Annons

Han tänkte spränga sig själv – anklagas för terrorism

Den misstänkte Paristerroristen Salah Abdeslam tänkte spränga sig själv vid terrordåden i Paris – men ångrade sig, uppger åklagare enligt AFP. Han anklagas nu för delaktighet i mord med terroristmotiv samt delaktighet i terrororganisations aktiviteter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: APBild 1 av 2

Den misstänkte terroristen Salah Abdeslams advokat Sven Mary.

Foto: Peter Dejong/APBild 2 av 2
Foto: APBild 1 av 2

Den misstänkte terroristen Salah Abdeslams advokat Sven Mary.

Foto: Peter Dejong/APBild 2 av 2
1/2
Foto: AP
2/2

Den misstänkte terroristen Salah Abdeslams advokat Sven Mary.

Foto: Peter Dejong/AP

På lördagen uttalade sig den terrormisstänkte Salah Abdeslams advokat om gripandet. Advokaten Sven Mary meddelade att Abdeslam medger att han var i Paris när de blodiga terrordåden genomfördes där den 13 november. Enligt Mary visar sig Abdeslam samarbetsvillig med belgisk polis.

Den franska åklagaren Francois Molins som förhört Abdeslam uppger att den terrormisstänkte planerade att spränga sig själv i luften vid Stade de France i Paris i samband med dåden den 13 november, men att han sedan ska ha ångrat sig. Han körde först personer till de planerade attackplatserna, sedan drog han själv sig ur och dumpade sin bombväst i en papperskorg. Det bekräftar Molins under en presskonferens på lördagen, rapporterar Aftonbladet.

Abdeslam greps vid en stor polisinsats i Bryssel på fredagskvällen efter att ha jagats sedan attackerna i Paris den 13 november där 130 människor dödades. Han sköts i benet under polisräden, och flyttades under lördagen från sjukhuset till ett säkerhetsfängelse i Brügge några mil från Bryssel.

Han och en annan man som greps i fredags har nu formellt anklagats för delaktighet i mord med terroristmotiv samt delaktighet i terrororganisations aktiviteter. En tredje man som greps i samma hus på fredagen anklagas för medlemskap i terrororganisation samt för att ha hjälpt kriminella. En kvinna som greps har också anklagats för hjälp, men har släppts. Ytterligare en kvinna har släppts utan att ha anklagats.

Frankrikes president Francois Hollande har sagt att han vill se Abdeslam utlämnad till Frankrike så snabbt det går. En utlämning som Abdeslam motsätter sig enligt hans advokat.

Totalt sett får det dröja högst tre månader innan Abdeslam blir utlämnad från Belgien, enligt den franska justitieministern Jean-Jacques Urvoas.

"Det definitiva beslutet bör tas inom 60 dagar från hans gripande eller 90 dagar om han lämnar in ett överklagande", skriver Urvoas i ett uttalande enligt AFP.

Men beskedet kan komma tidigare, redan om fem dagar när Abdeslam ska ställas inför domstol.

Ytterligare två misstänkta eftersöks, skriver AFP. Det är en 31-årig belgisk medborgare med marockansk bakgrund samt en man vars riktiga identitet ännu är oklar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons