncgef i Investor. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Johan Forssell, vd och koncernchef för Investor, en av ägarna till ABB, kommenterar affären i positiva ordalag. I ett pressmeddelande skriver han att "avyttringen av Power Grids till Hitachi är industriellt logisk, sker vid lämplig tidpunkt och ger ABB möjlighet att fokusera på verksamheterna inom automation och elektrifiering".

När divisionen sålts kommer ABB att ha kvar drygt 3 650 anställda i Sverige. ABB har i dagsläget 147 000 anställda globalt, varav 36 000 inom Power Grids.

ABB-nyheten gjorde dock inga större intryck på Stockholmsbörsen. ABB-aktien var i princip oförändrad under måndagen. Möjligen beror det på att marknaden redan räknat med affären som det ryktats om i flera veckor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons