Annons

Advokater: Judisk läkare har inte diskriminerats

Karolinska universitetssjukhuset har inget arbetsgivaransvar för en läkare som på sin fritid skriver antisemitiska inlägg mot en judisk läkare.

Det anser advokatbyrån Flood Herslow Holme i utredningen om antisemitiska trakasserier på sjukhuset. Däremot anser juristerna att KS agerade för långsamt på anmälan som gjordes.

– Jag är chockad, säger den judiske läkaren till SvD.

Under strecket
Publicerad

En judisk läkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm har anmält att hen har blivit utsatt för allvarliga antisemitiska trakasserier.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

En judisk läkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm har anmält att hen har blivit utsatt för allvarliga antisemitiska trakasserier.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1
En judisk läkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm har anmält att hen har blivit utsatt för allvarliga antisemitiska trakasserier.
En judisk läkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm har anmält att hen har blivit utsatt för allvarliga antisemitiska trakasserier. Foto: Christine Olsson/TT

SvD och andra medier har sedan i somras rapporterat om att flera judiska läkare slagit larm om att de har blivit utsatta för allvarliga antisemitiska trakasserier.

Det anmäldes officiellt av en av läkarna i februari förra året, men det var först i oktober som sjukhusledningen på Karolinska tillsatte en ordentlig utredning.

Den överlämnades till sjukhusledningen på måndagen men ska innan den blir helt klar även diskuteras igenom med läkaren som står bakom anmälan, och hans ombud.

Advokatbyrån anser att KS agerat både långsamt och otillräckligt. Man säger till exempel att utredningen borde ha kommit igång redan i mars förra året.

Däremot har det enligt advokatbyrån inte kunnat visas att den anmälande läkaren utsatts för någon diskriminering enligt diskrimineringslagen. Med det menas att den judiske läkaren inte missgynnats inom ramen för sin anställning.

Annons
Annons

Advokaterna har inte kunnat slå fast att det fanns antisemitiska skäl till att den judiske läkaren exempelvis stoppades från att vara huvudtalare vid en världskongress inom sin specialitet.

– Den utpekade läkaren har inte uttryckt sig antisemitiskt under arbetstid utan som privatperson på sin fritid. Det är förstås helt oacceptabelt, men enligt juristerna finns i det läget ingen arbetsrättslig grund att agera. Däremot har vårt förtroende för honom rubbats och det kommer att påverka hans möjligheter att få en kommande tjänst i förtroendeställning, säger tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell till SvD.

Advokatbyrån säger ändå att den judiske läkaren så tidigt som 2014 eller 2015 ”sannolikt kan ha upplevt trakasserier enligt diskrimineringslagen i form av tillmäle från en kollega i samband med arbetet vid ett tillfälle”. Men vem som fällde kommentaren vid just det tillfället har inte utredaren kunnat få fram.

Annika Tibell säger i en kommentar att hon är nöjd med utredningen och att ett 70-tal personer har intervjuats.

– Vi tar till oss av kritiken mot sjukhusets långsamma agerande. Vi vill vara ett sjukhus med noll tolerans mot diskriminering och trakasserier. För att på ett trovärdigt sätt leva upp till det måste vi ha snabbare och tydligare rutiner vid en anmälan, säger hon.

Den anmälande läkaren säger till SvD att han är chockad över att Flood Herslow Holme ”ignorerat fakta och helt gått på den utpekade läkarens berättelse”

– Det vimlar av faktafel i utredningen och advokatbyråns slutsats är dessutom obegriplig. Å ena sidan konstaterar man antisemitism i sociala medier men att det å andra sidan är helt okej om man ägnar sig åt det utanför arbetstid. Då har man inte fattat vad antisemitism är för något, jag är chockad över det.

Läkaren är dessutom upprörd över att Karolinska redan offentliggjort utredningen.

– Vi var överens om att vi skulle få granska den först innan den blev offentlig, säger han.

SvD söker den utpekade läkaren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons