Annons

Adidas nya robotar ska göra dojorna

Den tyska kläd- och skotillverkaren Adidas kommer återigen att börja tillverka skor på hemmaplan. Men den här gången görs grovjobbet av robotar, skriver The Guardian.

Under strecket
TT
Publicerad

Adidas sportskor.

Foto: Frank Boxler/TTBild 1 av 1

Adidas sportskor.

Foto: Frank Boxler/TTBild 1 av 1
Adidas sportskor.
Adidas sportskor. Foto: Frank Boxler/TT

Adidas flyttade produktionen från Tyskland till fabriker i Asien för mer än 20 år sedan för att spara in lönekostnader. Nu bygger företaget en robotfabrik i Ansbach i södra Tyskland med den uppenbara fördelen att robotarna inte är programmerade att kräva ersättning för sitt arbete. Adidas planerar att bygga en liknande fabrik i USA under nästa år, och även i Frankrike och Storbritannien längre fram.

Fabriken i Tyskland spottar ur sig de första 500 skorna redan i höst. Fullskalig produktion inleds dock inte förrän 2017. Robotskorna kommer att säljas till samma pris som de som tillverkas i Asien.

En miljon människor jobbar med att tillverka Adidas produkter. Företaget räknar med att stigande produktionskostnader under de närmsta åren, men har inte som avsikt att flytta tillbaka all tillverkning från Asien.

– Vårt mål är inte full automatisering, säger Adidas vd Herbert Hainer till The Guardian.

Omkring två procent av kostnaden för en sportsko som kostar 1 200 kronor i affären går till löner, enligt en granskning som Hem & Hyra gjorde i höstas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons