Annons

Academedia hoppas på miljardklirr när Af görs om

Marcus Strömberg har varit vd för Academedia sedan 2005.
Marcus Strömberg har varit vd för Academedia sedan 2005. Foto: Anders Ahlgren

En ny miljardmarknad öppnas när Arbetsförmedlingen görs om – och där vill utbildningsjätten Academedia in, säger vd Marcus Strömberg i samband med bolagets rapport. Samtidigt hotas bolaget av miljonböter på grund av brister hos gymnasieskolan Praktiska Gymnasiet.

Under strecket
Publicerad

Det är ömsom vin, ömsom vatten för Academedia just nu. I kvartalsrapporten som presenterades på torsdagen ökade både resultat, omsättning, marginal och antal elever jämfört med motsvarade kvartal förra året.

Men det verkar som att aktieägarna hade förväntat sig mer. I skrivande stund har kursen dykt med 7,6 procent.

– Aktiekursen är svår att kommentera, jag är koncentrerad på att utveckla bolaget på lång sikt. Men vi har haft ett stabilt kvartal, säger Marcus Strömberg.

Framför sig ser han stor potential att expandera, både i Sverige och i utomlands. Det handlar dels om gymnasieskolan, där Sverige står inför en stor demografisk förändring och kommer att få fler elever i gymnasieåldern.

– Framför allt i storstäderna expanderar vi snabbt, letar fastigheter och växer organiskt. I och med att vi redan har en stark position vill vi ta del av den här utvecklingen, säger Marcus Strömberg.

Det har tyvärr tagit längre tid än väntat, vilket gör att vi får en varning från Skolinspektionen.

Samtidigt har Academedia fått utstå vass kritik från Skolinspektionen för brister i verksamheten hos en av bolagets gymnasieskolor, Praktiska gymnasiet. Dålig tillgång på elevhälsa, kompetenta studievägledare och modersmålsundervisning gör man hotar med böter på sju miljoner kronor om inte problemen rättas till.

Annons
Annons

Academedia förvärvade Praktiska gymnasiet 2017 och Marcus Strömberg menar att problem är ett arv från tidigare ägare.

– Vi visste att de inte lyckats med skolsystemet så vi har gjort en satsningen under flera år för att förbättra kvalitén. Det har tyvärr tagit längre tid än väntat, vilket gör att vi får en varning från Skolinspektionen, säger han.

Det svarta fåret i kvartalsrapporten är annars vuxenutbildningen, där Academedia skär ner på grund av förändringar inom Arbetsförmedlingen som är bolagets största kund inom sektorn.

– Vi har haft många kontrakt med Arbetsförmedlingen men de har inte skickat några elever. Det är väldigt tråkigt, vi har stått redo att ta emot elever som inte kommit. Tyvärr har det gjort att vuxenutbildningen inte gått bra ekonomiskt, men det är bara en liten del av vår verksamhet, säger Marcus Strömberg.

Det kan bli en marknad värd många miljarder.

Just nu pågår politiska förhandlingar kring Arbetsförmedlingens nya roll. Det har talats om en reformerad myndighet som kommer att arbeta tätare med privata aktörer, men exakt hur det kommer att se ut är inte klart.

– Det kan bli en marknad värd många miljarder. Jag hoppas att Arbetsförmedlingen inte går i fällan att arbeta med en massa olika aktörer som inte är kvalitetssäkrade, det vore bättre med ett långsiktigt, seriöst samarbete med 10–15 aktörer, säger Marcus Strömberg.

Academedia har verksamhet inom för-, grund- och gymnasieskola samt vuxenutbildning, och finns i Sverige, Norge och Tyskland. I Tyskland äger bolaget i dag 38 förskolor och vill starta ytterligare 10–15 under de kommande två åren.

– I Tyskland saknas i dag 300 000 förskoleplatser. Vi i Sverige utvecklade förskolan tidigt och har varit duktiga på att ge lärandet en stor roll, därför tror jag att vi kan ta med vårt kunnande till Tyskland, säger Marcus Strömberg.

Har ni planer på att expandera till fler länder?

– Vi har gjort en omfattande studie av förskolemarknaden i Europa, och den tyska trenden är densamma i länder som Frankrike, Nederländerna, Polen och Finland. Vi utvärderar just nu möjligheterna att expandera i ett land till, men vårt huvudfokus är att växa i Tyskland.

Hur ser ni på framtiden?

– Politiskt ser det mer stabilt ut än på väldigt länge tack vare 72-punktsprogrammet. Förhoppningsvis kan vi få till långsiktiga spelregler med kvalitetskrav för friskolorna, vilket varit vår ambition hela tiden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons