Annons

Afghanistanavtal kan stärka Donald Trump

Donad Trump kan dra nytta av det nya Afghanistanavtalet i valrörelsen, tror USA-experten Dag Blanck.
Donad Trump kan dra nytta av det nya Afghanistanavtalet i valrörelsen, tror USA-experten Dag Blanck. Foto: Patrick Semansk /AP

Avtalet mellan USA och den afghanska talibanrörelsen är en stor framgång för president Trump och kan hjälpa honom i det kommande valet. Det hävdar USA-specialisten Dag Blanck som påpekar att amerikanerna överlag är trötta på det långa och dyra kriget.

Under strecket
Publicerad

Om allt går vägen kan de sista amerikanska soldaterna lämna Afghanistan inom 14 månader. Det är huvudbudskapet i det avtal som den amerikanska regeringen nu undertecknat med talibanerna.

Det innebär i så fall att USA kan avsluta sitt längsta krig någonsin. Ett krig som nu pågått i 18 år och som inleddes efter terrorattackerna i USA 11 september 2001.

Vad betyder avtalet för president Donald Trump?

– Det är ett klart framsteg för presidenten. Han har under lång tid drivit att USA ska dra sig tillbaka från de långvariga och kostsamma krigen i Mellanöstern, säger Dag Blanck professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Donald Trump har ofta ifrågasatt om det finns något amerikanskt intresse kring flera av landets engagemang i utlandet. Nu gör avtalet att USA också har möjlighet att avveckla insatserna i Afghanistan. Förutsatt att talibanerna håller sin del av avtalet och inte låter några terrorgrupper uppehålla sig i de områden talibanerna kontrollerar.

Men det återstår fortfarande många frågor att lösa. Det är heller inte klart hur de amerikanska väljarna reagerar på avtalet.

Annons
Annons

– Det brukar sägas att man vinner inga amerikanska val på utrikespolitik. Men det här avtalet är ändå en framgång för Donald Trump, vilket han kommer att framhålla starkt i valrörelsen, säger Dag Blanck.

Han påpekar att för Donald Trump handlar det nu mycket om att aktivera de väljare som röstade på honom förra gången och verkligen få dem att gå och rösta i höst igen. För dem kan Afghanistanavtalet bli ännu ett tecken på att de röstat på en framgångsrik president.

Men det handlar också om att nu försöka vinna över de rörliga väljare, ”independents”, som varken räknar sig som demokrater eller republikaner.

– Donald Trump vann en hel del av dem förra gången och det blev avgörande i det mycket jämna valet, säger Dag Blanck.

Lockas de rörliga väljarna av Trumps utrikespolitik?

– Alla delar inte hans skeptiska syn på allianser och att han alltid sätter USA först. Men de är glada över att han kan avsluta Afghanistankriget. Det har varit kostsamt för USA och det finns en väldig trötthet på kriget, säger Dag Blanck.

Även president Barack Obama försökte få slut på kriget i Afghanistan, utan att lyckas.

– Det gör att det här avtalet blir en extra stor seger för Donald Trump. För han återkommer ständigt till vad Obama misslyckades med och att han själv är mer framgångsrik, säger Dag Blanck.

Spelar det någon roll hur det går för Afghanistan om nu USA och Nato-styrkorna lämnar landet?

– Det är nog inte speciellt många amerikanska väljare som tänker så mycket på hur det sedan går i Afghanistan. Så det är nog av mindre intresse för Donald Trump och knappast någon valvinnande fråga, säger Dag Blanck.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons