Annons

Adaktusson: Går att diskutera mitt beslut

KD-toppen Lars Adaktusson bryter nu tystnaden om sina beslut som EU-parlamentariker i abortfrågan.
– Det går att diskutera mitt beslut att rösta i vissa av de här besluten, säger han till tidningen Expressen.

Under strecket
Publicerad

Ebba Bush Thor och Lars Adakutsson (KD).

Foto: Henrik Montgommery/TT Bild 1 av 1

Ebba Bush Thor och Lars Adakutsson (KD).

Foto: Henrik Montgommery/TT Bild 1 av 1
Ebba Bush Thor och Lars Adakutsson (KD).
Ebba Bush Thor och Lars Adakutsson (KD). Foto: Henrik Montgommery/TT

Kristdemokraten och tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson har den senaste tiden undvikit mediernas frågor. Detta efter att Dagens Nyheter granskat hur han röstat i EU-parlamentet när det gäller abortfrågor.

Lars Adaktusson har under sina fyra år som EU-parlamentariker 22 gånger röstat emot kvinnors aborträtt – både i Europa och internationellt.

Som enda svensk ska han röstat emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay för att landet nekat en våldtagen 10-årig flicka abort. Nu berättar han för tidningen Expressen om sin syn på saken.

– Min uppfattning i abortfrågan är väldigt klar: Den finns formulerad i Kristdemokraternas medicinetiska program. Min uppfattning när det gäller synen på subsidiariteten, alltså att abortfrågan inte hör hemma på EU-nivå är också väldigt klar, säger han och fortsätter:

– Den senaste veckan har det påståtts att jag har röstat mot kvinnors rätt till abort vid ett antal tillfällen. Det har jag inte gjort. Jag har röstat mot att EU-parlamentet har något med abortfrågan att göra, säger han till Expressen.

Enligt KD-ledaren Ebba Busch Thor gjorde Adaktusson fel som röstade nej i flera abortomröstningar. Även andra politiska motståndare har kritiserat honom.

Anledningen till att han undvikit mediernas frågor, trots att han själv har en bakgrund som journalist, är att Adaktusson behövt diskutera saken med vänner och hinna reflektera. Han säger också att det var på grund av ett ”väldigt uppskruvat tonläge”.

Om hans uppmärksammade beslut kring fördömandet av det våldtagna barnet i Paraguay säger han till Expressen:

– Anledningen till att jag röstade nej var att det fanns en väldigt tydlig skrivning i den här slutliga resolutionen som uppmanar rådet att föra upp abortfrågan på EU-nivå. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons