Annons

”Adaktussons angrepp är osmakligt och osakligt”

Lars Adaktusson gör tafatta försök att plocka billiga poäng i en allvarlig fråga. Smutskastningskampanjen från de konservativa partierna i Europa att utmåla socialdemokrater som oansvariga är skamlig och måste få ett stopp. Det skriver Anna Hedh (S) i en replik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Manifestation i Bryssel på Place de la Bourse där mänger av blommor och meddelanden lagts för de döda i terrorattackerna.

Foto: Olivier Matthys/APBild 1 av 2

Anna Hedh

Foto: Fredrik Persson/TTBild 2 av 2

Manifestation i Bryssel på Place de la Bourse där mänger av blommor och meddelanden lagts för de döda i terrorattackerna.

Foto: Olivier Matthys/APBild 1 av 1
Manifestation i Bryssel på Place de la Bourse där mänger av blommor och meddelanden lagts för de döda i terrorattackerna.
Manifestation i Bryssel på Place de la Bourse där mänger av blommor och meddelanden lagts för de döda i terrorattackerna. Foto: Olivier Matthys/AP

REPLIK | TERROR

Dammet efter explosionerna i Bryssel har knappt hunnit lägga sig. Vid blomsterhavet utanför Börsen sörjer fortfarande människor sina anhöriga. I denna stund tycker Lars Adaktusson att det är lämpligt att i en osmaklig och osaklig debattartikel gå till angrepp på Socialdemokraterna, att vi inte tar kampen mot terrorismen på allvar (SvD Debatt 3/4). Det är ohederligt och dessutom helt fel. Det enda bevis han använder som exempel är vårt påstådda motstånd till ett EU-system för insamling av flygpassageraruppgifter (PNR).

Vi har aldrig motsatt oss PNR. Däremot finns det enskilda ledamöter i vår partigrupp i parlamentet som har haft invändningar men vi har varit glasklara i vårt stöd för analys av PNR-uppgifter. Det är ett effektivt system för att identifiera terrorister.

Annons
Annons

En majoritet av den socialdemokratiska gruppen i parlamentet stöder också den överenskommelse som nåtts med ministerrådet om att godkänna PNR-förslaget samtidigt som nya regler om personuppgiftsskydd vid brottsbekämpning antas.

Redan den förra borgerliga regeringen konstaterade att det var viktigt att ta frågor om integritet och verksamhetsnytta på allvar. De erkände behovet av att hitta rätt balans mellan behovet att bekämpa brott å ena sidan och den grundläggande rätten till privatliv å den andra sidan. Inrikesminister Anders Ygeman har gjort ett hårt jobb för att göra just detta och att få ett PNR-system på plats. Han har tillhört de allra mest aktiva ministrarna och är stark bidragande till den överenskommelse som nu nåtts.

Adaktusson har dock rätt i att attackerna i Belgien och Frankrike har visat att vi behöver ha ett effektivare utbyte av information mellan Europas polis- och säkerhetstjänster. En del av verktygen för att göra detta finns redan på plats (däribland Schengens informationssystem, se fakta nedan) medan andra saker behöver utvecklas, och det jobbar vi intensivt med i utskottsarbetet. Terrorbekämpning har högsta prioritet. Ett förslag jag jobbar med just nu handlar om utbyte av fällande domar mellan medlemsländer även ska omfatta dömda tredjelandsmedborgare. En annan viktig förbättring är EU:s polisbyrå Europols nyligen invigda center mot terrorism. Europol tar emot och analyserar underrättelser om allvarlig och gränsöverskridande brottslighet inom EU och spelar en nyckelroll i kampen mot terrorism.

Annons
Annons

Anna Hedh

Foto: Fredrik Persson/TTBild 1 av 1

Man skulle vilja tro att en folkvald politiker som Lars Adaktusson inte far med osanning och lögner, men han visar upp en skrämmande avlägsenhet från verkligheten och gör istället tafatta försök att plocka billiga poäng i en allvarlig fråga. Smutskastningskampanjen från de konservativa partierna i Europa att utmåla socialdemokrater som oansvariga är skamlig och måste få ett stopp.

Anna Hedh (S)

Europaparlamentariker

Fotnot: SIS/SIS II – Schengen Information System – Schengens informationssystem är ett datasystem som används av myndigheter i Schengenländerna som bekämpar brott, utför gränskontroller och fattar beslut om viseringar och uppehållstillstånd för tredjelandsmedborgare. Systemet är en av de åtgärder som ska kompensera de borttagna gränskontrollerna inom Schengen, så att inte möjligheterna att bekämpa brott blir sämre. SIS innehåller uppgifter som ska hindra tredjelandsmedborgare som är utvisade eller utgör en säkerhetsrisk från att komma in i Schengenområdet, den så kallade spärrlistan och uppgifter om efterspanade personer och föremål i syfte att bekämpa brott inom Schengenområdet.

Anna Hedh
Anna Hedh Foto: Fredrik Persson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons