Annons

Advokaten till motattack: Inga dokument saknas

Ett obegripligt påstående som skadar Swedbank. Bankens stjärnadvokat Hans Strandberg går nu till motattack mot Ekobrottsmyndighetens åklagare Thomas Langrot. Inga dokument saknas och inga dokument är manipulerade.

Under strecket
Publicerad

Swedbanks kontor i Sundbyberg.

Foto: Lars Pehrson

Advokat Hans Strandberg.

Foto: Adam Ihse/TT

Åklagare Thomas Langrot.

Foto: TT

Swedbanks kontor i Sundbyberg.

Foto: Lars Pehrson
Swedbanks kontor i Sundbyberg.
Swedbanks kontor i Sundbyberg. Foto: Lars Pehrson

I tisdags publicerade Ekobrottsmyndigheten ett brev från åklagare Thomas Langrot till Swedbanks ordförande Göran Persson och tillförordnade vd Anders Karlsson. Langrot utreder om högt uppsatta företrädare för banken, däribland bankens sparkade vd Birgitte Bonnesen, har gjort sig skyldiga till grovt svindleri.

I brevet skriver åklagaren om en helt ny, tidigare okänd och mycket viktig, rapport om penningtvätt som beslagtogs i april, vid Ekobrottsmyndighetens andra razzia hos Swedbank.

Åklagaren skriver att rapporten, som är daterad den 12 juli 2018, inte finns med i den förteckning som Swedbank upprättat åt Finansinspektionen över handlingar och rapporter om misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Men Swedbanks advokat Hans Strandberg går nu till motattack.

Annons
Annons

Advokat Hans Strandberg.

Foto: Adam Ihse/TT

– Det är ett obegripligt påstående. Jag vet att Finansinspektionen har fått ta del av den. Inspektionen hänvisar till och med till den i sin avstämningsskrift i juli i år, säger han till SvD.

Advokat Hans Strandberg.
Advokat Hans Strandberg. Foto: Adam Ihse/TT

Åklagaren hävdar att den inte finns med i förteckningen. Är det fel?

– Det är möjligt att den inte finns med i förteckningen, men det viktiga här är att Finansinspektionen har fått ta del av den.

I brevet begär Thomas Langrot att Swedbank släpper advokatsekretessen som omgärdar de penningtvättsutredningar som den norske advokaten Erling Grimstad har gjort åt banken. Langrot vill nämligen förhöra Grimstad, men får inte göra det utan bankens godkännande.

Swedbank vägrade lämna ut Grimstads rapporter när Ekobrottsmyndigheten gjorde sin första razzia i mars, dagen före Swedbanks stämma. Men Thomas Langrot fick dem senare från Finansinspektionen.

Det är märkligt att åklagaren inte respekterar grundläggande rättssäkerhetsprinciper.

– Åklagaren har på andra vägar fått ta del av all information som han behöver. Anledningen till att vi gett rådet att hålla på advokatsekretessen är att det innebär principiellt långtgående följder att släppa på den, följder som vi inte kan överblicka i alla jurisdiktioner (i alla länder, reds anm), säger Hans Strandberg.

Annons
Annons

Åklagare Thomas Langrot.

Foto: TT

Han tillägger:

– Advokatsekretess är en laglig rättighet. Det är märkligt att åklagaren inte respekterar grundläggande rättssäkerhetsprinciper, särskilt när han dessutom har all information.

Åklagare Thomas Langrot.
Åklagare Thomas Langrot. Foto: TT

Thomas Langrot skriver i brevet att han vill höra Erling Grimstad för att få en ”objektiv och oberoende bild” av bankens penningtvättshantering i Baltikum och få en ”verifiering av rapporter m.m. som han ska ha varit involverad i och hur dessa har tagits fram”.

Enligt två av SvD:s källor är åklagaren inte övertygad om att de Grimstadsrapporter som Swedbank har lämnat över till Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen är helt igenom autentiska. Enligt källorna misstänker åklagaren att information har strukits.

– Att dokumenten skulle vara manipulerade är beskyllningar rätt ut i det blå. Det är en allvarlig beskyllning och jag är mycket förvånad över att det sker på det här sättet. Det är ett påstående om brott om någon går in och ändrar i en urkund som är upprättad av någon annan, säger Hans Strandberg.

Hans Strandberg och Thomas Langrot kom överens på sms i går kväll om att talas vid i dag. Men Strandberg hade vid lunchtid fortfarande inte fått tag i Langrot.

– Det förorsakar banken väldigt stor skada om sådana här missförstånd sprider sig i media. Man kanske måste vara mer försiktig och mer noggrann i de lägena så att man inte ställer till det mer än nödvändigt, säger Hans Strandberg.

Annons
Annons

Bankens nya ordförande Göran Persson har betonat transparens.

– Vi kommer att vara transparenta. Det är vår absoluta målsättning. Annars förlorar vi också vår trovärdighet, sa Göran Persson till SVT:s Aktuellt i juni.

Om banken vägrar att samarbeta i vissa frågor kan det leda till en högre sanktionsavgift.

Ändå har banken hittills vägrat att släppa på advokatsekretessen så att åklagare Thomas Langrot kan höra Erling Grimstad. Allt på inrådan av Hans Strandbergs advokatbyrå Nordia.

– Transparens kan inte betyda att varje människa alltid får tillgång till allt. Det måste finnas en relevans. Åklagaren har fått ta del av rapporterna, säger Hans Strandberg.

Banken ska nu på nytt svara på åklagarens begäran om att släppa sekretessen.

Juristen Peter Utterström, som har lång erfarenhet av hur amerikanska myndigheter agerar, påpekar att bristande samarbete inte ger pluspoäng där. Och det är där den största risken kanske finns. Även USA utreder Swedbanks misstänkta penningtvätt.

– Om banken vägrar att samarbeta i vissa frågor kan det leda till en högre sanktionsavgift. Myndigheterna kan naturligtvis också bli så förbannade att de beslutar att inte låta Swedbank hantera dollar längre, säger Peter Utterström.

Ännu mer allvarligt är det om dokumenten skulle visa sig vara manipulerade, enligt Peter Utterström.

– Om dokumenten är manipulerade och de borde ha förstått det, då är det väldigt allvarligt.

SvD söker åklagare Thomas Langrot. SvD har även sökt Göran Persson, men banken meddelar att han inte ställer upp på en intervju om saken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons