Annons

Advokat Hurtig: Drev mot kulturprofilen

En del av splittringen i Svenska Akademien rör en rekommendation från advokatutredningen om att polisanmäla eventuella brott i den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnaults affärsverksamhet.

Björn Hurtig, advokat åt kulturprofilen, tycker att den ständiga sekreteraren Sara Danius deltar i ett drev.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

Advokat Björn Hurtig. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

Advokat Björn Hurtig. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
Advokat Björn Hurtig. Arkivbild.
Advokat Björn Hurtig. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Utredningen slog fast att mannens verksamhet, som har stöttats ekonomiskt av Akademien, kan misstänkas ha bedrivits i strid med bland annat skattelagstiftning och bokföringslagen och rekommenderade en polisanmälan, säger Danius till SvD. Men en majoritet av Akademien står bakom ett beslut att inte följa rekommendationen om att anmäla, fortsätter hon.

Samtidigt tillägger Danius att vem som helst – en ledamot eller en privatperson – har rätt att polisanmäla om det kan misstänkas att ett brott har begåtts.

Om det kommer en anmälan "får man väl utreda det, då", säger Björn Hurtig. Och visst kan vem som helst anmäla, fortsätter han, men är fundersam över Danius tillägg:

– Varför hon säger så – om det är ännu ett led i jakten av min klient, det här drevet hon verkar driva – jag vet inte, säger Hurtig till TT.

Han understryker att sju av åtta anmälningar om sexuella övergrepp mot hans klient redan har lagts ned, och tycker att den åttonde känns "ihålig".

Akademien har också haft olika åsikter i frågan om ett uteslutningsärende mot en ledamot som har nära kopplingar till Jean-Claude Arnault. På fredagen klargjorde tre ledamöter – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – att de lämnar verksamheten.

En fråga är varför ledamoten som berörs av uteslutningsärendet inte frivilligt lämnar verksamheten för att ge Akademien arbetsro.

Men Hurtig säger:

– Man kan också fråga sig: Varför ska ledamoten lämna om inte alla vill att ledamoten ska lämna?

– Ska inte de demokratiska reglerna gälla för alla?

Efter reklamen visas:
Kristina Lugn om Kulturprofilen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons