Annons

Adaktusson backar om vad partiet visste – stannar i KD

Adaktusson och Busch Thor.
Adaktusson och Busch Thor. Foto: Claudio Bresciani/TT

Lars Adaktusson backar från sitt påstående att partiledningen varit fullt informerad om hur han röstat i abortfrågan i EU-parlamentet. I ett gemensamt utskick till partiet skriver han och Ebba Busch Thor att målet är att han ska fortsätta i partiet.

Under strecket
Publicerad

Den 19 juni kom beskedet att Lars Adaktusson lämnar partistyrelsen och rollen som andre vice ordförande. Bakgrunden var en lång tids hård kritik mot hur Adaktusson röstat i ett antal abortfrågor i EU-parlamentet.

Han har också retat upp partiledningen genom att påstå att KD-topparna varit informerade om hur han röstat.

– Förtroendet för Lars Adaktusson är skadat. Han har fört vidare information som inte stämmer, sa KD-ledaren Ebba Busch Thor den 20 juni.

Nu skickar alltså Lars Adaktusson och partiledaren Ebba Busch Thor ut ett gemensamt partiutskick, som Lars Adaktusson publicerar på sin Facebook-sida.

”När vi tillsammans har gått igenom den dokumentation som finns har det också blivit uppenbart att partiledningen inte varit informerad i den utsträckning som tidigare angetts. När det gäller den specifika tillämpningen av subsidiariteten i enskilda fall har partiledningen inte haft full kännedom”, står det i brevet.

Där kommenterar de även tonläget som skapats:

”I mediestormen förloras ofta proportionerna, ord och handlingar förstoras och förvrängs. Vi konstaterar båda i efterhand att det finns delar som skulle kunnat hanteras annorlunda.”

I brevet står det att tanken är att Lars Adaktusson ska fortsätta i partiet.

”Vår gemensamma intention är att Lars Adaktusson ska fullfölja det mandat väljarna har gett honom som riksdagsledamot och det uppdrag partiet anförtrott honom som utrikespolitisk talesperson.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons