Annons
Kommentar

Torbjörn Isacson:Agerandet tyder inte på en genomtänkt strategi

Aktiemarknaden är undrande vad Cristina Stenbeck egentligen vill med Kinnevik, skriver SvD:s Torbjörn Isacson.
Aktiemarknaden är undrande vad Cristina Stenbeck egentligen vill med Kinnevik, skriver SvD:s Torbjörn Isacson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

När Kinnevik åter vänder på klacken och säljer Millicom, och samtidigt dumpar delar av innehavet i Zalando, ökar frågorna inför torsdagens kapitalmarknadsdag.

Bevisbördan ligger tung på vd Georgi Ganev.

Under strecket
Publicerad

Georgi Ganev är vd för Kinnevik.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Klockan 10 på torsdag den 19 september äntrar Kinneviks vd Georgi Ganev scenen på Kinneviks kapitalmarknadsdag på Hotel At SIx på Brunkebergstorg i Stockholm.

Brunkebergstorg är ett av de ledande exemplen på hur stora delar av centrala Stockholm raserades under 1960-talets uppbyggnad av ett helt nytt city. Det är en förvandling som långt ifrån imponerat på alla betraktare.

Många investerare föredrar bättre förutsägbarhet.

På ett närmast likartat sätt har Kinnevik på tämligen kort tid rivit ut stora delar av det som varit grunden för investmentbolaget. Det är förvisso inte första gången som det sker, Jan Stenbeck gjorde lite av samma sak när han förvandlade det traditionsrika Kinnevik till en modern utmanare.

Men Georgi Ganev har onekligen en hel del att bevisa på torsdag förmiddag, när han är förste man ut under programpunkten ”Introduction, Overview & Strategy”.

Kinneviks agerande under senare tid är inget som tyder på en stark och genomtänkt strategi, utan bolaget har vacklat fram och tillbaka kring inte minst innehavet i Millicom. Efter att först ha tänkt sälja och dela ut aktierna i mobiloperatören, därefter vända till att behålla aktierna till att nu, två dagar före kapitalmarknadsdagen, meddela att de ska delas ut, är allt annat än stabilt.

Annons
Annons

Georgi Ganev är vd för Kinnevik.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Under tiden har värdet på Millicomaktierna utvecklats i en väldigt trist riktning.

Det är närmast talande hur Kinnevik på investerarsektionen på sin hemsida har rubriken ”Skapar aktieägarvärde” tillsammans med en aktiekurs som efter tisdagens storaffärer viker brant nedåt.

Per den siste juni redovisade Kinnevik ett substansvärde på 89 miljarder kronor och ett börsvärde på 66 miljarder. Den genomsnittliga totalavkastningen de senaste fem åren anges till klena 2 procent.

Georgi Ganev är vd för Kinnevik.
Georgi Ganev är vd för Kinnevik. Foto: Lars Pehrson

Nu vill bolaget ta ett rejält omtag i portföljen för att lyfta de siffrorna. Målsättningen är att öka portföljens andel av ”disruptiva, teknikfokuserade growth- och ventureinvesteringar.”

Det blir optiskt enklare med en minskning av de två av de tre största innehaven, Millicom och Zalando, som tidigare passade bättre än på den beskrivningen är vad de gör idag.

Inriktningen innebär även att Kinnevik åter ändrar sin utdelningspolicy, som ändrades så sent som i juni. Enligt den nya förändringen ska utdelningspolicyn vara ”ad hoc”, med andra ord lite i linje med hur koncernen i stort verkar ha drivits på sistone. Men många investerare föredrar bättre förutsägbarhet.

Och som om det inte var illa nog med den osäkerhet som Kinnevik på egen hand lyckats sprida kring verksamheten, så är aktiemarknaden sedan en tid undrande till vad huvudägaren Cristina Stenbeck egentligen vill med Kinnevik, där hennes engagemang ifrågasatts.

Det är kanske inget som Georgi Ganev kan reda ut på torsdagen. Men han har en rejäl mängd frågetecken att ta tag i för att börja äta upp av den stora rabatt som bitit sig fast i Kinneviksaktien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons