Annons

Anders Lindblad:Ablin Ekdal spelar inte från start i EM

Albin Ekdal är fortfarande ett frågetecken när det gäller EM-spel. Men även om han kommer att vara med i den slutgiltiga truppen som åker till Frankrike är han ingen startspelare i Erik Hamréns elva. Kampen står framför allt mellan Oscar och Oscar – och är Hamréns knivigaste val.

Under strecket
Publicerad
Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT

Tiden talar både för och emot Ekdal. Han blir bättre för varje dag och kan säkert vara i full träning om någon vecka. Men samtidigt har han dragits med andra skador under säsongen och lär därför inte hinna komma i toppform till EM.

Hamrén vill vänta in i det sista (truppen kan ändras till och med 31 maj) innan han bestämmer sig. Jag vet hur gärna han önskar ha med Ekdal i truppen, då mittfältaren är en viktig kugge i gruppen och  besitter spetsegenskaper som åtminstone kan komma väl till pass i slutskeden av matcherna.

Därför talar det mesta för att Ekdal, trots allt, följer med till Frankrike. Men kampen som startspelare på det centrala mittfältet, vid sidan av Kim Källström som får anses som given, står framför allt mellan U21-hjältarna från i fjol, Oscar Lewicki och Oscar Hiljemark.

Annons
Annons

Hamrén har även Pontus Wernbloom att tillgå, men efter den bleka insatsen i kvalet borta mot Ryssland är Wernblooms uppgift framför allt att agera ”sopkvast” och  bevaka poäng eller ledning sista kvarten.

Sebastian Larsson och Jimmy Durmaz kan också tänkas i centrala positioner, men får i första hand konkurrera som kantspelare till höger.

Nej, Hamréns knepigaste uttagning till premiären mot Irland (om nu inget oförutsett inträffar) är om han ska välja Oscar. Eller Oscar.

Lewicki och Hiljemark var dynamon i U21-laget som tog EM-guld i fjol. Deras lojala slit och förmåga att tillsammans täcka stora ytor var en avgörande anledning till den svenska succén i Tjeckien.

Lewicki är i dagsläget Hamréns förstaval, trots en ganska blek vår i klubblaget Malmö FF. Men insatsen i playoffmatcherna mot Danmark i höstas – där Lewicki spelade samtliga minuter – väger tungt. Lewicki höll för trycket i det avgörande läget när allt ställdes på sin spets och samspelet mellan honom och Källström fungerade fint. Lewicki är klok, med defensiven i högsätet när det gäller avvägningar, och ger sig aldrig ut på några äventyrliga utflykter.

Om Hamrén väljer Hiljemark är det en signal om att våga mer, ett större risktagande. Hiljemark går betydligt oftare än Lewicki rakt framåt, med risken att tappa boll i känsliga lägen som öppnar för snabba kontringar från motståndaren.

Samtidigt har Hiljemark en mycket bra säsong bakom sig i Serie A i ett turbulent Palermo och kommer till EM-samlingen med starkt självförtroende.

Hamrén kommer att väga för- och nackdelar väldigt noga innan han väljer vilken Oscar som kommer att starta mot Irland. Det viktigaste i en premiärmatch är att inte förlora (det fick Hamrén och Sverige erfara inte minst i senaste EM mot Ukraina), men tre poäng mot Irland kan också betyda avancemang till åttondelen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons