Annons

Daniel Schatz:Agera mot ungdomars brottslighet

Dags att sluta dalta med ungdomsbrottsligheten.
Dags att sluta dalta med ungdomsbrottsligheten. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Under strecket
Publicerad

Vi håller på att tappa greppet. Den sista banken flyttade när någon skickade in raketer så att den brandskadades. Det kastas sten på polis, ambulans och brandmän flera gånger i månaden – men det blir inga nyheter av sånt längre, konstaterade polisen Jacob Ekström om utvecklingen i Rinkeby och Tensta förra året (FOF 11/5-15).

I sommar har det kommit återkommande rapporter om ungdomsgäng som kastar sten och sätter bilar i brand. En man blev så sent som i fredags nedstucken med kniv av en 15-årig pojke vid tunnelbanestationen i Farsta.

De rättsvårdande myndigheterna tar i dag lång tid på sig att utreda brott där ungdomar är inblandade. Trots att det bör ta maximalt sex veckor för beslut om åtal, visar beräkningar från Brå att tidsfristen ofta överskrids (Brå 2016:5, 2012:5). Färre brott riskeras att klaras upp medan allt för många unga, som tappat respekten för rättsstaten, återvänder till en brottsaktiv miljö.

Trots att det inte finns något enkelt recept mot ungdomsbrottsligheten kan utvecklingen inte bemötas med fortsatt undfallenhet. Det krävs en brottsförebyggande kraftsamling för ungdomar i riskzonen av den lokala polisen, föräldrarna, socialtjänsten och skolan.

Regeringen bör tillföra resurser till polis- och rättsväsendet för att öka polistätheten och förkorta handläggningstiden för brottsutredningar som rör yngre lagöverträdare. En snabbare reaktion från samhället skulle vara en viktig signal om en tydligare koppling mellan handling och konsekvens.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons