Annons

Ägarna storsäljer – då dalar Tobii på börsen

Tobiis ägare, däribland Wallenbergkoncernen, har gjort miljonklipp efter att ha dumpat nära 10 procent av bolagets aktier. Nyheten fick ett kyligt mottagande på börsen och aktien föll med över 5 procent. På fredagen blev det också känt att Swedbank Robur köpt en storpost i bolaget.

Under strecket
Publicerad

John Elvesjö, en av Tobiis tre grundare, testar bolagets produkt. På fredagen blev det klart att han är en av de ägare som storsäljer.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

John Elvesjö, en av Tobiis tre grundare, testar bolagets produkt. På fredagen blev det klart att han är en av de ägare som storsäljer.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
John Elvesjö, en av Tobiis tre grundare, testar bolagets produkt. På fredagen blev det klart att han är en av de ägare som storsäljer.
John Elvesjö, en av Tobiis tre grundare, testar bolagets produkt. På fredagen blev det klart att han är en av de ägare som storsäljer. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

På fredagen riktade marknaden blickarna på ögonsensorbolaget Tobii. Då meddelades det att en grupp storägare sålt av 8,1 miljoner motsvarande cirka 9,3 procent av bolagets totala aktiestock. Köparen beskrivs som "ett begränsat antal svenska och internationella investerare", enligt ett pressmeddelande.

Bland säljarna finns Intel Capital, Wallenbergkontrollerade Invifed, Sjätte AP-fonden och medgrundarna John Elvesjö och Mårten Skogö. Enligt nyhetsbyrån Direkt såldes aktierna för 54 kronor vilket motsvarar ett totalt försäljningsvärde på 437 miljoner kronor. I pressmeddelandet är det dock oklart hur mycket som har sålts av de olika parterna.

Nyheten fick aktien på fall på Stockholmsbörsen. Vid 15-tiden på fredagen backade Tobii-aktien med 5 procent. Aktien blev också en av börsens mest omsatta.

Annons
Annons

När Tobii börsnoterades i april 2015 gjorde bolaget succé på Stockholmsbörsen. I november rusade aktiekursen som mest till strax över 76 kronor per aktie. Det kan jämföras med noteringskursen på 25 kronor. Sedan dess har aktien tappat nära en tredjedel och handlas på fredagen runt 56 kronor.

Det är inte första gången som storägare har gjort miljonklipp på Tobii-aktier. Runt kurstoppen i november sålde grundartrion John Elvesjö, Mårten Skogö och Henrik Eskilsson cirka en tredjedel av sitt innehav. Men då till ett högre aktiepris på 70 kronor per aktie. I affären tog de hem cirka 70 miljoner kronor vardera. Även i det här fallet såldes totalt cirka 10 procent av bolagets aktier – för över 600 miljoner kronor. Bland storsäljarna fanns också Northzone, Amadeus Capital Partners och Intel Capital.

Vid utgången av 2015 ägde grundarna Elvesjö och Skogö nära 3,4 procent av Tobiis aktier. Samtidigt har medgrundaren och bolagets vd Henrik Eskilsson behållit runt det dubbla av innehavet på 6,3 procent, enligt ägartjänsten Holdings.

När SvD Näringsliv frågar John Elvesj ö varför han storsäljer aktier för andra gången vill han försäkra att han fortfarande tror på bolaget.

– Mitt deltagande var en mycket liten del av den försäljningen som har annonserats och jag väljer att ha kvar en stor majoritet av mitt ägande. Det gör jag just för att jag tror på bolaget och dess framtid. Det gäller även Mårtens del i affären. Sedan kan man fråga varför man säljer någonting alls. Men jag tycker det finns ganska naturliga förklaringar.

Annons
Annons

Vill ni helt enkelt ta hem vinster?

– Det kan man väl säga. Vi har byggt Tobii under 15 års tid så nu vi säljer en mindre del av innehavet.

En av storsäljarna, Invifed, är ett helägt bolag inom den Wallenbergkontrollerade Investorkoncernen. Investor är Tobiis största ägare och har nästan 16 procent av aktierna till ett värde av 827 miljoner kronor, enligt Holdings.

Sedan en tid tillbaka förvaltar Investor en så kallad IGC-portfölj (Investor Growth Capital) via sitt affärsområde Patricia Industries. Portföljen byggdes tidigare upp med finansiella investeringar inom en Venture Capital-satsning för ett tiotal år sedan. Tobii är en av dessa investeringar.

Investor har en kortare tidshorisont för IGC-innehaven och planen är att avyttra större delen av dessa bolag för att frigöra kapital och fortsätta utveckla sex andra helägda onoterade dotterbolag i Patricia Industries.

När SvD Näringsliv ringer Investors kommunikationschef Stefan Stern är det just den strategin han hänvisar till. Han vill dock inte yttra sig om Investors andel av aktieförsäljningen och hur de ser på Tobii på lång sikt.

– Vi har länge varit tydliga med att vi över tid avser att realisera de flesta av våra tidigare IGC-investeringar. Det gör vi för att frigöra kapital och resurser till investeringar i befintliga eller nya helägda företag, säger Stefan Stern.

Kort efter nyheten om att ägarnas storförsäljning briserade blev det känt att Swedbank Robur gått in i Tobii. Detta genom att köpa 6,5 miljoner aktier, motsvarande cirka 7,4 procent av aktierna i bolaget. På flaggningsmeddelandet och i Holdings ägarförteckning framgår det att Robur sedan tidigare inte har ägt några aktier i Tobii.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons