Annons

Förundersökning mot Assange kan återupptas

Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London i juni 2018. Arkivbild.
Wikileaksgrundaren Julian Assange på Ecuadors ambassad i London i juni 2018. Arkivbild. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Åklagarmyndigheten meddelar att man kommer att utreda om förundersökningen mot den våldtäktsanklagadeJulian Assange ska återupptas. Sedan Wikileaksgrundaren gripits i London har frågan väckts om han kan överlämnas till Sverige.

Under strecket
TT
Publicerad

Att Assange har gripits i London har inte med den svenska åklagarens våldtäktsmisstankar mot australiern att göra. Men det väcker frågan om han därmed kan överlämnas och ställas inför rätta här.

Åklagarmyndigheten i Sverige meddelar att man kommer att titta på målsägarbiträdet advokat Elisabeth Massi Fritz begäran om att återuppta förundersökningen.

"Vi kommer nu att sätta oss in i ärendet för att avgöra hur vi går vidare. Vi kan inte utlova någon tidplan för när beslut kommer att fattas", säger överklagare Eva-Marie Persson i ett pressmeddelande.

Den svenska förundersökningen lades till slut ner 2017 för att den inte gick att driva vidare, och för att det ansågs oproportionerligt att fortfarande hålla Assange häktad i sin frånvaro. Det hade inte med skuldfrågan att göra, underströk den dåvarande förundersökningsledaren Marianne Ny då.

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder kvinnan som anmält att Assange våldtog henne 2010. Hon skriver i ett sms till TT att hennes klient tagit emot nyheten om Wikileaksgrundarens gripande.

Annons
Annons

"Att det vi har väntat och hoppats på i snart sju års tid nu händer kommer såklart som en chock för min klient. Vi kommer göra allt vi kan för att åklagarna ska återuppta den svenska förundersökningen så att Assange kan utlämnas till Sverige och lagföras för våldtäkt", skriver Massi Fritz.

Vid ett Sverigebesök i augusti 2010 blev Assange misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor. Han häktades i november 2010 i sin frånvaro. Efter diverse rättsliga turer tog Assange sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades där asyl.

Den misstänkta våldtäkten preskriberas i augusti 2020, så teoretiskt kan utredningen återupptas. Wikileaksgrundarens advokat Per E Samuelson anser inte att det är troligt.

– Det tror jag är osannolikt, säger han.

TT: Så du ser det inte som sannolikt att du får försvara Assange inför svensk domstol?

– Nej, det gör jag inte. De finns ingen grogrund för det, utan det var ganska kraftfullt som vi vann, så det skulle förvåna mig oerhört, säger han.

Även rättsexpert Sven-Erik Alhem tvivlar på att den svenska förundersökningen tas upp igen.

– Det är en långt utdragen tid som förflutit och det har försämrat bevismöjligheterna utan minsta tvekan, säger han till TT.

Dessutom skulle Sverige behöva ställa ut en ny europeisk arresteringsorder om Assange.

– Han lär inte frivilligt komma till Sverige, säger Alhem.

– Jag tror att uppförsbacken är enorm.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons