Annons

Advokatbyråer medger: Flera fall av sextrakasserier

Flera av Sveriges största advokatbyråer har haft problem internt med sexuella trakasserier och ofredanden, uppger de för SvD.

Men Advokatsamfundet har inte uteslutit en enda advokat för sextrakasserier på nära åtta år.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Foto: Jessica Gow/TT

Över fyra tusen kvinnliga jurister har undertecknat uppropet #medvilkenrätt mot sexuella trakasserier och övergrepp i den juridiska världen.

Ett tydligt mönster i vittnesmålen är berättelser om hur manliga advokater på maktpositioner vid advokatbyråer, till exempel delägare, har ofredat och sextrakasserat kvinnor på lägre positioner, till exempel biträdande jurister.

SvD har kontaktat åtta av de största svenska advokatbyråerna om de har hanterat anmälningar eller internutredningar om sextrakasserier, övergrepp eller ofredanden. Samtliga uppger att de har en intern jämställdhetspolicy där frågor som sextrakasserier och ofredanden hanteras.

  • Bara en advokatbyrå, MAQS, uppger att de aldrig behövt hantera varken anklagelser eller internutredningar som gäller sexuella trakasserier eller ofredanden.
  • Setterwalls, Roshier och Wistrand vill inte kommentera om det förekommit anmälningar eller internutredningar.
  • Fyra av Sveriges största advokatbyråer – Vinge, Mannheimer Swartling, Lindahl och Hannes Snellman – medger att de hanterat antingen anmälningar eller internutredningar om sexofredanden eller liknande mot någon eller flera i den egna personalen.
Annons
Annons

”På Vinge har vi nolltolerans mot sexuella trakasserier, och det har förekommit enskilda händelser som vi har behövt hantera internt”, svarar Vinges presschef Kristian Sjöholm i ett mejl till SvD.

Även på den kända advokatbyrån Mannheimer Swartling har det förekommit sextrakasserier som anmälts till ledningen.

”Mannheimer Swartling har alltid ansett att alla former av trakasserier är helt oacceptabla och ingen av våra medarbetare ska behöva utsättas för någon form av respektlöst beteende från chefer eller andra kollegor. Tyvärr har det trots detta vid några tillfällen hänt att sexuella trakasserier förekommit även hos oss”, svarar Helena Sjöholm, kommunikationschef på Mannheimer Swartling.

Trots de många vittnesmålen i uppropet #medvilkenrätt, och trots att flera byråer uppger att sexuella trakasserier förekommit, har ingen advokat blivit utredd av Advokatsamfundet för sexuella trakasserier av en kollega på nära åtta år.

Under den tiden finns två ärenden som rör sexuella trakasserier. Båda gäller samme man, som i ett av fallen fick betala straffavgift efter att ha dömts i tingsrätten för att ha sexuellt ofredat en klient. Också det andra fallet rörde sexuella trakasserier, men ärendet lades ner när mannen själv valde att lämna Advokatsamfundet.

I teorin kan sexuella trakasserier mot en kollega vara en anledning till en prövning i disciplinnämnden, enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

– Jag noterar att det är synnerligen få anmälningar om sexuella trakasserier, och huruvida det finns ett mörkertal eller inte har jag inte någon direkt kunskap om, säger Anne Ramberg.

Hon pekar på att i en ännu inte publicerad enkät som skickats ut till alla Sveriges advokater och biträdande jurister uppgav 4 procent att de utsatts för sexuella trakasserier. Svarsfrekvensen var dock bara 37 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons