Annons

Turkiets militära insats i Syrien över

Operationen ”Eufrats sköld” har avslutats, sade Turkiets premiärminister Binali Yildirim på onsdagen. Turkiets militära operation i norra Syrien har varat i åtta månader och beskrivs nu som framgångsrik.

Under strecket
Publicerad

En turkisk soldat i Syrien. Arkivbild från 2015.

Foto: Mursel Coban/APBild 1 av 1

En turkisk soldat i Syrien. Arkivbild från 2015.

Foto: Mursel Coban/APBild 1 av 1
En turkisk soldat i Syrien. Arkivbild från 2015.
En turkisk soldat i Syrien. Arkivbild från 2015. Foto: Mursel Coban/AP

”Den pågående operationen har avslutats framgångsrikt”, löd ett uttalande från Turkiets nationella säkerhetsråd. Uttalandet tillade att den turkiska militära operationen hade lyckats med målet att säkra Turkiets gränser från IS terrorattacker, och att möjligheten nu fanns för syrier att återvända till områden som Turkiets militär nu kontrollerar i norra Syrien.

Uttalandet kommer en dag innan USA:s utrikesminister Rex Tillerson möter president Recep Tayyip Erdogan. Mötet kan bli spänt eftersom USA stöder den kurdiska YPG-milisen. Erdogan ser YPG som en grupp med länkar till PKK, en grupp som har stridit mot den turkiska staten i decennier. USA:s uppbackning av YPG har gjort relationerna länderna emellan spända.

Turkiet inledde operation ”Eufrats sköld” i augusti 2016 med målet att eliminera IS närvaro längst den turkiska gränsen, men turkisk militär stred också mot kurdiska miliser såsom YPG för att skapa en buffertzon mellan Turkiet och de kurdiska styrkorna.

Turkiets militära insats har pågått i åtta månader. Binali Yildirim sade inget om huruvida operationens avslutande också innebär ett militärt tillbakadragande.

AFP Alertafp.omni.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons