Annons

Adaktusson försvarar sig: ”Möten måste kunna ske”

Efter att ha talat på ett möte för ultrakonservativa i Colombia har den riksdagsmannen Lars Adaktusson (KD) mött hård kritik. Nu svarar han i ett inlägg på Facebook.

”Jag står för uppfattningen att möten med personer, organisationer och regimer vars värderingar ligger långt från de egna ändå måste kunna ske i politiska sammanhang” skriver han.

Under strecket
Publicerad

Lars Adaktusson (KD).

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Lars Adaktusson (KD).

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1
Lars Adaktusson (KD).
Lars Adaktusson (KD). Foto: Pontus Lundahl/TT

I höstas valdes Adaktusson in i riksdagen, och lämnade därmed sin plats som europaparlamentariker för Kristdemokraterna. Han hamnade i blåsväder efter att tidningen ETC avslöjat att han talat på en konferens anordnad av ultrakonservativa i Colombia.

Efter det har han mött hård kritik, bland annat från sina tidigare kollegor i EU-parlamentet. Själv säger Adaktusson nu att han tar kritiken på stort allvar.

”Även om jag självfallet inser att det finns partitaktiska skäl att angripa Kristdemokraterna och utmåla mig som extrem, går det inte att bortse från att det är mitt agerande som gjort det möjligt för politiska motståndare att gå till angrepp” skriver han på Facebook.

Han svarar också på frågan om varför han valde att delta på konferensen.

”Även om jag inte delar alla uppfattningar som framförts i de här konferenserna och självklart tar avstånd från extrema åsikter, står jag för uppfattningen att möten med personer, organisationer och regimer vars värderingar ligger långt från de egna ändå måste kunna ske i politiska sammanhang” skriver han.

Adaktusson har också mött kritik för hur han röstat i frågor relaterade till aborträtten och hbtq-frågor i EU-parlamentet. Han bemöter kritiken med att han ”röstat emot förslag om att föra över dessa frågor till beslutsfattarna i Bryssel” och betonar att ”medlemsstaterna själva ska besluta i frågor kopplade till socialpolitik”.

Slutligen kommenterar han de krav som kritiker nu ställt på att han ska lämna sin riksdagsplats.

”Den frågan avgörs av Kristdemokraternas partiledning och medlemmar – saknas förtroende för mig i partiet kommer jag självfallet inte att sitta kvar” skriver han.

Efter reklamen visas:
KD:s raketfärd i opinionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons