Annons

ÖverlevornaÄckelkänsla har ersatts av innerlighet

Matilda Södergran (född 1987) är poet, översättare och litteraturkritiker. När SvD listade Sveriges 20 viktigaste unga poeter  2016 var hon en av dem. Nu är hon aktuell med dubbelt prisbelönta ”Överlevorna”.
Matilda Södergran (född 1987) är poet, översättare och litteraturkritiker. När SvD listade Sveriges 20 viktigaste unga poeter 2016 var hon en av dem. Nu är hon aktuell med dubbelt prisbelönta ”Överlevorna”. Foto: Theo Elias

Matilda Södergran har i vår tilldelats såväl Sveriges Radios lyrikpris som Svenska litteratursällskapets pris, båda för den aktuella diktsamlingen ”Överlevorna”. Läsvärd lyrik, tycker Sebastian Lönnlöv. Men han saknar en strängare gallring.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1
Bild 1 av 1

Överlevorna

Författare
Matilda Södergran
Förlag
Schildts & Söderströms

114 s.

Sveriges Radios lyrikpris gick i år till Matilda Södergran. Därmed blev hon den femte finlandssvenska mottagaren sedan priset introducerades 1958 – en anmärkningsvärt liten skara, med tanke på hur vital och viktig den finlandssvenska grenen av svensk poesi alltid har varit.

Södergran, numera bosatt i Norrköping, är även verksam som kritiker och översättare. Och ja, hon är verkligen en avlägsen släkting till modernismens ikon Edith Södergran. Den prisade diktsamlingen, ”Överlevorna”, är Södergrans femte på tio år. De tre första – ”Hon drar ådrorna ur” (2008), ”Deliranten” (2010) och ”Maror (ett sätt åt dig)” (2012) – genomsyras av mörker, våld och kroppsvätskor. ”Lotusfötter” (2014) består av tre prosadikter om kvinnlig utsatthet och är av en helt annan lyrisk halt. Mörkret finns kvar, men är tätare och mera övertygande, samtidigt som stilen är betydligt säkrare.

Annons
Annons

”Överlevorna” påminner formmässigt om Matilda Södergrans tidiga verk, men saknar deras övergripande äckelkänsla och övermått av könsord. I stället har ett allvar trätt in, liksom en lågmäld men smärtsam sorg. Den allra första dikten är ett välriktat slag i magen – så naket storslagen att den måste citeras i sin helhet:

Om jag somnar i solen
ska trollsländan komma
och sy igen mina ögonlock
väcka mig sedan med ljudet hon gör
när hon flyger över huvudet och väger min själ.

Titelns överlevor är en synonym till kvarlevor, men med helt andra konnotationer till att vara den som överlevt. Södergrans sorgediktning fokuserar också på känslan av att efter någons död vara kvarlämnad i en mindre gästvänlig värld, där du förväntas agera enligt ett klichétyngt manus vars repliker inte klär dig: ”Om jag säger sorg en gång till / ska väl ändå gråterskorna komma i ett följe.”

När ”Överlevorna” nominerades till Sveriges Radios lyrikpris tidigare i vår, var det för ”att den med en uppmärksamhet som aldrig sviktar rör vid utsattheten att finnas till”. Motiveringen lade också vikt vid att Södergrans skrivit en ”motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad”. Och just det ordspråksnära, liksom mer eller mindre omformade idiom, är ett uttalat drag: ”Jag är ful i din mun”, ”Du faller i god jord”. Greppet får de invanda uttrycken att öppnas upp på nytt, men skärper också Södergrans språk och ger det en ny lyster.

Så nog är det här läsvärd poesi, och i Södergrans författarskap innebär ”Överlevorna” ett rejält kliv, ut på andra tematiska marker och in i en mera innerlig form. Men sina 114 sidor lyckas diktsamlingen inte riktigt fylla ut – en strängare gallring hade krävts för att göra de riktigt starka dikterna rättvisa. I jämförelse med de andra diktsamlingar som nominerats till årets omgång av Sveriges Radios lyrikpris – Linnea Axelssons ”Ædnan”, Tua Forsströms ”Anteckningar”, Ingela Strandbergs ”Att snara en fågel” och Thomas Tidholms ”Rösterna från Avocadobergen” – har jag ärligt talat lite svårt att förstå juryns val.

Bäst lyckas ”Överlevorna” när Södergran överger abstraktionerna och istället börjar berätta, hittar detaljer som ”getporsens exakta doft över mossen” eller skapar till synes enkla, men ändå så svindlande liknelser: ”Du stoppade mig i munnen som plommonet rakt från grenen.” Där, i mystiken och själva livsnerven, hoppas jag att hon fortsätter gräva framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons