Annons

Advokatens svidande kritik mot Telia: ”Oseriöst”

”Amatörmässigt”. Så beskriver advokaten och korruptionsexperten Peter Utterström Telias svar på kravet att betala 12 miljarder kronor till USA och Nederländerna.

– De säger att de ska analysera det här, men det föreslagna beloppet kan knappast ha kommit som en överraskning, säger han.

Under strecket
Publicerad

Telias vd Johan Dennelind.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

Telias vd Johan Dennelind.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1
Telias vd Johan Dennelind.
Telias vd Johan Dennelind. Foto: Jessica Gow/TT

12 miljarder kronor vill amerikanska och nederländska myndigheter att Telia betalar i förlikning för de mutbrott som företaget misstänks för i Uzbekistan.

På torsdag morgon meddelade Telia att man ska ”analysera” förslaget, för att sedan låta styrelsen fatta beslut.

Det måste vara ett spel för gallerierna.

Peter Utterström, en av Sveriges ledande experter på amerikansk korruptionslagstiftning, menar att Telia redan borde ha haft gott om tid att göra detta.

– När nu smällen kommer verkar Telia bli förvånade över att summan är så stor. Det måste vara ett spel för gallerierna, säger han.

Telia, där staten äger 37 procent, har under utredningens gång hävdat att man samarbetar med de utländska myndigheterna.

– Om de har samarbetat med DOJ (Department of Justice) borde de rimligen kunnat bedöma varthän det lutar, menar Peter Utterström. Han ifrågasätter att Telia verkligen har samarbetat i den utsträckning som de utländska myndigheterna har önskat.

Annons
Annons

På en punkt gav dock Telia tydligt besked: Företaget kommer att fortsätta med sina aktieutdelningar som planerat. Märkligt, anser Peter Utterström.

– De flesta bolags balansräkning påverkas ganska ordentligt av att man måste betala 12 miljarder kronor. En seriös företagsledning säger inte att den ska fortsätta med utdelningarna utan att först titta på frågan och göra ett övervägande – det är vad man borde ha kommunicerat.

I själva verket kan Telias nota i slutänden komma att landa på mer än 12 miljarder, menar Peter Utterström. Förutsatt att Telia accepterar en förlikning kommer denna att innehålla villkor om interna processer och ageranden.

– Externa konsulter bevakar bolagets efterlevnad av dessa villkor under en viss tid, oftast tre år. Dessa kontrollanter kommer inte gratis, säger Peter Utterström.

Peter Utterström pekar också på risken att amerikanska myndigheter börjar utreda Telias förehavanden i andra länder i regionen, så som Azerbajdzjan.

– Den riktigt spännande frågan är om det eurasiska äventyret nu är över – eller om det Telias agerande i fler länder kommer att få motsvarande kostnad?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons