Annons

Advokaten: "Macchiarini har inte agerat ensam"

Den förre KI-kirurgen Paolo Macchiarini nekar mot alla anklagelser om brott. Nu säger han via sin försvarsadvokat att andra varit inblandade.

– Han är förvånad över att han ensam ska bära hundhuvudet för det här, säger advokaten Björn Hurtig.

Under strecket
Publicerad

Björn Hurtig, Paolo Macchiarinis advokat.

Foto: Jessica Gow/TT, David Zalaznik/APBild 1 av 1

Björn Hurtig, Paolo Macchiarinis advokat.

Foto: Jessica Gow/TT, David Zalaznik/APBild 1 av 1
Björn Hurtig, Paolo Macchiarinis advokat.
Björn Hurtig, Paolo Macchiarinis advokat. Foto: Jessica Gow/TT, David Zalaznik/AP

Det handlade tidigare om tre fall som åklagaren utredde i forsknings- och vårdskandalen på KI och Karolinska universitetssjukhuset. Tre patienter hade fått sina luftstrupar transplanterade och ersatta med konstgjorda varianter av plast. Operationerna skedde mellan 2011 och 2013.

Åklagaren utredde redan förra hösten ett fall vållande till kroppsskada och två fall av vållande till annans död, samtliga klassade som grova brott. Som SvD kunnat berätta har det tillkommit en tidigare helt okänd operation, som skedde våren 2011, innan den första historiska transplantationen.

Nu misstänks Macchiarini för grovt vållande till kroppsskada även i det fallet. Därmed är den förre KI-kirurgen nu delgiven misstanke om sammanlagt fyra brott.

Annons
Annons

– Paolo Macchiarini är väldigt förvånad över att han fick sitta två hela dagar i förhör, det var ganska lite som egentligen rörde själva brottsmisstankarna. Vi fick nästan kräva att de skulle berätta vad det är han har gjort för fel, säger försvarsadvokaten Björn Hurtig.

Han har en teori om varför det här har hänt.

Macchiarini förnekar samtliga brott.

– Han förnekar att han så medvetet och oaktsamt förorsakat människors liv och dels orsakat dem allvarlig kroppsskada, för det är vad de påstår att han gjort, säger Björn Hurtig.

Macchiarini säger sig också vara förvånad över att han själv fått bära allt ansvar, menar Hurtig.

– Han är inte en svensk läkare som tar beslut över vilka som ska opereras. Det krävs svenska läkare för det, det har varit många olika läkare inblandade, han har inte varit ensam utan det har varit ett helt lag. Han är förvånad över att han ensam ska bära hundhuvudet för det här, säger Björn Hurtig.

Har han någon uppfattning om hur han har hamnat i hela den här situationen?

– Han har en teori om varför det här har hänt, men det får han berätta om själv. Det som jag tycker är intressant i sammanhanget är att det är fråga om transplantationer och svåra medicinska överväganden. Syftet är att rädda och hjälpa människor, inte att skada människor. Man måste se det i en större kontext, säger Björn Hurtig.

– Om det finns någon förklaring till varför han är utpekad och varifrån utpekandet kommer, så kommer han att berätta om det, han har en teori om det.

Vad kan den teorin gå ut på?

– Det kan vi återkomma till senare, han förnekar allt det här är vad jag kan säga nu, säger Björn Hurtig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons