Annons

Hallmans matbarÅh så roligt – alla våra fördomar kommer på skam

Foto: Tomas Oneborg

En hål-i-väggen-restaurang som serverar tapas känns inte på papperet som det allra hetaste Krogstockholm kan erbjuda 2019. Men alla fördomar kommer på skam på Hallmans matbar.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Hallmans matbar

Typ
Mellanklass
Kontakt
Timmermansgatan 39, 08-409 096 40

Betyg: 5 av 6

Smårätter. Är man inte vid det här laget rätt så trött på att behöva sätta ihop sin egen måltid istället för att bara serveras en rätt som gör en mätt och glad? Det är lite surmulet som – åtminstone delar av – SvD:s krogguide, kliver in på Hallmans matbar på Timmermansgatan.

Men när vi några timmar senare trillar hemåt är det med insikten att alla fördomar kommit på skam.

Hallmans – uppkallat efter arkitekten Per Olof Hallman – drivs av samma gäng som låg bakom Matkonsulatet. Det var i december i fjol man slog igen dörrarna på Kungsholmen, och den Barcelonafödde kocken Pablo Perez Sköldin och hans kollegor har nu hittat sin plats på Södermalm.

13 gäster får plats åt gången i den långsmala lokalen – ett enskilt bord för fyra går att boka per sittning, annars är det barbordet i marmor som gäller. Är man fler än tre är det lite svårt att höra vad hen längst bort säger, men ändå är vi överraskade över hur avskilt det känns. Kanske är det akustiken, eller det faktum att det finns lite rum mellan stolarna, men vi lyckas faktiskt inte snappa upp särskilt mycket av grannens konversation.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Allt är skojigt och lekfullt.

Upplägget är ungefär detsamma som på Matkonsulatet, det vill säga katalanska tapas, men Hallmans är mindre och har en tydligare prägel av vinbar.

Vid ett av våra besök har man garnachavecka med fokus på den lättodlade druvan som kanske i folkmun mest gjort sig känd som en russindruva – och på franska heter grenache. För 230 kronor får vi en så kallad flight med fyra halvglas: vit, rosé, orange och röd.

1/3
Foto: Tomas Oneborg
2/3
Foto: Tomas Oneborg
3/3
Foto: Tomas Oneborg

Stämningen höjs avsevärt när den skimrande regnbågskvartetten med glas kommer in. Servitrisen berättar kunnigt för oss om druvans förmåga att ta åt sig av jordmånen och vi läppjar oss genom vinerna samtidigt som vi provsmakar de olika smårätter vi har fått in på bordet.

Hur gifter sig egentligen tryffelmanchego med det blommiga orangevinet (oväntat väl, i synnerhet med kvittenmarmelad till) och den ljuvligt milda potatistortillan med det röda vinet (också bra, men det vita är att föredra)?

Allt är skojigt och lekfullt och inte alls så där vitlökigt, oljigt och strävt som det kan bli när Sverige leker Spanien.

Åh så trevligt vi har haft det, och så prisvärt det var.

Briochen som serveras med lågtempererad äggula, anklever och ibericoskinka är en perfekt blandning av sött och salt. Den kryddiga sobrassadakorven serveras, precis som tortillan, i en liten gjutjärnspanna och smälter verkligen i munnen. Broccolin med lagrad ost på får- och getmjölk samt hasselnötter är en annan favorit. Efterrätterna hade gärna fått vara fler, men såväl chokladfantasterna som ostdyrkarna får sitt i en kladdigt bakad ganache och en len ostkaka à la San Sebastián.

Vi lämnar Hallmans glada i hågen. Åh så trevligt vi har haft det, och så prisvärt det var, och det var inte alls otäckt att dela bord med andra fast vi blev lite nervösa där i dörren.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons